Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 113. týždeň vojny (8. 4. 2024 - 14. 4. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 113. týždeň vojny (8. 4. 2024 - 14. 4. 2024) SITA/AP Photo/Vadim Ghirda Kyjev, 8. 4. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 4. 2024:

18:30 Ukrajinská armáda posilňuje obranu Časiv Jaru; Rusi ho chcú obsadiť do 9. mája

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj predpokladá, že ruské vojenské velenie chce mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti obsadiť do 9. mája, keď si Rusko pripomína víťazstvo nad nacistickým Nemeckom.

Ako vo svojej správe z nedele pripomenula britská stanica BBC, ruské jednotky začali postupovať v smere na Časiv Jar po dobytí neďalekého mesta Avdijivka. Časiv Jar je považovaný za dôležitú baštu ukrajinskej armády v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Syrskyj v statuse na sociálnej sieti Facebook napísal, že ruská armáda sústreďuje svoje úsilie na prelomenie ukrajinskej obrany západne od Bachmutu, snaží sa dosiahnuť prístup k umelo vybudovanému  kanálu Severný Donec-Donbas, dobyť lokalitu Časiv Jar a vytvoriť si podmienky pre ďalší postup do aglomerácie Kramatorsk.

Podľa Syrského táto hrozba zostáva relevantná vzhľadom na to, že najvyššie ruské vojenské vedenie dalo svojim vojakom za úlohu, aby Časiv Jar dobyli do 9. mája. Ukrajinský generál počas víkendu informoval, že ukrajinské jednotky na východnom fronte brániace Časiv Jar dostali ďalšie zbrane a drony, muníciu a vybavenie na elektronický boj, aby mohli lepšie blokovať tlak ruskej armády.

Syrskyj pritom v sobotu zverejnil status, že situácia na východnom fronte sa „výrazne zhoršila,“ pričom ruskí vojaci podľa neho zintenzívnili svoj tlak najmä na Časiv Jar. Francúzsky denník Le Monde vo svojom článku pripomenul, že  obsadenie lokality Časiv Jar by ruským jednotkám poskytlo šancu na postup na fronte. 

Toto mesto, rozprestierajúce sa na vyvýšenine, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od Kramatorska - metropoly oblasti pod kontrolou Ukrajiny a železničného a logistického uzla dôležitého pre ukrajinskú armádu. 

12:10 Leteckým úderom zasiahli ruské veliteľské stanovište v Luhansku

Ukrajinská armáda úspešne zasiahla veliteľské stanovište v Rusmi okupovanom meste Luhansk. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámil to v nedeľu veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Dodal, že po pauze potrebnej na to, aby sa relevantné informácie nedostali k Rusom, sa chce poďakovať pilotom, ktorí v sobotu podnikli úspešný a hlavne efektívny úder na zariadenie nepriateľa v Luhanskej oblasti. Podľa jeho slov piloti odviedli vynikajúcu prácu a vrátili sa na základňu. 

10:40 Ruský útok na dedinu v Charkivskej oblasti zabil dvoch civilistov

Dvoch ukrajinských civilistov zabil v sobotu večer ruský úder na dedinu Vesele v Charkivkej oblasti. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámila to vojenská administratíva oblasti. Ruský útok sa odohral zhruba o 21:00, pričom úplne zničil rodinný dom. O život prišli jeden muž a jedna žena, ktorých telá našli pod troskami domu. 

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 4. 2024:

18:20 Ukrajinské sily útočili Luhansk a Tokmak, tvrdia Ruskom dosadení predstavitelia

Deväť ľudí utrpelo v sobotu zranenia v dôsledku raketového útoku ukrajinských ozbrojených síl na strojársky závod v meste Luhansk, ktoré od roku 2014 ovládajú separatisti lojálni Moskve. Medzi zranenými je sedem zamestnancov závodu a dvaja obyvatelia okolitých domov, uviedol podľa agentúry DPA Ruskom dosadený gubernátor Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik.

Ukrajinské médiá informovali, že cieľom útoku bola vojenská jednotka a vojenské vozidlá rozmiestnené v blízkosti továrne. Tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Terčom útoku ukrajinských síl bolo v piatok večer podľa Moskvy aj ďalšie okupované mesto Tokmak ležiace v Záporožskej oblasti, kde boli zasiahnuté tri obytné bloky. Celkový počet mŕtvych sa v sobotu zvýšil na desať po tom, ako sa pod troskami obytnej budovy našli telá dospelej osoby a dieťaťa, oznámil na platforme Telegrame Ruskom vymenovaný gubernátor okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. Dvaja ľudia sú stále nezvestní, 18 previezli so zraneniami do nemocnice. Predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl sa k týmto informáciám nevyjadrili.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že jeho sily „oslobodili“ dedinu Pervomajske v Doneckej oblasti ležiacu asi 11 kilometrov západne od zničeného priemyselného mesta Avdijivka, ktoré Rusko úplne dobylo v polovici februára. Ukrajinská armáda to nepotvrdila a ešte v piatok uviedla, že ruské útoky na dedinu odrazila.

16:50 Nemecko dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko dodá Ukrajine v poradí už tretí systém protivzdušnej obrany Patriot. Oznámilo to v sobotu nemecké ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Pôjde o Patriot z arzenálu nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehru), pričom Kyjevu má byť zaslaný okamžite. Nemecko dosiaľ doručilo Ukrajine dva Patrioty, ktoré sa podľa nemeckého rezortu obrany osvedčili v boji proti ruskej agresii. Tretí systém sa Kyjevu rozhodlo dodať po jeho žiadosti a v koordinácii so spojencami.

„Ruský teror proti ukrajinským mestám a infraštruktúre tejto krajiny spôsobuje nesmierne utrpenie, “uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius. „Ohrozuje zásobovanie ľudí energiou a ničí operačnú pripravenosť ukrajinských ozbrojených síl,“ dodal.

Na ohlásenie dodania ďalšieho Patriotu už zareagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa na sociálnych sieťach poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi. 

„Som kancelárovi vďačný za rozhodnutie dodať Ukrajine ďalší systém Patriot a rakety k už používaným systémom protivzdušnej obrany... Je to skutočný prejav podpory pre Ukrajinu v pre nás kritickom čase,“ uviedol Zelenskyj na platforme Telegram.

Dvojica v sobotu spolu aj telefonovala, pričom Scholz podľa agentúry AFP potvrdil „neochvejnú solidaritu s Ukrajinou “čeliacej rozsiahlym ruským útokom, cieliacim najmä na civilnú energetickú infraštruktúru. Dvojica sa zhodla aj na tom, že je potrebné, aby spojenci Kyjeva naďalej vyvíjali úsilie na posilnenie jeho protivzdušnej obrany.

16:00 Kyjev poprel, že Rusi obsadili dedinu Bohdanivka pri meste Časiv Jar

Ukrajinské ministerstvo obrany poprelo informáciu, že ruská armáda obsadila dedinu Bohdanivka neďaleko mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe krajiny. „Intenzívne boje o Bohdanivku pokračujú. V noci sa nepriateľské útočné skupiny prebili na severný okraj dediny. Bohdanivka je teraz pod kontrolou obranných síl. Boj pokračuje, nepriateľ neprestáva útočiť," uviedol ukrajinský rezort obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramový kanál DeepState predtým uviedol, že ruská armáda dedinu Bohdanivka obsadila.

14:30 Posledný reaktor v záporožskej elektrárni uviedli do studenej odstávky

Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) uviedli v sobotu do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim. Oznámilo to ruské vedenie tejto okupovanej ukrajinskej elektrárne na platforme Telegram. TASR o tom píše podľa agentúry DPA.

Vedenie ZAES uviedlo, že pri postupe nedošlo k úniku rádioaktivity a prebehol v súlade s platnými prevádzkovými normami. Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, sa ruská armáda zmocnila krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu z februára 2022 a odvtedy ju okupuje.

ZAES sa následne stala jedným z ohniskových bodov konfliktu, pričom Moskva a Kyjev sa navzájom dlhodobo vzájomne obviňujú z ostreľovania jej bezprostredného okolia. Medzinárodné spoločenstvo opakovane vyslovuje obavy z možnej hroziacej jadrovej havárie.

Všetkých šesť reaktorov tejto elektrárne, ktoré pred vojnou vyrábali približne pätinu elektriny Ukrajiny, je už od septembra 2022 odstavených. Dosiaľ však bolo v režime studenej odstávky len päť z nich, zatiaľ čo šiesty bol v tzv. horúcej odstávke. To zznamená, že nevyrábal elektrinu, ale paru, ktorá sa používala pre potreby elektrárne, približuje DPA.

Režim studenej odstávky sa považuje za najbezpečnejší stav. V rámci neho sú všetky riadiace tyče vsunuté do jadra reaktora, aby sa zastavil proces jadrového štiepenia a generovanie tepla a tlaku.

10:40 Ukrajina hlási výrazné zhoršenie situácie na východnom front

Situácia na východnom fronte na Ukrajine sa v posledných dňoch výrazne zhoršila, oznámil v sobotu hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Je to spôsobené najmä výrazným zintenzívnením ofenzívy nepriateľ (v období) po prezidentských voľbách v Rusku, “uviedol Syrskij, ktorého cituje AFP. Nepriateľ podľa jeho slov aktívne útočí na ukrajinské pozície v okolí miest Lyman a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a využíva útočné skupiny i obrnené vozidlá. V okolí mesta Pokrovsk sa pokúsil prelomiť obranu nasadením desiatok tankov a obrnených transportérov.

Veliteľ Syrskij dodal, že ukrajinská armáda prijala rozhodnutia s cieľom posilniť najproblematickejšie oblasti prostriedkami elektronickej vojny a systémami protivzdušnej obrany.

10:00 Rusi obsadili dedinu Bohdanivka pri meste Časiv Jar

Ruská armáda obsadila ukrajinskú dedinu Bohdanivka neďaleko mesta Časiv Jar v okrese Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny.Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje telegramový kanál DeepState. Ruskí vojaci podľa tohto kanálu postúpili aj v okolí mesta Časiv Jar, pri dedine Novokalynove severne od mestečka Avdijivka a pri obci Tonenke západne od Avdijivky.

Zdroj mapy: DeepState

9:10 Moskva za jeden deň stratila viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 030 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 452 760, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 23 tankov, 47 obrnených bojových vozidiel pechoty, 32 delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 169 tankov, 13 745 obrnených bojových vozidiel pechoty, 11 518 delostreleckých systémov a 1 045 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 12. 4. 2024:

17:00 Ruské ostreľovanie Charkova má jednu obeť a niekoľko zranených

Ruské ostreľovanie mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny si vyžiadalo jednu obeť a troch zranených, oznámili v piatok miestne úrady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Charkovská oblasť. Pri delostreleckom ostreľovaní utrpeli zranenia tri osoby, 65-ročný muž bol zabitý,“ uviedla ukrajinská polícia. Regionálne úrady hlásili ďalšiu obeť v dedine Kupiansk-Vuzlovyj v Charkovskej oblasti.

„Okupanti ostreľovali Kupiansk-Vuzlovyj. Začal horieť dom, zahynul muž narodený v roku 1959,“ oznámili miestne ukrajinské úrady. Počas útoku údajne utrpeli zranenia dve ďalšie osoby.

16:00 Dron zasiahol budovu Gazpromu v Belgorode

Administratívnu budovu plynárenskej spoločnosti Gazprom v ruskom meste Belgorod zasiahlo bezpilotné lietadlo a zranilo dvoch ľudí. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili dronom na Belgorod. „Dron narazil do administratívnej budovy spoločnosti dodávajúcej zdroje. Výbuch si vyžiadal dvoch zranených," dodal. Podľa nezávislého ruského portálu Meduza, ktorého redakcia sídli v Lotyšsku, dron narazil do budovy Gazpromu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruské telegramové kanály okrem toho uviedli, že iný dron zasiahol generátor v Belgorodskej oblasti, pričom dvaja vojaci utrpeli popáleniny.

13:50 Rusi pokračujú vo vzdušných útokoch, väčšinu dronov Kyjev zostrelil

Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili 16 zo 17 dronov Šáhid, ktorými Rusko zaútočilo v noci na piatok. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkovú správu ukrajinských vzdušných síl.

Útoky dronmi Rusi podnikli z mysu Čauda na okupovanom polostrove Krym. Rusko tiež zaútočilo na Ukrajinu jednou riadenou strelou Ch-59, ktorú vypálilo z okupovanej Doneckej oblasti. Ukrajinské vzdušné sily neposkytli žiadne informácie o následku vypálenej rakety. Drony zostrelili nad Mykolajivskou, Odeskou, Chersonskou, Dnipropetrovskou, Vinnyckou a Chmeľnyckou oblasťou.

8:30 Počas uplynulého dňa prišla Moskva o ďalších 840 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 840 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 451 730, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, 19 obrnených bojových vozidiel pechoty, 34 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 146 tankov, 13 698 obrnených bojových vozidiel pechoty, 11 486 delostreleckých systémov a 1 042 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 4. 2024:

18:40 Ruské útoky zničili kyjevskú elektráreň a poškodili ďalšie zariadenia

Ruské rakety a drony zničili vo štvrtok veľkú elektráreň blízko Kyjeva a zasiahli elektrárenské zariadenia aj v ďalších oblastiach Ukrajiny, oznámili ukrajinskí predstavitelia. Vytvára to ďalší tlak na ťažko skúšaný energetický systém Ukrajiny, pričom Kyjevu dochádza aj protivzdušná obrana. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters. Silný útok úplne zničil Trypiľskú uhoľnú elektráreň neďaleko ukrajinského hlavného mesta. Zábery zdieľané na sociálnych sieťach zachytávali obrovský požiar vo veľkom zariadení zo sovietskych čias a čierny dym stúpajúci k oblohe.

„Potrebujeme protivzdušnú obranu a ďalšiu obrannú pomoc, nie zatváranie očí a dlhé diskusie,“ napísal prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Zároveň odsúdil útoky ako teror. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že zasiahlo palivové a energetické zariadenia na Ukrajine ako reakciu za ukrajinské útoky dronmi na ruské ropné, plynárenské a energetické zariadenia.

Apely Kyjeva na naliehavé dodanie protivzdušnej obrany zo Západu sú čoraz zúfalejšie, pretože Rusko minulý mesiac obnovilo vzdušné útoky zbraňami dlhého doletu na ukrajinský energetický systém. Útoky, ktoré zasahujú tepelné a vodné elektrárne, spôsobujú obavy, či energetický systém Ukrajiny odolá, lebo ruská vzdušná operácia ho už počas prvej zimy vojny oslabila.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl oznámil, že protivzdušná obrana zostrelila 18 z prichádzajúcich rakiet a 39 dronov. Pri útoku bolo použitých celkovo 82 rakiet a dronov, dodala armáda. Zničená Trypiľská elektráreň pri Kyjeve dodávala energiu pre Kyjevskú, Čerkaskú a Žytomyrskú oblasť. Jej vlastníkokm je štátna energetická spoločnosť Centrenerho. „Všetko je zničené,“ povedal Andrij Hota, šéf dozornej rady spoločnosti Centrenerho. 

17:45 Litva Ukrajine dodala protidronové systémy

Litovská vláda v rámci najnovšieho balíka pomoci dodala Ukrajine generátory, poľné lôžka a protidronové systémy. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje vyhlásenie litovského ministerstva obrany. „Podpora Ukrajiny zo strany Litvy je stabilná. Pomáhame Ukrajine všetkým, čí môžeme, a hľadáme spôsoby, ako pomoc zvýšiť,“ uviedol litovský minister obrany Laurynas Kasčiūnas.

Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu poskytla Litva Kyjivu pomoc už v hodnote 610 miliónov eur, konštatoval litovský rezort obrany. V tomto roku Vilnius dodal Ukrajine okrem iného 155-milimetrové delostrelecké granáty, obrnené vozidlá M577, muníciu do protitankových granátometov Carl Gustaf, systémy diaľkovej detonácie Rise-1 a zimné oblečenie. 

16:30 Moskva obvinila britské špeciálne jednotky z pôsobenia na Ukrajine

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že britská špeciálna lodná služba pôsobí na Ukrajine a pomáha ukrajinským silám pri pokusoch o operácie proti ruským jednotkám. Referuje o tom web news.sky.com.

FSB, nástupca niekdajšej KGB zo sovietskej éry, uviedla, že zmarila plán britských špeciálnych jednotiek na vylodenie ukrajinských sabotážnych vojakov na ostrovčeku Tendrivská kosa v Čiernom mori, ktorý leží pri Rusmi okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti.

FSB uviedla, že zajali vysokopostaveného vojaka špeciálnych ukrajinských námorných síl a že nad ukrajinskou jednotkou špeciálnych síl „dohliadala jednotka špeciálnej lodnej služby, čo naznačuje priame zapojenie Británie do konfliktu“. Britské ministerstvo obrany sa zatiaľ k týmto tvrdeniam nevyjadrilo.

16:00 Ruský útok na Mykolajiv zabil štyroch civilistov

Štyria ľudia prišli o život a ďalších päť utrpelo zranenia pri štvrtkovom ruskom útoku na ukrajinské mesto Mykolajiv. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu južných síl ukrajinskej armády.

Útok na Mykolajiv poškodil obytné budovy, priemyselné zariadenia a autá, uviedla armáda. Starosta mesta Oleksandr Senkevyč povedal, že cieľom úderu bol starý priemyselný objekt. Mykolajivská oblasť je pravidelným terčom ruských útokov.

13:15 Rusi zaútočili aj na dva podzemné zásobníky plynu

Terčom ruského vzdušného útoku proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre v noci na štvrtok boli aj dva podzemné zásobníky plynu. Uviedla to ukrajinská štátna ropná a plynárenská spoločnosť Naftohaz. Nikto zo zamestnancov podľa firmy nebol zranený. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Situáciu majú pod kontrolou naši špecialisti a všetky zainteresované služby,“ uviedol generálny riaditeľ skupiny Naftohaz Oleksij Černyšov. Nepovedal však, aké sú následky útokov a neprezradil ani lokalitu napadnutých zariadení. Podľa webu Kyiv Independent bolo údajne poškodené plynárenské zariadenie v okrese Stryj vo Ľvivskej oblasti.

Napriek tvrdým ruským útokom si Ukrajina počas uplynulej zimy prvýkrát v histórii vystačila s vlastnými zásobami plynu.

12:00 Kyjev zničil 18 ruských rakiet a 39 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na štvrtok počas ruského útoku na energetickú infraštruktúru krajiny zničila 18 ruských rakiet a 39 dronov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje štvrtkovú správu ukrajinských vzdušných síl.

Moskva na útok použila 40 dronov Šáhid, pričom Ukrajinci okrem jedného všetky zlikvidovali. Kremeľ vystrelil aj štyri riadené rakety Ch-59, Kyjev zničil dve z nich. Z dvadsiatich ruských striel s plochou dráhou letu Ch-101 Ukrajina zničila 16. Rusi útočili aj dvanástimi raketami S-300 a šiestimi strelami Kinžal.

11:25 Rozsiahly ruský útok zasiahol energetickú infraštruktúru krajiny

Ruská armáda v noci na štvrtok podnikla rozsiahly vzdušný útok na kritickú ukrajinskú infraštruktúru po celej krajine. Údery poškodili energetické objekty vrátane rozvodní v Charkivskej, Kyjivskej, Zaporižžskej, Odeskej a Ľvivskej oblasti, uviedla ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinská armáda konštatovala, že Moskva zaútočila dronmi, raketami s plochou dráhou letu z bombardérov Tu-95 a hypersonickými strelami Kinžal. Napríklad Charkivskú oblasť podľa jej gubernátora Oleha Synjehubova zasiahli najmenej desaťkrát. Bez prúdu zostalo viac ako 200-tisíc odberateľov elektriny.

11:15 Ukrajinský parlament prijal kontroverzný zákon o nábore nových brancov

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok zákon, ktorý upravuje nábor nových brancov v krajine. Kontroverzná legislatíva bola prijatá po niekoľkých mesiacoch odkladov a tisíckach pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Za zákon hlasovalo 283 poslancov 450-členného parlamentu. „Návrh zákona o mobilizácii bol prijatý ako celok,“ uviedol poslanec Jaroslav Železňak v príspevku na platforme Telegram. Zákon podľa AFP okrem iného neumožní prepustenie dlhoročných vojakov z radov armády, čo rozhnevalo mnohých vojakov a ich rodiny.

Nová legislatíva bola podnietená žiadosťou vedenia armády pod bývalým hlavným veliteľom Valerijom Zalužným, ktorý pred niekoľkými mesiacmi vyhlásil, že Ukrajina potrebuje pol milióna nových regrútov na posilnenie pozícií na frontovej línii v boji proti ruskej invázii.

9:45 Zelenskyj: Rusko v noci podniklo 40 raketových a 40 dronových útokov na Ukrajinu 

Rusko v noci na štvrtok vystrelilo na Ukrajinu viac než 40 rakiet a uskutočnilo 40 dronových útokov, pričom cielilo na "kritickú infraštruktúru" krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň opätovne požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany Kyjevu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„V noci Rusko vystrelilo viac než 40 rakiet a 40 dronov na Ukrajinu,“ napísal Zelenskyj na platforme X. „Niektoré rakety a drony (iránskej výroby) Šáhid boli úspešne zostrelené. Žiaľ, len časť z nich. Ruskí teroristi opäť raz cielili na kritickú infraštruktúru,“ dodal ukrajinský prezident.

Zároveň spresnil, že došlo k ďalšiemu ohavnému útoku na veľkomesto Charkov i na Charkovskú oblasť. „Cielili však aj na objekty v Kyjevskej, Záporožskej, Ľvovskej a Odeskej oblasti,“ napísal.

sita/Ukrainian Presidential Press Office via AP

„Všetci naši európski susedia a ďalší partneri vidia kritickú potrebu Ukrajiny pre systémy protivzdušnej obrany. Práve teraz, s našou schopnosťou prekonať ruský teror, môže svet ukázať, že s každým terorom sa zaobchádza rovnako ako so zločinom. Ak však bude Rusku umožnené v tom pokračovať, ak ruské rakety a bezpilotné lietadlá budú naďalej útočiť nielen na Ukrajinu, ale aj na odhodlanie našich spojencov, bude to znamenať globálnu licenciu na teror,“ uviedol Zelenskyj na platforme X.

„Potrebujeme systémy protivzdušnej obrany a ďalšiu obrannú pomoc, nielen zatvárať oči a viesť zdĺhavé diskusie,“ dodal ukrajinský prezident, ktorý zároveň vyjadril vďačnosť „všetkým na svete, ktorí skutočne podporujú boj Ukrajiny o život“.

8:25 Rusko podniklo najmenej desať náletov na Charkovskú oblasť

Ruské jednotky vykonali najmenej desať vzdušných útokov cielených na kritickú infraštruktúru v meste Charkov i v celej Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, uviedol vo štvrtok skoro ráno tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Okupanti podnikli najmenej desať úderov na kritickú infraštruktúru mesta Charkov a (Charkovskej) oblasti,“ napísal Synehubov na platforme Telegram s tým, že neboli hlásené žiadne obete. Starosta Charkova Igor Terechov zároveň spresnil, že ruská armáda použila pri útokoch na toto druhé najľudnatejšie ukrajinské mesto rakety.

Ukrajinské letectvo predtým uviedlo, že vzlietlo približne deväť ruských strategických bombardérov typu Tu-95MS a pravdepodobne sa chystali na raketové útoky na Ukrajinu, pripomína AFP. „Súdiac podľa toho, na čo ruský agresor cieli, je možné očakávať problémy s dodávkami energií v Charkove,“ uviedol Terechov v skoršom príspevku na Telegrame. Gubernátor Synehubov vo štvrtok ráno dodal, že sa pracuje na odstránení výpadkov elektriny.

Z juoukrajinskej Záporožskej oblasti hlásil vo štvrtok tamojší gubernátor Ivan Fedorov explózie, cituje AFP. Moskva v uplynulých mesiacoch často útočila na zariadenia energetickej infraštruktúry Ukrajiny a podnikla niektoré z najväčších leteckých úderov za uplynulé dva roky vojny. Ruské rakety, ktoré dopadli na územie Ukrajiny v stredu, pripravili o život sedem ľudí, uviedli miestni predstavitelia. 

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 4. 2024:

17:15 Ruské útoky na Charkovskú oblasť si vyžiadali tri obete

Najmenej traja ľudia zahynuli v stredu pri ruských útokoch na ukrajinskú Charkovskú oblasť. Oznámil to tamojší gubernátor Oleh Synehubov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Útok zasiahol lekáreň v obci Lypci severne od Charkova, uviedol Synehubov. Medzi obeťami sú dve ženy a 14-ročné dievča, ďalšie dve osoby utrpeli zranenia, dodal v príspevku na platforme Telegram. Na mieste zasahujú záchranári, ktorí prehľadávajú trosky. Ďalší ruský úder zničil kliniku v meste Vovčansk, zranenia utrpela jedna osoba, informoval Synehubov.

Ruské sily zaútočili v Charkovskej oblasti aj na autobus, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Po útoku hlásili jedného zraneného muža. Charkovská oblasť je dlhodobo terčom ruských útokov, ktoré sa v uplynulých týždňoch zintenzívnili a cielili na civilnú a energetickú infraštruktúru, pripomína Reuters.

13:30 Armáda poprela, že Rusi získali pozície v kľúčovej obci Robotyne na juhu

Ruským vojakom sa podľa ukrajinskej armády nepodarilo získať pozície v dedine Robotyne v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny. Južné zoskupenie ukrajinských síl tak v stredu reagovalo na predchádzajúce tvrdenie regionálneho predstaviteľa. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Dedinu Robotyne, ktorá leží zhruba 70 kilometrov juhovýchodne od mesta Zaporižžia, Ukrajina oslobodila počas protiofenzívy v lete 2023. Odvtedy je obec na frontovej línii. Člen Zaporižžskej oblastnej rady Serhij Lysenko v utorok pre ukrajinskú internetovú televíznu stanicu Espresso TV povedal, že ruským silám sa podarilo preniknúť do Robotyne. Ukrajinský telegramový kanál DeepState tiež uviedol, že ruskí vojaci získali pozície v tejto obci.

„Naše sily odrážajú nepriateľské útoky na prístupe k dedine Robotyne delostrelectvom a vojaci 65. brigády a susedných jednotiek ničia rozptýlené nepriateľské skupiny pomocou dronov a mínometov," uviedlo v stredu vo vyhlásení južné velenie ukrajinskej armády.

Robotyne sa nachádza na hlavnej ceste smerom k Rusmi okupovanému mestu Tokmaku a k okupovaného Melitopoľu, ktorý je jedným z kľúčových logistických uzlov pre ruskú armádu na južnej Ukrajine.

12:45 Zelenskyj: Trumpove predstavy o odovzdaní území Rusku výmenou za ukončenie vojny sú „primitívne“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval myšlienky kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa o odovzdaní ukrajinských území Rusku výmenou za ukončenie vojny a označil ich za „primitívne“. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Zelenskyj to povedal v rozhovore pre Politico.

„Potrebujem veľmi silné argumenty. Nepotrebujem fantastický nápad. Potrebujem skutočný nápad, pretože ide o životy ľudí,“ okomentoval Zelenskyj údajný plán Trumpa, ktorý medzičasom tieto správy označil ako „falošné“.

Zelenskyj povedal, že je pripravený vypočuť si Trumpove návrhy na ukončenie vojny, ale podľa neho „ak spočívajú v tom, že sa jednoducho vzdáme svojich území, tak sú veľmi primitívne“. Ukrajinský prezident zároveň s úctou hovoril o Trumpovi ako o lídrovi, s ktorým sa snaží vybudovať konštruktívne partnerstvo, poznamenáva Politico.

"Posolstvá a súvislosti sme sprostredkovali prostredníctvom vhodných ľudí. Povedali sme si, že by sme chceli, aby Donald Trump prišiel na Ukrajinu, videl všetko na vlastné oči a vyvodil si vlastné závery. V každom prípade som pripravený sa s ním stretnúť a diskutovať o tejto otázke,“ zdôraznil Zelenskyj.

12:30 Rusi obsadili obec Pervomajske juhozápadne od Avdijivky

Ruská armáda obsadila dedinu Pervomajske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Boj o dedinu, ktorá leží juhozápadne od mesta Avdijivka, trval rok a pol. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na telegramový kanál Deep State.

„Nepriateľovi sa podarilo prelomiť obranu 59. samostatnej motorizovanej pešej brigády a úplne obsadil obec Pervomajske, o ktorú sa fakticky bojovalo od augusta 2022. Dedina sa stala jedným z najhorúcejších miest v tejto vojne a stála nepriateľa vysokú cenu," uviedol telegramový kanál. Dodal však, že vysokú cenu zaplatili aj ukrajinskí obrancovia, najmä príslušníci 59. samostatnej motorizovanej pešej brigády, ktorí bránili každý suterén a v obrane pokračovali, aj keď boli úplne obkľúčení.

12:20 Nad Krymom zostrelili ruský vojenský vrtuľník Ka-27

Ukrajina tvrdí, že nad okupovaným polostrovom Krym zostrelili ruský vrtuľník Ka-27. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk, podrobnosti, ako napríklad akým typom zbrane stroj zostrelili, neuviedol. „Ruský Ka-27 dole na Kryme. Niečo hľadal. Našiel to,“ cituje hovorcu spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko podľa Kyjiva prišlo o 325 vrtuľníkov. Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom hlásení ruských strát neuviedol žiadnu zostrelenú helikoptéru.

Ka-27 sú multifunkčné námorné vrtuľníky zo sovietskej éry určené na plnenie úloh námornej protiponorkovej obrany. Bývajú nasadené na lodiach rôznych tried. Dokážu odhaliť moderné ponorky a povrchové ciele, prenášať o nich údaje na palubné a pobrežné stanice a aj útočiť na ne.

KA-27KA-27

12:10 Rusi naďalej útočia na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Kyjev v stredu uviedol, že nočné letecké útoky na juhu Ukrajiny poškodili viaceré zariadenia určené na dodávky energie. K takýmto útokom došlo v prístavnom meste Odesa;  jednom zo zariadení v Mykolajivskej oblasti zas vypukol požiar, uviedla na platforme Telegram tlačová služba južného velenia ukrajinskej armády. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa údajov ukrajinských vzdušných síl ruská armáda použila 17 bojových dronov iránskej výroby, pričom 14 z nich zostrelili. Už v utorok večer zachytili dve riadené strely s plochou dráhou letu Ch-59, ktoré smerovali na Odesu. Zároveň z Rusmi anektovaného polostrova Krym odštartovali dve riadené strely s plochou dráhou letu typu Iskander-K a jedna balistická raketa Iskander-M.

Rusko od marca opätovne zintenzívnilo letecké útoky na energetické na zariadenia energetickej infraštruktúry na Ukrajine a vážne poškodilo viaceré elektrárne. Spôsobuje to problémy predovšetkým no veľkomeste Charkov na východe krajiny, píše DPA.

9:40 Ukrajinské drony sú zodpovedné za viac ako dve tretiny zničených ruských tankov

Viac ako dve tretiny ruských tankov, ktoré ukrajinská armáda v ostatných mesiacoch zničila, majú na svedomí drony lietajúce z pohľadu prvej osoby, čiže FPV drony. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na predstaviteľa Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). To podľa neho možno naznačuje zvýšené spoliehanie sa na bezpilotné lietadlá uprostred kritickej situácie Ukrajiny s nedostatkom munície.

FPV drony sú lacné na výrobu a môžu presne nalietavať na ciele. Majú schopnosť ničiť oveľa drahšie vojenské vybavenie. Podľa ministra strategického priemyslu Oleksandra Kamyšina Ukrajina v decembri minulého roka vyrobila 50-tisíc bezpilotných lietadiel FPV, pričom uviedol, že cieľom Ukrajiny je masívne zvýšiť produkciu bezpilotných lietadiel na desaťtisíce mesačne.

Ukrajina v súčasnosti čelí kríze muničných zásob. Nedostatok spôsobený oneskorením americkej pomoci výrazne ovplyvnil výkonnosť ukrajinských ozbrojených síl, vrátane územných strát v Avdijivke. Nedostatok munície prinútil ukrajinskú armádu používať bezpilotné lietadlá FPV pri vykonávaní protitankových útokov.

Takéto ukrajinské útoky však nie sú vždy účinné. Sú vybavené lacnými kamerami, čo sťažuje zameriavanie v noci alebo pri oblačnom počasí. Drony často nesú podomácky vyrobenú muníciu, ktorá občas vybuchne počas letu alebo zlyhá pri zasiahnutí cieľa.

Na druhej strane, Rusku dochádzajú obrnené vozidlá a strata početnej výhody v tomto type výzbroje by mohla Moskve v budúcnosti sťažiť vedenie útočných operácií.

8:30 Ruská strana stratila už viac ako 450-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 450 080 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišli Rusi o 830 vojakov, 22 tankov a až 47 bojových obrnených vozidiel či 18 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 132 tankov, 13 667 bojových obrnených vozidiel, 15 248 vozidiel a palivových nádrží, 11 404 delostreleckých systémov, 1 040 odpaľovacích raketových systémov, 753 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 9 070 dronov, 2 067 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 876 kusov špeciálnej techniky.

7:40 Zelenskyj v interview pre Bild kritizoval nedostatok zbraní zo Západu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok znova posťažoval na nedostatočnú vojenskú pomoc zo Západu v boji proti ruskej invázii. 

„Naši partneri majú určité zbrane, ktoré dnes potrebujeme, aby sme prežili. A ja jednoducho nechápem, prečo tie zbrane nedostaneme, “ povedal Zelenskyj, ktorý bol v utorok v Charkove na východe Ukrajiny, v interview pre nemecký denník Bild a ďalšie médiá spoločnosti Axel Springer.

Aj nedávno opakovane vyzval na viac systémov protivzdušnej obrany a viac munície, dodala tlačová agentúra DPA.

Zelenskyj navštívil Charkovskú oblasť, ktorú zasiahli ruské útoky, aby si pozrel škody na energetickej infraštruktúre a overil si problémy s dodávkami elektriny. Podľa interview pre Welt, Politico, Business Insider a Onet tiež povedal, že stále dúfa v dodanie nemeckých riadených striel dlhého doletu Taurus.

Ruský prezident Vladimir Putin vedie vojnu proti Ukrajine viac než dva roky. Zelenskyj dúfa, že Ukrajina dostane od USA miliardy dolárov na vojenskú pomoc. Rusko má výrazne väčšie zásoby zbraní a môže poslať na front bojovať viac ľudí.

„Ale jednotný Západ má moderné zbraňové systémy,“ uviedol Zelenskyj. Rusko nimi môže byť porazené a Ukrajina môže vyhrať. Zelenskyj tiež údajne potvrdil, že Ukrajina plánuje novú protiofenzívu na oslobodenie svojich území okupovaných Ruskom. To si bude vyžadovať viac zbraní, predovšetkým z USA.

Ukrajinský líder takisto očakáva, že Donald Trump, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie za prezidenta, čoskoro navštívi Ukrajinu. Trump s pozvaním súhlasil. Dátum však nebol stanovený.

Zelenskyj opakovane vyhlásil, že bez pomoci Západu Ukrajinu čaká porážka vo vojne. V interview tiež povedal, že chce zostať v kajine aj v prípade možného neúspechu. „Nemôžem opustiť svoju krajinu. Za žiadnych okolností,“ uviedol.

Správy z predchádzajúceho dňa 9. 4 2024:

18:35 Ruský letecký úder na mesto Kosťantynivka  jedného civilistu zabil a dvoch zranil

Najmenej jeden civilista prišiel o život a dvaja utrpeli zranenia v dôsledku utorkového ruského leteckého úderu na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Pod troskami jedného z domov sa pravdepodobne nachádzajú ďalšie dve osoby, na mieste zasahujú záchranári. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje gubernátora Doneckej oblasti Vadyma Filaškina.

Bomba poškodila celkovo 27 rodinných domov, tri viacpodlažné budovy, dve zariadenia infraštruktúry a administratívnu budovu.

16:00 Rusi doteraz popravili najmenej 54 ukrajinských vojnových zajatcov

Ruskí vojaci podľa poznatkov ukrajinskej generálnej prokuratúry doteraz popravili najmenej 54 ukrajinských vojnových zajatcov. Povedal to v utorok šéf jej oddelenia pre vojnové zločiny Jurij Belousov. Dodal, že prokuratúra celkovo prešetruje 27 prípadov popráv zajatcov. Najnovšie prokurátori začali prešetrovať videozáznam, podľa ktorého ruskí vojaci zastrelili troch neozbrojených zajatcov v Chersonskej oblasti. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa Belousova trojicu zajatých Ukrajincov popravili pri dedine Krynky na východnom brehu rieky Dnipro. Prokurátori vyšetrujú zapojenie ruského velenia, „ktoré je za takéto činy zodpovedné", povedal Belousov. „Hovoríme nielen o veliteľoch jednotiek, ale aj o najvyššom vojenskom a politickom vedení. Pretože toto nie je jediný prípad, ale dôkaz ruskej politiky,“ dodal. 

13:45 EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc 

Európska únia v reakcii na nedávnu sériu cielených raketových útokov a útokov bezpilotnými lietadlami zo strany Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru zmobilizovala núdzovú energetickú pomoc, ktorá je už na ceste na Ukrajinu. Na základe utorkovej správy Európskej komisie (EK) o tom informuje spravodajca TASR v Bruseli. Komisia spresnila, že po týchto útokoch utrpelo ukrajinské zásobovanie energiou značné škody. 

V reakcii na výzvu Ukrajiny o pomoc ponúkli Rakúsko, Holandsko, Nemecko a Švédsko Ukrajine 157 generátorov na výrobu elektrickej energie rôznych veľkostí. Pomoc bola skoordinovaná prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Na ďalšie posilnenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry EÚ nasadila aj desať veľkokapacitných generátorov energie (výkon 1 MW) z vlastných strategických zásob rescEU, vo finančnej hodnote 3,57 milióna eur. Každý z týchto veľkokapacitných generátorov má možnosť na dodávanie elektriny do stredne veľkej nemocnice, ktorá sa ocitne v núdzových podmienkach. 

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.sita/AP Photo/Virginia MayoEurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe pre médiá uviedol, že vďaka EÚ ruský plán „vybombardovať Ukrajinu do tmy“ nebude úspešný. „Únia nepretržite pracuje na udržaní dodávok elektriny na Ukrajine. Mobilizujeme novú dávku generátorov z našich rezerv rescEU, ktoré sa už ukázali ako kritický nástroj pri reakcii na núdzové situácie na Ukrajine zmietanej vojnou,“ uviedol eurokomisár a podčiarkol dôležitosť pripravenosti pri efektívnej reakcii na podobné krízy. 

Lenarčič zároveň spresnil, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) je v úzkom kontakte s ukrajinskými orgánmi, aby v prípade potreby dokázalo poskytnúť ďalšiu pomoc

13:00 Na letecké výcvikové stredisko vo Voronežskej oblasti udreli ukrajinské drony

Letecké výcvikové stredisko v meste Borisoglebsk v ruskej Voronežskej oblasti v noci na utorok zasiahli dva drony. Podľa zdrojov webu Ukrajinská pravda išlo o operáciu, ktorú vykonalo ukrajinské obranné spravodajstvo.

Ruské telegramové kanály zverejnili videozáznamy z útoku a informovali, že dva drony zasiahli Letecké výcvikové stredisko V.P. Čkalova. Kanál Baza uviedol, že prvý dron narazil do fasády budovy na úrovni štvrtého poschodia v utorok zhruba o tretej ráno. O hodinu neskôr to isté miesto zasiahol druhý dron. Kanál Astra napísal, že obidva drony explodovali. Nijaké obete však nehlásili.

9:15 Ruská strana stratila už takmer 450-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 449 250 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 850 vojakov, 23 tankov a až 45 bojových obrnených vozidiel či 30 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 110 tankov, 13 620 bojových obrnených vozidiel, 15 181 vozidiel a palivových nádrží, 11 386 delostreleckých systémov, 1 039 odpaľovacích raketových systémov, 753 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 9 033 dronov, 2 065 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 868 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 4. 2024:

20:00 Dánsko vyčlenilo 40 miliónov dánskych korún na obnovu ukrajinskej energetiky

Dánska vláda vyčlenila 40 miliónov dánskych korún na obnovu ukrajinského energetického systému po masívnych ruských útokoch na infraštruktúru. Oznámilo to vo vyhlásení dánske ministerstvo zahraničných vecí, informuje web Ukrajinská pravda.

Ministerstvo pripomenulo, že Ukrajina v marci čelila najväčším raketovým útokom na svoju energetickú infraštruktúru od začiatku vojny. Zintenzívnenie útokov je považované za zámerný pokus ohroziť ukrajinské dodávky energie, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie vodovodných a vykurovacích systémov, zdravotníctva a vojenských jednotiek v bojovej pohotovosti.

„Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby boli ich energetické systémy také odolné a udržateľné, ako je to len možné,“ povedal dánsky minister energetiky Lars Aagaard o pomoci Kyjevu.

17:20 Veliteľ pozemných síl vyzval Ukrajincov na vstup do armády, ide o osud národa

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Pavľuk vyzval Ukrajincov, aby vstúpili do armády, keďže ide o osud krajiny, čo znamená, že nikto nemôže zostať mimo. „Čím viac Ukrajincov nájde odvahu vstúpiť do radov ozbrojených síl, tým menej šancí bude mať Rusko na realizáciu svojich krvilačných plánov," napísal Pavľuk na Facebooku. „Je nanajvýš dôležité uvedomiť si, že nikto nemôže zostať mimo. V stávke je osud krajiny, osud nášho národa," dodal. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Teraz je historický okamih, pred ktorý nás osud postavil: buď ubránime a zachováme štát, alebo ako národ zanikneme," vyhlásil Pavľuk. Veliteľ ukrajinských pozemných síl poznamenal, že ukrajinská armáda potrebuje rôznych špecialistov, a to vodičov, kancelárske sily, kuchárov, stavbárov, IT špecialistov, účtovníkov, lekárov a inžinierov.

15:45 Ruské útoky zasiahli 80 % tepelných elektrární Ukrajiny

Rusko zasiahlo v posledných týždňoch na Ukrajine 80 percent tradičných elektrární a polovicu vodných elektrární, išlo pritom o najhoršie takéto útoky od začiatku vojny. Oznámil to v pondelok ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Moskva podniká od konca marca takmer denne útoky na ukrajinskú energetickú sieť. V severovýchodnom meste Charkov spôsobuje veľké výpadky elektriny.

„Útočili na 80 percent tepelných elektrární. Na vyše polovicu vodných elektrární a na veľké množstvo transformovní,“ povedal Haluščenko novinárom v Kyjeve. Podľa jeho slov je to najväčší útok na energetický sektor Ukrajiny od začiatku vojny.

Pred inváziou Ruska bola výroba elektriny na Ukrajine rovnomerne rozložená medzi uhlie, zemný plyn a jadro, menšie percento sa vyrábalo vo vodných elektrárňach.

Najväčšia ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží je pod ruskou kontrolou takmer od začiatku vojny.

13:00 ISW: Rusko zintenzívňuje ofenzívne operácie, jeho cieľom je mesto Časiv Jar

Ruské sily napriek materiálnym a ľudským stratám naďalej zvyšujú intenzitu ofenzívnych operácií. Moskva podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) naďalej stupňuje útoky západne od miest Bachmut a Avdijivka v Doneckej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Jedným z hlavným cieľov Rusov je mesto Časiv Jar, ktoré leží 10 kilometrov západne od Bachmutu. Podľa hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Oleksandra Syrského východne od mesta prebiehajú „zúrivé boje“. Kyjiv tiež očakáva, že Moskva odštartuje novu ofenzívu koncom mája alebo začiatkom júna. ISW dodal, že Ukrajina „musí prijať ťažké rozhodnutia a uprednostniť niektoré aspekty svojej obrany“ vzhľadom stagnujúcu pomoc zo strany USA.

12:10 Ukrajina s Britániou koordinujú kroky v úsilí o ďalšie systémy protivzdušnej obrany

Ministri zahraničia Ukrajiny a Spojeného kráľovstva koordinovali ďalšie kroky v úsilí dostať viac systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba o tom informoval na platforme X, pričom uviedol, že dané systémy by mali v prvom rade byť Patrioty. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Kuleba uviedol, že s Davidom Cameronom koordinoval kroky po diskusiách v sídle Severoatlantickej aliancie z minulého týždňa. „Oceňujem Davidov proaktívny prístup zameraný na dotiahnutie vecí do konca,“ vyjadril sa šéf ukrajinskej diplomacie.

Patriot je systém protivzdušnej obrany zem-vzduch vyrobený v Spojených štátoch, ktorý používa americká armáda a ďalší spojenci. Je považovaný za jeden z najpokročilejších systémov v americkom arzenáli.

10:30 Úrady uvažujú o povinnej evakuácii zo severnej časti Charkovskej oblasti

Ukrajinské úrady uvažujú o povinnej evakuácii rodín s deťmi zo severnej časti Charkovskej oblasti. Povedal to šéf vojenskej administratívy oblasti Oleh Synjehubov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Práve sme dokončili povinnú evakuáciu z 18 obcí pri kupianskom fronte a oznámili sme povinnú evakuáciu ďalších 47 obcí,“ konštatoval Synjehubov. Dodal pritom, že úrady uvažujú aj o evakuácii v severnej časti Charkovskej oblasti. Podľa Synjehubova sú totiž terčom ruskej paľby aj ukrajinské obce vzdialenejšie od hraníc.

8:20 Ruské útoky v Záporožskej oblasti si vyžiadali ďalšie tri obete na životoch

Ruské nálety na juhoukrajinskú Záporožskú oblasť si v pondelok vyžiadali tri obete na životoch. Ide už o druhý deň smrtiacich útokov na túto oblasť, uviedol tamojší gubernátor Ivan Fedorov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Pondelkový útok na vidiecku oblasť mesta Záporožie prišiel len deň po tom, čo si nálet na mesto Huľajpole ležiace na frontovej línii v sobotu taktiež vyžiadal tri obete na životoch.

Fedorov na sociálnych sieťach spresnil, že útoky ruských jednotiek zasiahli dovedna osem obývaných oblastí v Záporoží za posledných 24 hodín až „357-krát“, cituje AFP.

7:50 Zelenskyj žiadal systémy protivzdušnej obrany, upozornil na útoky na Charkov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu zahraničných spojencov žiadal o urýchlené dodanie systémov protivzdušnej obrany. Pripomenul ruské letecké útoky na mesto Charkov na východe Ukrajiny. TASR sa odvoláva na agentúru DPA a Zelenského vyjadrenie na sociálnej sieti X.

Situácia v Charkove je podľa prezidentových slov veľmi náročná a Rusi proti mestu takmer každodenne používajú navádzané bomby. Ukrajinské úrady sa podľa jeho slov usilujú poskytnúť Charkovu lepšiu ochranu pred vzdušnými útokmi. „Toto je úloha pre našu armádu i diplomatov, ktorí sú zodpovední za medzinárodné spojenia,“ povedal Zelenskyj v príhovore zverejnenom na sociálnej sieti.

„Ukrajine jasne chýbajú dostačujúce systémy protivzdušnej obrany a to je všetkým našim partnerom zrejmé,“ uviedol a pripomenul, že na svete sa nachádzajú systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli pomôcť. „Len politická vôľa je potrebná na to, aby boli presunuté Ukrajine,“ napísal a poďakoval sa krajinám, ktorú už jeho krajine pomáhajú.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite