Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrh dohody z roku 2022 by podľa Ruska mohol poslúžiť ako základ mierových rokovaní s Ukrajinou

.sita .svet

Ukrajina a jej spojenci sa domnievajú, že Rusko sa teraz snaží o dohodu o prímerí, aby získalo čas a posilnilo svoje sily na dobytie ďalšieho územia.

Návrh dohody z roku 2022 by podľa Ruska mohol poslúžiť ako základ mierových rokovaní s Ukrajinou SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

návrh mierovej dohody, o ktorej rokovali Rusko a Ukrajina na začiatku vojny , by podľa Kremľa mohol poslúžiť ako základ pre rokovania o ukončení bojov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň počas konferencie s novinármi upozornil, že budúce rokovania by mali prijať do úvahy „nové skutočnosti“, čím okrem iného odkazoval na nelegálne anektované ukrajinské oblasti.

Dokument, o ktorom v Istanbule diskutovali v marci 2022, údajne zahŕňal ustanovenia o neutrálnom štatúte Ukrajiny a obmedzení jej ozbrojených síl. Zároveň odďaľoval rozhovory o štatúte okupovaných oblastí. Rozhovory o dohode však zlyhali po danom kole rokovaní.

Moskva odmieta mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého by musela stiahnuť svoje jednotky, zaplatiť Ukrajine odškodné a postaviť sa pred medzinárodný tribunál. Ukrajina zas odmieta rokovania s Ruskom v takto pokročilom štádiu konfliktu bez garancií, že sa ruské sily stiahnu z okupovaných oblastí, ktoré tvoria zhruba pätinu krajiny.

Prijatie rokovaní s Ruskom by bolo na Ukrajine veľmi nepopulárne a uškodilo by národnej morálke. Ukrajinskí predstavitelia povedali, že zatiaľ nečelia tlaku od západných spojencov, aby rokovali s Ruskom. Ukrajina a jej spojenci sa domnievajú, že Rusko sa teraz snaží o dohodu o prímerí, aby získalo čas a posilnilo svoje sily na dobytie ďalšieho územia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite