Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf izraelskej vojenskej rozviedky odstúpi pre zlyhania vedúce k útoku Hamasu

.tasr .svet

Nie je jasné, kedy sa Chaliva svojej funkcie vzdá, pretože armáda bude musieť zaňho nájsť náhradu.

Šéf izraelskej vojenskej rozviedky odstúpi pre zlyhania vedúce k útoku Hamasu SITA/AP Photo/Majdi Mohammed

náčelník hlavnej správy rozviedky (Aman) izraelskej armády generálmajor Aharon Chaliva oznámil, že odstúpi z funkcie. V pondelok o tom informovali spravodajské weby Ynetnews a The Times of Israel (TOI). 

Po vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 Chaliva priznal svoj diel zodpovednosti za zlyhania, ktoré viedli k útoku vedenému radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

V súčasnosti sa Chaliva podieľa na internom vyšetrovaní zlyhaní izraelskej armády a ďalších bezpečnostných zložiek v čase pred masakrom Hamasu zo 7. októbra.

Výsledky vyšetrovania a previerok majú byť predložené náčelníkovi štábu izraelskej armády Hercimu Halevimu do začiatku júna.

Správa o Chalivovom odchode z funkcie prichádza krátko po tom, čo brigádny generál Amit Saar, šéf divízie rozviedky Aman 4. apríla predložil svoj rezignačný list s uvedením osobných dôvodov ako príčiny demisie, informovali izraelské noviny Jisra'el ha-jom.

Pri teroristických útokoch vedených militantmi palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na juhu Izraela zahynulo približne 1200 ľudí a ďalších 250 ich bolo unesených do Pásma Gazy. 

Izrael na tento útok zo 7. októbra 2023 odpovedal masívnymi náletmi a pozemnou ofenzívou, pri ktorej v Pásme Gazy zahynulo už viac ako 33.000 ľudí. Veľká časť Pásma Gazy je v dôsledku bojov v troskách a ľudia sú na pokraji hladomoru.

Na prelome novembra a decembra Hamas – počas týždňového prímeria - prepustil 105 rukojemníkov a výmenou za to získal 240 palestínskych väzňov. Podľa odhadov Izraela je nažive okolo 100 rukojemníkov. O ich osude, ako aj o podmienkach prímeria, sa vedú rokovania.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite