Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Von der Leyenová a Sunak vyzvali na upokojenie situácie na Blízkom východe

.tasr .svet

Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

Von der Leyenová a Sunak vyzvali na upokojenie situácie na Blízkom východe SITA/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. 

„Musíme urobiť všetko pre to, aby sa všetky strany zdržali eskalácie v tomto regióne. Je absolútne nevyhnutné, aby región zostal stabilný a aby sa všetky strany zdržali ďalšieho konania,“ povedala šéfka EK počas návštevy Fínska.

Sunak uviedol, že „výrazná eskalácia nie je v nikoho záujme“. „Chceme, aby v celom regióne zavládol pokoj,“ dodal. 

Iránska protivzdušná obrana bola v noci na piatok v pohotovosti, keď vo vzdušnom priestore zaznamenala niekoľko menších podozrivých objektov. Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Iránu na Izrael.

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Iránsky analytik v štátnej televízii tvrdil, že drony lietali od „infiltrátorov zvnútra“ krajiny, informovala televízia al-Džazíra. Teherán ani Tel Aviv sa k situácii zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite