Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 112. týždeň vojny (1. 4. 2024 – 7. 4. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 112. týždeň vojny (1. 4. 2024 – 7. 4. 2024) SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko

Informácie z predchádzajúceho dňa 7. 4. 2024:

19:10 Zelenskyj: Ukrajina vojnu prehrá, ak Kongres USA neschváli ďalší balík pomoci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Ukrajina prehrá vo vojne s Ruskom, ak Kongres USA nechváli ďalšiu vojenskú pomoc pre Kyjev. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

„Kongresu (USA) je potrebné výslovne povedať, že ak Ukrajine nepomôže, Ukrajina vojnu prehrá,“ uviedol Zelenskyj. Podľa jeho slov by bolo pre Kyjev náročné prežiť bez pomoci. Dodal, že ak Ukrajina vojnu prehrá, napadnuté budú ďalšie krajiny.

Republikáni v americkom Kongrese už niekoľko mesiacov blokujú balík pomoci pre Kyjev v hodnote 60 miliárd dolárov. Tvrdia, že USA si už nemôžu dovoliť posielať na Ukrajinu ďalšie miliardy dolárov a že Európa musí byť aktívnejšia.

18:45 Rusko systematicky používa zakázané chemické zbrane

Rusko čelí obvineniam zo systematického používania zakázaných chemických plynov pri útokoch voči ukrajinským vojakom. Referuje o tom britský web The Guardian.

Ukrajinskí vojaci tvrdili, že boli vystavení „takmer každodenným“ útokom malých bezpilotných lietadiel, ktoré zhadzovali slzný plyn a iné chemikálie. Používanie takýchto látok počas vojny zakazuje medzinárodný Dohovor o chemických zbraniach.

18:30 Na Zaporižžskú jadrovú elektráreň pod kontrolou Ruska údajne zaútočili drony

Predstavitelia Rusmi kontrolovanej Zaporižžskej jadrovej elektrárne uviedli, že na ňu v nedeľu zaútočili ukrajinské vojenské bezpilotné lietadlá.

Podľa ruských okupantov nedošlo po útokoch k žiadnym kritickým škodám ani obetiam a úroveň radiácie v elektrárni bola normálna. Neskôr však ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energiu Rosatom uviedla, že pri „bezprecedentnej sérii útokov dronmi“ boli zranení traja ľudia.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v nedeľu uviedla, že jej experti boli informovaní o útoku dronu. Bez pripisovania viny šéf MAAE Rafael Mariano Grossi varoval pred bezpečnostnými rizikami takýchto útokov. 

sita/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool

„Naliehavo žiadam, aby ste sa zdržali konania, ktoré je v rozpore s princípmi MAAE a ohrozuje jadrovú bezpečnosť,“ uviedol Grossi na sociálnej sieti X.

Zaporižžská jadrová elektráreň je pod kontrolou ruských síl od marca predminulého roka. MAAE opakovane vyjadruje obavy o bezpečnosť elektrárne, ktorá bola viackrát terčom ostreľovania.

14:00 Armáda pokračuje v opevňovacích prácach, na niektorých miestach sú dokončené na 98 %

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že výstavba obranných štruktúr na všetkých frontoch by mala byť dokončená „za pár mesiacov“. Na niektorých miestach frontu je však už teraz hotových až 98 % prác. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Všetko bude hotové za pár mesiacov,“ povedal Zelenskyj vo vysielaní národnej televízie a poznamenal, že termín dokončenia je zhruba rovnaký pre všetky fronty. „Ale čím bližšie k horúcim miestam, tým rýchlejšie sa všetko stavia“.

Na otázku, či Ukrajina robí dosť pre efektívnu obranu, prezident odpovedal: „Robíme to, o čo nás armáda žiada. Môže to stačiť? V časoch vojny asi nič také nie je dosť. Ešte to nestačí, preto pracujeme.“

11:30 Protivzdušná obrana zničila v noci na nedeľu všetky ruské bezpilotné lietadlá

Ruské sily v noci na nedeľu zaútočili na Ukrajinu 17 bezpilotnými lietadlami Šáhid. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku, všetky drony boli zničené ukrajinskými jednotkami protivzdušnej obrany. „Ruskí útočníci včera večer opäť zaútočili na Ukrajinu s použitím 17 dronov Šáhid. Ukrajinský personál a prostriedky protivzdušnej obrany zničili všetky útočné drony,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Medzi ukrajinskými a ruskými silami nastalo počas ostatného dňa dovedna 57 stretov. Rusi spustili celkovo desať raketových útokov a 88 náletov, dovedna 71-krát bombardovali ukrajinské pozície a obývané oblasti. Ruská delostrelecká paľba zaútočila na viac ako 100 obcí v Černihivskej, Sumskej, Charkivskej, Luhanskej, Doneckej, Zaporižžskej, Dnipropetrovskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

9:10 Ruská strana stratila už viac ako 447-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 447 510 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 820 vojakov, 17 tankov a až 54 bojových obrnených vozidiel či 54 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 074 tankov, 13 551 bojových obrnených vozidiel, 15 071 vozidiel a palivových nádrží, 11 316 delostreleckých systémov, 1 036 odpaľovacích raketových systémov, 749 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 8 956 dronov, 2 064 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 864 kusov špeciálnej techniky.

Informácie z predchádzajúceho dňa 6. 4. 2024:

18:00 Ukrajinci vyhodili do vzduchu ropovod v Rostovskej oblasti

Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu ďalší ruský vojenský objekt - ropovod v obci Azov v ruskej Rostovskej oblasti. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské obranné spravodajstvo.

Útok na ropovod sa udial v noci na sobotu pri spomenutej dedine Azov. Ropovodom sa prepravujú ropné produkty z miestneho skladu ropy do tankerov v oblasti prístavu v Azovskom mori. Po útoku bolo nakladanie ropných produktov do tankerov pozastavené na neurčito.

Ukrajinské obranné spravodajstvo uviedlo, že Rusko používalo ropovod na vojenské účely.

14:00 Ruské raketové útoky na mesto Charkiv pripravili o život osem ľudí a ďalších 12 zranili

Ruské sily v noci na sobotu zaútočili na Ukrajinu bezpilotnými lietadlami a raketami, pričom v Charkive, druhom najväčšom ukrajinskom meste, zabili najmenej osem ľudí a ďalších 12 zranili. Gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov uviedol, že raketové útoky na mesto poškodili obytné budovy, čerpaciu stanicu, škôlku, kaviareň, obchod a autá.

Celkovo Rusko v noci na Ukrajinu vypustilo 32 iránskych bezpilotných lietadiel Šáhid a šesť rakiet, uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Ukrajinské sily protivzdušnej obrany zostrelili tri riadené strely a 28 bezpilotných lietadiel, poznamenal Oleščuk. „Ruskí zabijaci naďalej terorizujú Ukrajincov a útočia na Charkiv a ďalšie pokojné mestá,“ vyhlásil.

Ruská armáda útoky nekomentovala. Uviedla však, že Ukrajina v sobotu ráno odpálila na Rusko rakety Vampire. Všetkých desať z nich bolo údajne zostrelených nad ruskou pohraničnou Belgorodskou oblasťou systémami protivzdušnej obrany, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

9:30 Ruská protiofenzíva by mohla začať v máji alebo júni, cieľom bude pravdepodobne Charkiv

Rusko by koncom mája alebo začiatkom júna mohlo spustiť novú protiofenzívu, pravdepodobne zameranú na mesto Charkiv. Ako referuje web Kyiv Independent, v rozhovore pre Politico to povedal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Rusko nedávno zintenzívnilo útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkiv. Napriek tomu ukrajinská vojenská rozviedka označila potenciálny útok na Charkiv za „súčasť ruskej psychologickej operácie“ a dodala, že neexistujú žiadne známky toho, že by Moskva pripravovala nové útočné formácie na uskutočnenie ofenzívy. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj tiež povedal, že akýkoľvek pokus Ruska čoskoro prevziať kontrolu nad Charkivom môže byť „fatálny“, ale nevylúčil ani tento scenár.

Jermak zdôraznil, že Kyjiv vie, že ruský vodca Vladimir Putin pripravuje novú vlnu mobilizácie a ukrajinské sily „musia byť pripravené“ na nové útoky. Jermak tiež uviedol, že „Ukrajina sa blíži ku kritickému momentu“, pričom poukázal na pozastavenie pomoci Spojených štátov pre spory v americkej Snemovni reprezentantov, kde republikáni ovplyvnení Donaldom Trumpom blokujú spomenutú podporu Ukrajiny.

Jermak však dúfa, že Kongres schváli pomoc „tento mesiac“. Ukrajinské sily totiž naďalej čelia kritickému nedostatku munície na frontovej línii. Ukrajina potrebuje predovšetkým ďalšie systémy protivzdušnej obrany. „Bez nich (moderných systémov protivzdušnej obrany) je nemožné, aby sme ubránili naše mestá,“ podotkol Jermak.

8:10 Ľudia v Charkive sa s vojnovou realitou vyrovnávajú aj s cynickým humorom, hovorí po návšteve česká europoslankyňa

Život v uliciach ukrajinského mesta Charkiv na jednej strane vyzerá normálne, na druhej strane vám telefón každú hodinu hlási upozornenia pred raketovými náletmi. Takto v rozhovore pre spravodajský kanál CNN Prima News opísala tamojšiu atmosféru česká politička Markéta Gregorová zo strany Piráti. Tá druhé najväčšie ukrajinské mesto ležiace neďaleko Ruska, ktoré vo februári 2022 spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, navštívila ako vôbec prvá europoslankyňa.

Ako poznamenala, počas cesty, ktorú absolvovala s ľuďmi z iniciatív Team4Ukraine a Maidan Monitoring Information Center, mali „šťastie v nešťastí“, keďže nezažili žiadne priame nálety. Dodala však, že krátko po ich odchode dva ruské dronové útoky zabili najmenej štyroch ľudí.

„Jedna psychologička, ktorá pracuje s vdovami po padlých vojakoch, nám hovorila, že tá situácia má obrovský dlhodobý nápor na psychiku. Síce tak nejako ‛normálne’ žijete, ale stále v hĺbke duše viete, že nie ste v bezpečí a že to môže kedykoľvek prísť,“ vysvetlila europoslankyňa. Ľudia v Charkive sa podľa nej s týmto vyrovnávajú do istej miery s cynickým humorom. „Ľudia nám napríklad hovorili, že chodia spať vo svojej najlepšej bielizni, aby v tom najčernejšom scenári nezomreli nahí. Takto sa s tým asi dá vyrovnávať, ono to ani inak nejde,“ skonštatovala Gregorová.

Gregorová, ktorá bola na Ukrajine od piatka a do Česka sa vrátila v stredu, tiež priblížila prípravy na cestu na Ukrajinu. Tá podliehala veľkému informačnému embargu. „Prakticky nikto nevedel, že tam vlastne ideme,“ povedala a spomenula, že z bezpečnostných dôvodov prespávali v pivniciach. „Môžem tiež prezradiť, že sme si ešte pred ukrajinskými hranicami museli vybrať z telefónov české SIM karty. Rusko tieto veci sleduje,“ dodala.

Jeden z jej najsilnejších zážitkov cesty na východ Ukrajiny bola návšteva nového cintorína pre padlých vojakov. „Videli sme rodiny, ktoré tam doslova chodia s lopatami a pochovávajú svojich synov,“ opísala Gregorová. 

<p><strong>Informácie z predchádzajúceho dňa 7. 4. 2024:</strong>

</p>

<p><strong>19:10&nbsp;Zelenskyj: Ukrajina vojnu prehrá, ak Kongres USA neschváli ďalší balík pomoci</strong>

</p>

<p>Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Ukrajina prehrá vo vojne s Ruskom, ak Kongres USA nechváli ďalšiu vojenskú pomoc pre Kyjev. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

</p>

<p>„Kongresu (USA) je potrebné výslovne povedať, že ak Ukrajine nepomôže, Ukrajina vojnu prehrá,“ uviedol Zelenskyj. Podľa jeho slov by bolo pre Kyjev náročné prežiť bez pomoci. Dodal, že ak Ukrajina vojnu prehrá, napadnuté budú ďalšie krajiny.

</p>

<p>Republikáni v americkom Kongrese už niekoľko mesiacov blokujú balík pomoci pre Kyjev v hodnote 60 miliárd dolárov. Tvrdia, že USA si už nemôžu dovoliť posielať na Ukrajinu ďalšie miliardy dolárov a že Európa musí byť aktívnejšia.

</p>

<p><strong>18:45&nbsp;Rusko systematicky používa zakázané chemické zbrane</strong>

</p>

Rusko čelí obvineniam zo systematického používania zakázaných chemických plynov pri útokoch voči ukrajinským vojakom. Referuje o tom britský web The Guardian.

</p>

<p>Ukrajinskí vojaci tvrdili, že boli vystavení „takmer každodenným“ útokom malých bezpilotných lietadiel, ktoré zhadzovali slzný plyn a iné chemikálie. Používanie takýchto látok počas vojny zakazuje medzinárodný Dohovor o chemických zbraniach.

</p>

<p><strong>18:30&nbsp;Na Zaporižžskú jadrovú elektráreň pod kontrolou Ruska údajne zaútočili drony</strong>

</p>

<p>Predstavitelia Rusmi kontrolovanej Zaporižžskej jadrovej elektrárne uviedli, že na ňu v nedeľu zaútočili ukrajinské vojenské bezpilotné lietadlá.

</p>

<p>Podľa ruských okupantov nedošlo po útokoch k žiadnym kritickým škodám ani obetiam a úroveň radiácie v elektrárni bola normálna. Neskôr však ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energiu Rosatom uviedla, že pri „bezprecedentnej sérii útokov dronmi“ boli zranení traja ľudia.

</p>

<p>Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v nedeľu uviedla, že jej experti boli informovaní o útoku dronu. Bez pripisovania viny šéf MAAE Rafael Mariano Grossi varoval pred bezpečnostnými rizikami takýchto útokov.&nbsp;

</p>

<p><img src="/data/media/articles/95d888483d12c841badcb86aaea3dd87.jpg" alt=""><span class="content-photo__image-credit" contenteditable="false">sita/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool</span>

</p>

<p>„Naliehavo žiadam, aby ste sa zdržali konania, ktoré je v rozpore s princípmi MAAE a ohrozuje jadrovú bezpečnosť,“ uviedol Grossi na sociálnej sieti X.

</p>

<p>Zaporižžská jadrová elektráreň je pod kontrolou ruských síl od marca predminulého roka. MAAE opakovane vyjadruje obavy o bezpečnosť elektrárne, ktorá bola viackrát terčom ostreľovania.

</p>

<p><strong><strong>14:00&nbsp;Armáda pokračuje v opevňovacích prácach, na niektorých miestach sú dokončené na 98 %</strong></strong>

</p>

<p>Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že výstavba obranných štruktúr na všetkých frontoch by mala byť dokončená „za pár mesiacov“. Na niektorých miestach frontu je však už teraz hotových až 98 % prác. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

</p>

<p>„Všetko bude hotové za pár mesiacov,“ povedal Zelenskyj vo vysielaní národnej televízie a poznamenal, že termín dokončenia je zhruba rovnaký pre všetky fronty. „Ale čím bližšie k horúcim miestam, tým rýchlejšie sa všetko stavia“.

</p>

<p>Na otázku, či Ukrajina robí dosť pre efektívnu obranu, prezident odpovedal: „Robíme to, o čo nás armáda žiada. Môže to stačiť? V časoch vojny asi nič také nie je dosť. Ešte to nestačí, preto pracujeme.“

</p>

<p><strong><strong>11:30&nbsp;Protivzdušná obrana zničila v noci na nedeľu všetky ruské bezpilotné lietadlá</strong></strong>

</p>

Ruské sily v noci na nedeľu zaútočili na Ukrajinu 17 bezpilotnými lietadlami Šáhid. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku, všetky drony boli zničené ukrajinskými jednotkami protivzdušnej obrany. „Ruskí útočníci včera večer opäť zaútočili na Ukrajinu s použitím 17 dronov Šáhid.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite