Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fiala navštívil CIA a pochvaľoval si, že Česku tam dôverujú – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .svet

Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Fiala navštívil CIA a pochvaľoval si, že Česku tam dôverujú – čo to znamená podľa Eugena Kordu

pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal v pondelok po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden, informuje spravodajkyňa TASR.

Predseda českej vlády svoju dvojdňovú pracovnú cestu v Spojených štátoch začal v sídle tajnej služby v Langley. Server iDNES.cz podotkol, že spolu s ním sa na schôdzke prvýkrát zúčastnili aj riaditelia všetkých troch českých spravodajských služieb – Bezpečnostnej informačnej služby, Úradu pre zahraničné styky a informácie a tiež Vojenského spravodajstva.

Schôdzku, na ktorej sa česká delegácia stretla s riaditeľom CIA Williamom Burnsom a jeho kolegami, Fiala označil za veľmi užitočnú. 

„Pozvanie do centrály CIA aj tá debata ukázali jednak vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov, a jednak boli ocenením dlhodobej spolupráce v bezpečnostnej oblasti a medzi spravodajskými službami,“ povedal český premiér.

S americkým prezidentom, ktorý ho v Bielom dome privíta o niekoľko hodín, budú podľa Fialu hovoriť okrem česko-amerických vzťahov aj o medzinárodnej situácii vo svete. „Či už ide o pokračujúcu ruskú agresiu na Ukrajine alebo o napätie na Blízkom východe, ktoré bolo v poslednej dobe zhoršené útokom Hamasu na Izrael aj najnovším útoku Iránu voči Izraelu,“ spresnil.

Témou budú aj ekonomické vzťahy oboch krajín, ktoré sa podľa českého premiéra v poslednej dobe intenzívne rozvíjajú. Dodal, že je potrebné dať im nový impulz. 

vysvetlenie Eugena Kordu

Predseda vlády ČR je na pracovnej návšteve v USA. Okrem toho, že ho prijal americký prezident Joe Biden a vyslovil uznanie Českej republike za jej postoj k vojne na Ukrajine a pomoc, ktorú jej poskytuje, udiala sa aj iná – a treba povedať, že celkom bezprecedentná – udalosť. Na pôde CIA sa Petr Fiala stretol s riaditeľom CIA Williamom Burnsom a jeho kolegami. Ešte zaujímavejší je fakt, že za spoločným stolom sedeli šéfovia troch najvýznamnejších českých tajných služieb a rokovali o spolupráci. Vie si niekto predstaviť, že by poverený námestník SIS Pavol Gašpar dostal na podobnú schôdzku pozvanie? 

Je to nepredstaviteľné nielen pre spôsob, akým sa na tento post dostal, ale hlavne pre zlú povesť, ktorú má SIS v zahraničí. Len na pripomenutie: zúčastnila sa na únose syna prezidenta Michala Kováča do Rakúska, asistovala pri vražde Róberta Remiáša, bola podozrivá zo spoluúčasti na útokoch voči novinárom,  významne sa podieľala na pokusoch spochybniť povesť Hedvigy Malinovej, organizovala pokusy o diskreditáciu opozície a v posledných rokoch pomáhala špičkovým politikom pri zahladzovaní ich trestnej činnosti. V podobnom duchu by sa dalo pokračovať ďalej. Robert Fico môže Pavla Gašpara chváliť, koľko chce, ale v USA by ho celkom určite nepustili ani na vrátnicu v CIA. A dosť pochybujem, že by tam pozvali aj jeho. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite