Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko vyčlení 198 miliónov eur na ochranu svojich východných hraníc

.tasr .svet

Poľský minister národnej obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz oznámil alokáciu prostriedkov počas stretnutia s vojakmi a veliteľmi 19. mechanizovanej brigády v meste Lublin na východe krajiny.

Poľsko vyčlení 198 miliónov eur na ochranu svojich východných hraníc SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

poľsko vyčlení približne 850 miliónov zlotých (198 miliónov eur) na vojenskú jednotku, ktorej úlohou bude ochrana východných hraníc krajiny. S odvolaním sa na agentúru PAP o tom v piatok informuje TASR.

Uvedená suma je „doteraz najvyššia a za účelom ochrany hraníc ju dostane vojenská pracovná skupina Podlasie“, spresnil šéf rezortu obrany.

„Investujeme stále viac... aby sme sa uistili, že táto skupina bude funkčná a bude vykonávať svoje misie,“ dodal minister.

„Digitálna a počítačová bezpečnosť sama o sebe nestačí,“ pokračoval Kosiniak-Kamysz a vysvetlil, že sa prostriedky nevyužijú iba na elektronické sledovanie, ale aj na zabezpečenie fyzickej prítomnosti vojakov priamo na hraniciach. 

Poľsko zdieľa najdlhšiu časť svojej východnej hranice s Ukrajinou, kde od februára 2022 prebieha ruská invázia, a s Bieloruskom, ktorého autoritársky prezident Alexander Lukašenko má dlhoročné úzke vzťahy s Kremľom. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite