Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah

.tasr .svet

Zničenie posledných štyroch práporov Hamasu v Rafahu je podľa Netanjahua dôležité na naplnenie cieľa jeho vlády.

Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah SITA/AP Photo/Hatem Ali Rafah, 29. 3. 2024

izrael v stredu oznámil, že napreduje s plánovaním operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Medzinárodné spoločenstvo však vyjadruje obavy v spojitosti s 1,5 miliónmi Palestínčanov, ktorí sa tam nachádzajú, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Izrael napreduje s našou operáciou proti (hnutiu) Hamas v Rafahu,“ uviedol hovorca izraelskej vlády David Mencer. „Štyri prápory (Hamasu), ktoré zostávajú v Rafahu, nemôžu byť pred Izraelom uchránené. Zaútočíme na ne,“ povedal. Dodal, že mobilizovali dve rezervné brigády na obranné a taktické misie proti tomuto palestínskemu islamistickému hnutiu v Pásme Gazy.

Od začiatku izraelskej pozemnej operácie v Gaze 27. októbra zničili podľa Mencera najmenej 18 alebo 19 z celkového počtu 24 práporov Hamasu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovanie uvádza, že Izrael uskutoční útok na Rafah, ktorý je posledným väčším sídlom v Pásme Gazy, do ktorého ešte izraelské pozemné sily nevstúpili, pripomína AFP.

Zničenie posledných štyroch práporov Hamasu v Rafahu je podľa Netanjahua dôležité na naplnenie cieľa jeho vlády, ktorým je eliminácia tohto islamistického hnutia v Pásme Gazy.

Do mesta Rafah sa uchýlila väčšina z približne 2,4 milióna obyvateľov Pásma Gazy a mnohí z nich tam žijú v provizórnych táboroch. Izrael viaceré krajiny vrátane USA, ktoré sú jeho hlavným spojencom, varovali pred vyslaním vojakov do Rafahu a vyjadrili obavy z veľkého množstva obetí z radov civilistov.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller v apríli upozornil, že „totálna vojenská invázia v Rafahu by mala nesmierne škodlivý účinok“ na civilistov, ktorí tam uviazli, a v konečnom dôsledku by uškodila bezpečnosti Izraela.

Hnutie Hamas žiada v Pásme Gazy trvalé prímerie, čo je však pre Netanjahua v tejto fáze neprijateľné. Izraelský premiér vyjadril odhodlanie zničiť všetky prápory Hamasu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite