Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur

.tasr .svet

Rutte, ktorý má šancu stať sa budúcim generálnym tajomníkom NATO uviedol že Ukrajina musí túto bitku vyhrať.

Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

holandský premiér Mark Rutte v piatok prisľúbil ďalšiu vojenskú podporu vo výške jednej miliardy eur pre Ukrajinu, ktorá je podľa neho „denne ničená ruskou agresiou“. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Rutte oznámil tiež 400 miliónov eur na hospodársku podporu a na opravu ukrajinskej energetickej infraštruktúry, ktorá sa v uplynulých dňoch a týždňoch opäť stala terčom útokov zo strany Ruska.

„Holandsko tento rok uvoľní dodatočnú miliardu eur na vojenskú podporu. Je to nad rámec dvoch miliárd eur, ktoré už boli dohodnuté,“ oznámil Rutte na sociálnej sieti X.

„Bolo tiež rozhodnuté, že na budúci rok poskytneme tri miliardy eur na vojenskú podporu,“ dodal odchádzajúci premiér po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Rutte, ktorý má šancu stať sa budúcim generálnym tajomníkom NATO, na záver svojho tvítu uviedol: „Ukrajina musí túto bitku vyhrať. Pre svoju i našu bezpečnosť.“

Nedávne letecké útoky na ukrajinskú energetickú sieť spôsobili obrovské výpadky elektriny. Rusko vo štvrtok zaútočilo približne 40 dronmi na ukrajinské energetické zariadenia a zničilo elektráreň v Kyjevskej oblasti.

„Ukrajina sa musí viac chrániť, “ zdôrazniť Rutte. „Naďalej robíme všetko pre to, aby sme spolu s medzinárodnými partnermi rýchlejšie dodali (Ukrajine) viac munície a protilietadlovej obrany,“ uviedol holandský premiér.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite