Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hnutie Hizballáh ocenilo útok Iránu na Izrael

.tasr .svet

Hizballáh sa od začiatku vojny Izraela proti hnutiu Hamas púšťa do cezhraničných prestreliek s izraelskými jednotkami.

Hnutie Hizballáh ocenilo útok Iránu na Izrael SITA/AP Photo/Hassan Ammar

iránom podporované šiitské hnutie Hizballáh v nedeľu schvaľuje a oceňuje masívny útok Teheránu na Izrael, ku ktorému došlo v noci na nedeľu.        

Ako informovala britská spravodajská televízia Sky News, útok na Izrael označil Hizballáh za „odvážne“ rozhodnutie a dodal, že Irán uplatnil svoje zákonné práva napriek „hrozbám, zastrašovaniu a tlaku.“

Hizballáh sídliaci v Libanone sa od začiatku vojny Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas púšťa do cezhraničných prestreliek s izraelskými jednotkami v libanonsko-izraelskom pohraničí, pripomenula Sky News. 

Dodala, že v oblasti Blízkeho východu Irán v rôznej miere podporuje, financuje a školí niekoľko svojich spojeneckých militantných formácií - okrem Hamasu v palestínskom Pásme Gazy sú to aj húsíjskí povstalci v Jemene, Hizballáh v Libanone a mnoho ďalších frakcií so sídlom v Sýrii a Iraku.

Ako v nedeľu informoval denník The Times of Israel, samotní obyvatelia Iránu reagovali na bezprecedentný útok svojej krajiny na Izrael zmesou hrdosti a obáv z vojny.

„Je normálne mať v tejto situácii obavy, či už zo sociálneho alebo ekonomického hľadiska,“ uviedol 47-ročný zamestnanec iránskeho súdnictva, ktorý sa identifikoval ako Džafarí. 

V rozhovore pre agentúru AFP súčasne dodal, že ho „napĺňa hrdosťou“, že Irán bol schopný takejto odvety za nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku, z ktorého je obviňovaný Izrael.

S názorom Džafarího nesúhlasila 46-ročná učiteľka súkromnej školy v Teheráne, ktorá v rozhovore pre AFP vyjadrila nádej, že konflikt nebude pokračovať, pretože by mohol viesť k ničivej vojne pre Izrael aj Irán. Pripomenula, že v Iráne sú ešte stále ruiny budov, ktoré boli poškodené počas iránsko-irackej vojny v rokoch 1980-88.  

Izrael tvrdí, že zneškodnil 99 percent všetkých dronov a rakiet vypustených Iránom v noci na nedeľu. Stalo sa tak za pomoci USA, Spojeného kráľovstva, Jordánska, Francúzska a ďalších spojeneckých krajín.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite