Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA posielajú na Blízky východ posily, majú obavy z útoku Iránu

.tasr .svet

Biely dom uviedol, že iránske vyhrážky odvetou proti Izraelu po útoku v Sýrii sú stále „skutočné“ a „živé“.

USA posielajú na Blízky východ posily, majú obavy z útoku Iránu SITA/AP Photo/Menelaos Hadjicostis

spojené štáty v piatok oznámili, že posielajú posily na Blízky východ. Zvyšujú sa totiž obavy, že Irán by mohol čoskoro podniknúť útok na Izrael. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

„Presúvame do regiónu ďalšie materiály, aby sme posilnili regionálne odstrašujúce prostriedky a zvýšili ochranu amerických síl,“ uviedol predstaviteľ amerických ozbrojených síl vo Washingtone, ktorý je kľúčovým spojencom Izraela.

Biely dom predtým v piatok uviedol, že iránske vyhrážky odvetou proti Izraelu po útoku v Sýrii, kde prišli tento mesiac o život dvaja iránski generáli, sú stále „skutočné“ a „živé“. Útok v Damasku podľa všeobecného názoru podnikol Izrael.

Irán sa konkrétne zaprisahal, že podnikne odvetu za minulotýždňový útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynuli poprední predstavitelia iránskej armády – hoci Teherán predstaviteľom USA jasne povedal, že akákoľvek odveta „nebude eskalovať“ situáciu.

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) však napísal, že Izrael sa pripravuje na „priamy“ útok z Iránu už v piatok alebo v sobotu. WSJ sa odvolal na osobu „oboznámenú s touto záležitosťou“.

Denník WSJ tiež uviedol, že podľa tohto zdroja by sa útok mal odohrať v rámci hraníc Izraela, a nie na izraelské záujmy inde vo svete.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite