Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 111. týždeň vojny (25. 3. – 31. 3. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 111. týždeň vojny (25. 3. – 31. 3. 2024) SITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Správy z predchádzajúceho dňa 31. 3. 2024:

16:00 Rusi raketami zaútočili na infraštruktúru Ľvivskej oblasti, zomrel jeden človek

Jeden človek prišiel o život, keď ruská armáda v nedeľu ráno riadenými strelami zaútočila na zariadenie kritickej infraštruktúry vo Ľvivskej oblasti na západe Ukrajiny. Uviedla to vojenská administratíva Ľvivskej oblasti. Raketový útok zničil administratívnu budovu, ktorá v dôsledku útoku začala horieť. Predpokladá sa, že pod troskami budovy by mohli byť uväznení ďalší ľudia. Na mieste zasahujú záchranári. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

14:00 V Kyjeve slávia Veľkú noc

sita/AP Photo/Vadim Ghirda

11:30 Francúzi Ukrajine dodajú rakety Aster a obrnené vozidlá

Francúzsko dodá Ukrajine 30 protileteckých rakiet Aster pre systém SAMP/T MAMBA, ktorý je ekvivalentom amerického systému Patriot. Pre francúzske médiá to povedal minister obrany krajiny Sébastien Lecornu. Konštatoval pritom, že francúzsky rezort obrany spolupracuje s európskym výrobcom raketových zbraňových systémov MBDA na zrýchlení produkcie striel Aster. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Francúzsky balík pomoci Kyjivu bude obsahovať stovky starých ale „stále prevádzkyschopných" obrnených vozidiel. „Na udržiavanie takej veľkej frontovej línie ukrajinská armáda potrebuje napríklad naše obrnené vozidlá, je to úplne kľúčové pre mobilitu vojakov," povedal Lecornu. „Táto stará ale stále prevádzkyschopná technika bude k dispozícii na priamy prospech Ukrajine vo významných množstvách. Môžeme hovoriť o stovkách kusov v roku 2024 a začiatkom roku 2025," dodal francúzsky minister obrany.

10:00 Rusi proti Sumskej oblasti použili 1500-kilogramovú bombu

Ruskí vojaci proti Ukrajine prvýkrát použili 1500-kilogramovú bombu, ktorú zhodili na Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny. Oznámila to na komunikačnej platforme Telegram 117. samostatná brigáda ukrajinských síl teritoriálnej obrany. 

Bombu, ktorá má oveľa vyššiu výbušnú silu ako iná munícia, Rusi zhodili na mesto Velyka Pysarivka ležiace pri ruských hraniciach. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

9:30 Ruské straty sa zvýšili o ďalších 650 vojakov

Počas uplynulého dňa Moskva podľa Kyjiva na Ukrajine prišla o 650 vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 442 170 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 15 tankov, 20 obrnených bojových vozidiel pechoty a 44 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 966 tankov, 13 304 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 050 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 3. 2024:

16:10 Pri ruskom bombardovaní na východe Ukrajiny zahynuli dvaja seniori

Ruské bombardovanie východoukrajinskej obce Krasnohorivka si vyžiadalo dve civilné obete na životoch, uviedol v sobotu gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin a vyzval obyvateľov obce, aby sa evakuovali. Krasnohorivka sa nachádza už desať rokov na frontovej línii v Doneckej oblasti, ktorá je z väčšej časti okupovaná ruskými silami a dochádza v nej k pravidelným bojom, informovala agentúra AFP. Sobotňajší útok sa podľa ukrajinských médií sústredil na obytnú oblasť s husto rozmiestnenou zástavbou a v jeho dôsledku došlo k poškodeniu rezidenčných budov aj hospodárskych objektov.

„Obec bola v noci a ráno pod nepriateľskou paľbou. Zahynula 70-ročná žena a 73-ročný muž,“ uviedol Filaškin v aplikácii Telegram. Krasnohorivka podľa neho naďalej patrí k najnebezpečnejším miestam na Ukrajine. „Nevystavujte sa smrteľnému nebezpečenstvu. Evakuujte sa,“ apeloval na obyvateľov. Ukrajinské sily v posledných mesiacoch hlásia ťažké boje na východe krajiny, keďže čelia nedostatku munície a Rusko neustále podniká letecké údery.

Ako v piatok informoval hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície na bojisku v porovnaní s Ukrajinou.

Nedostatok zdrojov a munície podľa Syrského umožnil ruským silám vybudovať pevné obranné línie v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. "Útok na tieto pozície bez účinnej leteckej podpory nás stál ľudské straty a straty na vybavení," dodal a ako príklad uviedol mesto Avdijivka, ktorého sa Rusi zmocnili vo februári.

Ruské sily v noci na piatok masívne zaútočili na Ukrajinu, pričom poškodili energetickú infraštruktúru vrátane vodných a tepelných elektrární v strednej a západnej časti. Energetická spoločnosť Ukrenerho tiež uviedla, že musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej, Kirovohradskej, Poltavskej, Doneckej i Sumskej oblasti. V sobotu ich zrušili, naďalej však platia v Charkovskej oblasti.

14:40 Zelenskyj odvolal z funkcie prvého asistenta prezidenta aj poradcov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odvolal svojho dlhoročného prvého asistenta Serhija Šefira aj niekoľkých poradcov v rámci pokračujúcej personálnej reorganizácie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. Šefir pôsobil na poste prvého asistenta ukrajinského prezidenta od roku 2019. Zelenskyj okrem neho odvolal aj troch svojich poradcov vrátane Michaila Raduckého, Serhija Trofimova a Oleha Ustenka.

Zbavené funkcií boli aj Natalia Puškariová, ktorá zastávala post splnomocnenkyne prezidenta pre dobrovoľnícku činnosť, a komisárka pre práva vojakov Aliona Verbická. Pre najnovšie odvolania nebolo poskytnuté žiadne vysvetlenie, podľa AP však prichádzajú v rámci rozsiahlych personálnych zmien, ktorých súčasťou je aj utorkové odvolanie tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexija Danilova.

Zelenskyj tiež začiatkom februára vymenil hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného za Olexandra Syrského. Zalužného neskôr vymenovali do funkcie ukrajinského veľvyslanca v Spojenom kráľovstve.

12:30 Kanadské ozbrojené sily učia Ukrajincov zneškodňovať výbušniny 

FACEBOK/OZBROJENÉ SILY UKRAJINY

9:30 Rusi si vo štvrtok zostrelili vlastnú stíhačku, potvrdilo námorníctvo

Ukrajinské námorníctvo potvrdilo, že si ruské sily vo štvrtok nad Čiernym morom pri okupovanom Sevastopoli zostrelili vlastnú stíhačku Su-27. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Potvrdzujeme, že toto lietadlo patrilo Ruskej federácii a bolo zničené ich vlastnými silami. Boli v pohotovosti, v bojovej pohotovosti. Bol činný ľudský faktor – jeden z operátorov túžil po medaile a nenamáhal sa zistiť, koho to bolo lietadlo,“ povedal v štátnej televízii hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Ako dodal, Rusom sa podarilo pilota stroja zachrániť. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 29. 3. 2024:

16:25 Po nočných útokoch Ruska núdzovo prerušili dodávky elektriny

Ukrajina v piatok oznámila, že zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie v troch oblastiach po tom, ako Rusko cez noc odpálilo na elektrárne v krajine desiatky rakiet a dronov. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Kirovohradskej oblasti. Trvať majú do večera.

Obmedzenia v dodávkach elektriny už po minulotýždňovom ruskom útoku zaviedli vo veľkých mestách Charkov a Kryvyj Rih. "Od spotrebiteľov v ostatných oblastiach žiadame, aby používali elektrinu šetrne a uvedomelo," upozornil Ukrenerho.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vzdušné údery Ruska naberajú na intenzite a sú čoraz väčšou hrozbou pre energetiku krajiny. „Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany, aby zabezpečila kritickú infraštruktúru a ochránila obyvateľstvo,“ povedal premiér Denys Šmyhaľ v opakovanej výzve západným spojencom Kyjeva.

15:10 Pozrite si súhrn dnešných informácií, ktoré poskytlo britské ministerstvo obrany

" contenteditable="false" style="text-decoration-line: line-through;">Vložený obsah z inej stránky:
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 29 March 2024. <br><br>Find out more about Defence Intelligence&#39;s use of language: <a href="https://t.co/LUNXKX1nPb">https://t.co/LUNXKX1nPb</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/StandWithUkraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc^tfw">#StandWithUkraine</a> 🇺🇦 <a href="https://t.co/bqKWnZ1E8t">pic.twitter.com/bqKWnZ1E8t</a></p>&mdash; Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) <a href="https://twitter.com/DefenceHQ/status/1773689177080533415?ref_src=twsrc^tfw">March 29, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> 

9:40 Ukrajina v noci zostrelila 84 striel a dronov

Ukrajina v noci na piatok čelila masívnemu vzdušnému útoku, pri ktorom protivzdušná obrana zostrelila 84 z 99 riadených striel a dronov vypálených z Ruska, uviedla ukrajinská armáda. Zo strednej a západnej časti krajiny hlásili poškodenie tepelných a vodných elektrární, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Zničených bolo 84 vzdušných cieľov: 58 dronov Šáhid iránskej výroby a 26 striel,“ citovala AFP vyhlásenie ukrajinského letectva.

Ruské sily v posledných týždňoch zvýšili intenzitu útokov na Ukrajinu, predovšetkým cielením na jej energetickú infraštruktúru v reakcii na nárast počtu ukrajinských útokov na ruské pohraničné oblasti.

Ukrajinské oblastné úrady tvrdili, že Rusi zasiahli infraštruktúru pri meste Dnipro, odkiaľ hlásia najmenej jednu zranenú osobu.

„V noci Rusi opäť zaútočili na energetické zariadenia v rámci masívneho a kombinovaného útoku. Poškodené boli tepelné a vodné elektrárne v centrálnych a západných oblastiach,“ uviedla ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo.

8:15 V Odeskej oblasti nainštalovali viac ako 5-tisíc protitankových betónových bariér

Viac ako 5-tisíc kusov protitankových betónových zátarás, takzvaných dračích zubov, ukrajinská armáda nainštalovala v rámci budovania regionálneho obranného systému v Odeskej oblasti. Uviedlo to na komunikačnej platforme Telegram oddelenie strategickej komunikácie hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Štátna administratíva oblasti hlási budovanie moderných opevnení, ktoré poskytujú systém zákopov, podzemných krytov a iných chránených miest pre personál aj techniku,“ konštatovalo oddelenie komunikácie hlavného veliteľa ukrajinskej armády. Zákopy sú chránené proti zaplaveniu, sú vodotesné a spevnené drevom a násypmi.

Informácie z predchádzajúceho dňa 28. 3. 2024:

19:00 Ruské bombardovanie zabilo civilistov v Doneckej a Chersonskej oblasti

Dvaja ukrajinskí civilisti prišli o život pri štvrtkovom ruskom bombardovaní Doneckej a Chersonskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

V meste Mykolajivka v Doneckej oblasti, na ktoré Rusi zaútočili riadenými bombami, zomrela jedna civilista, uviedol gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Dodal, že bombardovanie poškodilo najmenej jedenásť viacposchodových budov a jedenásť rodinných domov.

V meste Cherson Rusi podľa gubernátora Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina zasiahli taxík, pričom zomrel jeho vodič a zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu, utrpel 36-ročný muž a 39-ročná žena.

18:10 Pri Sevastopoli do mora spadlo ruské lietadlo

Pri meste Sevastopoľ na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym sa do mora zrútilo ruské lietadlo. Oznámil to vo štvrtok Moskvou dosadený gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev, podľa ktorého sa pilot katapultoval. Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla. „Ruskí vojaci zostrelili svoje vlastné lietadlo v Sevastopoli - štartovalo z letiska Belbek," uviedol jeden telegramový kanál. Informuje o tom web Ukrajinská pravda a dodáva, že podľa nepotvrdených správ Rusi nad Sevastopoľom zostrelili vlastnú stíhačku Su-27.

Падіння російського літака в Криму pic.twitter.com/ZXvUc7MWd7

— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) March 28, 2024

14:48 Viac ako 10-tisíc domácností v okupovanej Doneckej oblasti zostáva bez elektriny

Viac ako 10-tisíc domácností v Rusmi okupovanej časti Doneckej oblasti zostáva celé týždne bez elektriny. Uviedlo to v stredu ukrajinské Centrum národného odporu, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

„Pre vojnu mnohí energetici opustili dočasne okupované územia, takže Rusi nedokážu opraviť zničenú infraštruktúru,“ uviedlo Centrum národného odporu. Situácia v oblasti dodávok elektrickej energie je podľa neho najzložitejšia v meste Horlivka a v niektorých štvrtiach mesta Doneck.

SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko

13:30 Kyjev predpokladá, že na jeho územie budú chcieť preniknúť ruskí sabotéri

Sériu krokov na zaistenie bezpečnosti ukrajinského hlavného mesta schválila Rady obrany Kyjeva pre možnosť zvýšeného počtu ruských raketových útokov na civilné ciele. Okrem toho šéf vojenskej administratívy Kyjeva Serhij Popko povedal, že ruské sabotážne a prieskumné skupiny sa môžu pokúsiť preniknúť do mesta. Informuje o to web Ukrajinská pravda.

„Žiadam obyvateľov Kyjeva, aby zachovali pokoj a neprepadávali panike. Vykonávame preventívne opatrenia, aby sme zabezpečili dobrú ochranu Kyjeva a jeho obyvateľov. Dodržiavajte bezpečnostné pravidlá a neignorujte varovania pred leteckými náletmi,“ dodal Popko.

10:45 Ukrajinská armáda v noci zostrelila 26 ruských dronov

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Od spustenia invázie na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi podniká Rusko pravidelné nočné útoky na ukrajinské územie. V uplynulých týždňoch ich Moskva v reakcii na ostreľovanie ruských pohraničných regiónov zintenzívnila, pričom cielila na kľúčovú infraštruktúru vrátane elektrárni, píše AFP.

Ruské útoky si v stredu vyžiadali tri obete na východe a juhu Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby urýchlili dodávky stíhačiek a systémov protivzdušnej obrany potrebných na posilnenie obranných spôsobilostí ukrajinskej armády.

9:00 Ruská strana stratila už takmer 440-tisíc vojakov

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 6 914 tankov, 13 237 bojových obrnených vozidiel, 14 595 vozidiel a palivových nádrží, 10 963 delostreleckých systémov, 1 021 odpaľovacích raketových systémov, 729 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 8 600 dronov, 2 017 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 800 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 27. 3. 2024:

20:00 Pri ruskom útoku na Mykolajiv utrpelo zranenia najmenej osem civilistov

Najmenej osem civilistov utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily v stredu zaútočili na mesto Mykolajiv, informovali regionálne úrady. Podľa starostu Mykolajiva Oleksandra Senkevyča vznikli menšie škody na štyroch obytných budovách. Podľa predbežných informácií mesto pravdepodobne zasiahla balistická strela, dodal Senkevyč. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Mesto Mykolajiv sa nachádza necelých 60 kilometrov od frontovej línie na juhu Ukrajiny a pravidelne je vystavené útokom ruských síl. Útok dronom na Mykolajiv v noci na pondelok zranil 11 ľudí, z ktorých dvoch hospitalizovali.

18:50 Zelenskyj si pozrel nové obranné línie v Sumskej oblasti a žiadal dodanie F-16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že navštívil severovýchodnú Sumskú oblasť. Stretol sa s vojakmi zotavujúcimi sa zo zranení a navštívil tam novovybudované obranné línie. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

„Prezrel som si zákopy, podzemné kryty, palebné a veliteľské pozorovacie posty,“ napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnych sieťach z návštevy v Sumskej oblasti. „Posilňujeme našu obranu,“ dodal.

Zelenskyj neskôr v stredu zverejnil ďalší príspevok, po ruskom útoku na východoukrajinský Charkov, pri ktorom zahynul najmenej jeden človek a ďalších 16 bolo zranených. Vyzval v ňom spojencov Ukrajiny, aby urýchlili dodávky bojových lietadiel a systémov protivzdušnej obrany. 

17:20 Ruské útoky zabili a zranili v Charkove najmenej 17 ľudí

Pri stredajšom ruskom útoku na východoukrajinské mesto Charkov zahynul najmenej jeden človek a ďalších 16 je zranených, oznámil regionálny gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje na základe agentúry AFP.

„Medzi zranenými sú aj štyri deti. Poškodené boli bytové domy. Počet obetí sa môže zvýšiť,“ dodal Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Rusko podľa neho odpálilo na druhé najväčšie ukrajinské mesto riadenú strelu.

Charkovská oblasť hraničí s Ruskom a od začiatku invázie vo februári 2022 je neustále ostreľovaná. Pri nedávnych útokoch tam zostali tisíce domácností bez dodávok elektrickej energie.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruská armáda vypustila v noci na stredu na Ukrajinu 13 dronov. Desať z nich protivzdušná obrana zostrelila nad Charkovskou a susednou Sumskou oblasťou a blízko hlavného mesta Kyjev.

14:05 Rusko stratilo už viac ako 439-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 030 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 439 190, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, deväť obrnených bojových vozidiel pechoty a 27 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 904 tankov, 13 216 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 931 delostreleckých systémov.

13:35 Svetová banka poskytne Kyjevu rozvojový úver 1,5 miliardy dolárov

Ukrajina dostane od Svetovej banky úver 1,5 miliardy dolárov na rozvojové programy. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financií, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Za pôžičku budú ručiť Japonsko a Veľká Británia. Celkovo sa Japonsko zaručí za 984 miliónov dolárov a Spojené kráľovstvo za 516 miliónov dolárov. Ukrajina dostane pôžičku do konca marca.

„Získané finančné prostriedky sa použijú na podporu štátneho rozpočtu Ukrajiny a oživenie ekonomiky, ako aj na financovanie prioritných sociálnych a humanitárnych výdavkov štátneho rozpočtu,“ povedal ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

13:00 Ukrajina zostrelila desať ruských bezpilotných lietadiel

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila desať z trinástich dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na stredu. „Nepriateľ zaútočil bezpilotnými lietadlami typu Šáhid z ruskej Kurskej oblasti. Desať z nich zostrelili v Charkivskej, Sumskej a Kyjivskej oblasti,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Na odrazení ruského útoku sa podieľali jednotky protilietadlových raketových síl, mobilné palebné skupiny ukrajinského letectva a systémy elektronického boja.

10:30 Pri ruských útokoch v Charkovskej oblasti utrpeli zranenia 4 ľudia

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na východoukrajinskú Charkovskú oblasť, uviedli v stredu miestni predstavitelia. Rusko zase hlásilo zostrelenie ukrajinských rakiet nad svojimi pohraničnými oblasťami, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Charkovská oblasť leží pri hraniciach s Ruskom a od začiatku invázie vo februári 2022 je neustále ostreľovaná. Pri nedávnych útokoch tam zostali tisíce domácností bez dodávok elektrickej energie.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v stredu na sociálnej sieti Telegram oznámil, že pri najnovších delostreleckých a raketových útokoch na tamojšie obce a mestá utrpeli zranenia traja muži a jedna žena, pričom všetci mali vyše 50 rokov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 26. 3. 2024:

21:00 Zničili ruský protilietadlový raketový systém Buk

Ukrajinské obranné sily na fronte v Zaporižžskej oblasti zničili ruský protilietadlový raketový systém Buk. Oznámila to v utorok tlačová služba Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Ukrajiny, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Pluk ukrajinských špeciálnych síl odhalil ruský raketový systém Buk pri vykonávaní prieskumu v Zaporižžskej oblasti. Ukrajinskí vojaci na systém Buk zaútočili raketometom HIMARS a zlikvidovali ho.

19:20 Francúzsko dodá Ukrajine 78 húfnic Ceasar

Francúzsko onedlho bude môcť Ukrajine dodať 78 húfnic Caesar a zvýši svoje dodávky delostreleckých granátov. Uviedol to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.

Lecornu na tlačovej konferencii povedal, že Francúzsko, Ukrajina a Dánsko dosiahli dohodu o financovaní výroby samohybných húfnic Ceasar ráže 155 milimetrov, čo Parížu umožní, aby ich „rýchlo dodal“. Francúzsko si tiež stanovilo za cieľ dodať tento rok Ukrajine 80-tisíc kusov munície pre delostrelectvo ráže 155 milimetrov.

18:00 V Odese a okolí je stále bez elektriny viac ako 20-tisíc domácností

Približne 23-tisíc domácností v meste Odesa na juhu Ukrajiny a v jeho okolí stále zostáva bez dodávok elektriny. Dôvodom je nedávny ruský útok na ukrajinské energetické zariadenia. Uviedol to v utorok šéf vojenskej administratívy Odeskej oblasti Oleh Kiper, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

„V Odese a okrese Odesa platia stabilizačné plány. Momentálne je bez elektriny 23-tisíc domácností," povedal Kiper.

16:30 Putin vraj plánuje dobyť miliónové ukrajinské mesto Charkov

Podľa zdrojov blízkych Kremľu sa Rusko a jeho vládca Vladimir Putin pravdepodobne pokúsia dobyť ukrajinské mesto Charkiv a postupne ukončiť vojnu. Nevylučujú však ani to, že Putin je pripravený „ísť až do konca – aj do Kyjiva“. S odvolaním sa na dva zdroje z blízkosti Kremľa, jedného zdroja z ruskej vlády a jedného vysokopostaveného člena Putinovej strany Jednotné Rusko to napísal nezávislý ruský portál Meduza, ktorého redakcia sídli v Lotyšsku. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Jeden zo zdrojov blízkych Kremľu sa domnieva, že po protiofenzíve ukrajinských ozbrojených síl Putin „vycítil slabosť Ukrajiny a je pripravený ísť až do konca – aj do Kyjiva – za každú cenu“. „Ak bude potrebná mobilizácia, vyhlási ju," dodal zdroj.

Iný zdroj blízky Putinovej administratíve si však myslí, že najvyššie vedenie Ruska má „reálnejšie ciele“, a to dobytie Charkiva a následné postupné ukončenie vojny. Podľa zdrojov z „ruských elít" sú vysokopostavení ruskí bezpečnostní predstavitelia presvedčení, že ruská armáda je schopná dobyť Charkiv, ale že ďalší postup na Ukrajinu je „ťažký". „Symbolicky by to bolo tiež víťazstvo. Je to mesto s miliónom obyvateľov s veľkou ruskojazyčnou populáciou," konštatoval zdroj portálu Meduza.

11:10 Námorníctvo hlási úder na ďalšiu ruskú výsadkovú loď

Ukrajina hlási ďalší úspešný útok na ruskú loď. Hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk v štátnej televízii oznámil, že výsadkovú loď Kosťantyn Olšanskyj zasiahli raketou Neptun a rozsah škôd ešte zisťujú. Útok na loď odôvodnil tým, že ju Rusi plánovali použiť proti Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Pletenčuk sa pre portál Liga.net vyjadril, že útok na loď sa odohral ešte 23. marca. V ten istý deň boli zasiahnuté aj ďalšie dve ruské výsadkové lode Jamal a Azov. Ukrajinské ozbrojené sily cez víkend informovali, že pri útoku z 23. marca zasiahli aj ďalšiu infraštruktúru ruskej Čiernomorskej flotily na okupovanom Kryme a vojenské komunikačné centrum ruskej armády.

Loď Kosťantyn Olšanskyj bola od roku 1996 súčasťou ukrajinského námorníctva po tom, ako sa rozdelila námorná flotila Sovietskeho zväzu. Pri nelegálnej anexii Krymu ju spolu s ďalšími ukrajinskými loďami zhabali ruské sily.

wikipedia

10:00 Ruská strana stratila už viac ako 438-tisíc vojakov

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 6 893 tankov, 13 207 bojových obrnených vozidiel, 14 498 vozidiel a palivových nádrží, 10 904 delostreleckých systémov, 1 019 odpaľovacích raketových systémov, 727 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 8 553 dronov, 2 014 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 789 kusov špeciálnej techniky.

8:30 Zelenskyj označil Putina za „chorého a cynického“ človeka, čo sa rozpráva sám so sebou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol obvinenia ruského vodcu Vladimira Putina z účasti Ukrajiny na teroristickom útoku na predmestí Moskvy. Vraví, že podľa Putina sú teroristi všetci okrem neho.

„Putin sa dnes opäť rozprával sám so sebou a opäť to vysielali v televízii. Opäť obviňuje Ukrajinu. Choré a cynické stvorenie. Všetci sú teroristi, okrem seba, hoci on je ten, kto bol živí sa terorom dve desaťročia. On je ten jediný - najväčšie okno pre teror. On a jeho tajné služby. A keď bude preč, dopyt po terore a násilí zmizne s ním, pretože je to jeho požiadavka. Nikoho iného,“ uviedol Zelenskyj vo vyhlásení jeho kancelárie.

Zelenskyj zdôraznil, že teraz je mimoriadne dôležité venovať pozornosť tým, ktorí potrebujú podporu. Aj keď je podľa neho pre ľudí nepohodlné žiadať o pomoc druhých, treba sa venovať sebe, podporovať a nenechať ľudí s ťažkosťami samých.

Pri piatkovom útoku na koncertnú sieň v Krasnogorsku na okraji Moskvy prišlo o život 137 ľudí. Napriek tvrdeniam i dôkazom zahraničných spravodajských služieb, že za útokom stál Islamský štát, ruský režim sa to snažil využiť na propagandistické účely a pripísať spolupáchateľstvo Ukrajine

Správy z predchádzajúceho dňa 25. 3. 2024:

19:55 Od začiatku ruskej invázie zostrelili už viac ako 2-tisíc rakiet

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ozbrojené sily krajiny zostrelili už viac viac ako 2-tisíc rakiet. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. „Je to výsledok titánskej práce ukrajinských vzdušných obrancov. Tisíce životov zachránili moderné systémy protivzdušnej obrany, ktoré poskytli naši partneri,“ napísalo ministerstvo na mikroblogovacej sieti X.

Ukrajinskí predstavitelia však stále naliehajú na západných spojencov, aby Kyjivu poskytli viac zbraní vrátane systémov protivzdušnej obrany a rakiet, na ochranu ukrajinských miest pred pravidelnými útokmi. Moskva totiž od začiatku vojny proti Ukrajine, ktorú odštartovala vo februári roku 2022, odpálila už viac ako 8-tisíc rakiet.

17:30 Trosky ruského dronu zranili v meste Mykolajiv 11 ľudí

Jedenásť ľudí utrpelo zranenia počas ruského útoku dronmi na Mykolajivskú a Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. Rusi zaútočili v noci na pondelok niekoľkými vlnami dronov z Čierneho mora, uviedlo južné velenie ukrajinskej armády. Osem dronov Ukrajinci zostrelili. 

Zranenia civilistov spôsobil zostrelený dron, ktorého trosky v meste Mykolajiv spadli na obytnú budovu a vyvolali požiar. Dvoch ľudí museli hospitalizovať. V Odese útok poškodil energetickú infraštruktúru a časť mesta zostala bez elektriny. Informuje o tom web Kyiv Independent.

15:25 Kuleba: Ukrajina potrebuje ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po pondelňajších ruských útokoch na Kyjiv naliehavo zopakoval výzvy na ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany od západných partnerov. Referuje o tom web news.sky.com.

Kuleba tiež zverejnil zábery, ako deti utekajú do úkrytu, keď v pondelok ráno ruské rakety zaútočili na ukrajinskú metropolu. Povedal, že neexistujú „žiadne zverstvá“, ktoré by Rusko nespáchalo. „Toto je pripomienka, že Ukrajina naliehavo potrebuje viac protivzdušnej obrany, najmä systémy Patriot a rakety schopné odraziť akýkoľvek ruský útok," napísal Kuleba v príspevku na platforme X. 

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská zopakovala výzvu Kulebu, pretože povedala, že na zábery malých detí, ktoré utekajú do úkrytu, sa „ťažko pozerá“. „Chcem, aby celý svet počul a videl našu realitu. Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany a okamžitú pomoc od našich partnerov, aby mohla čeliť tomuto teroru,“ povedala Zelenská.

13:45 Po útoku na ruskú Čiernomorskú flotilu sú na Kryme problémy s komunikáciou

Útok na ruskú námornú základňu v Sevastopoli spôsobil komunikačné problémy na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to povedal hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

„V skutočnosti môže byť situácia pre nich ešte horšia, pretože námorná základňa je štruktúra, ktorá zabezpečuje činnosť flotily ako celku. Preto to nemusí byť len komunikácia, môže to byť aj zásobovanie, údržba, opravy a mnoho ďalších otázok, ktoré rieši priamo námorná základňa. Takže tieto informácie neskôr opäť aktualizujeme, ale už teraz môžeme povedať, že áno, operácia bola úspešná, útok bol vážny a škody sú značné,“ povedal Pletenčuk.

Po sobotňajšom útoku je kriticky poškodená ruská výsadková loď Jamal. Porušenie hornej paluby spôsobilo, že sa loď naklonila na pravobok. Rusi podľa rozviedky nepretržite odčerpávajú vodu z poškodenej lode, ktorá sa podieľala na anexii Krymu a v rokoch 2017 až 2023 prešla opravami.

Ukrajinci okrem toho zasiahli aj loď Azov, ktorá bola prvou a jedinou ruskou vojenskou loďou, ktorá bola modernizovaná tak, aby mohla byť vybavená experimentálnym univerzálnym multifunkčným systémom protivzdušnej obrany S300F Fort. Zasiahnuté bolo tiež hlavné komunikačné centrum ruskej Čiernomorskej flotily v okupovanom Sevastopoli.

11:00 Rusko počas uplynulého dňa stratilo ďalšie stovky vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 640 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 437 390, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, 25 obrnených bojových vozidiel pechoty a 22 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 887 tankov, 13 183 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 877 delostreleckých systémov.

10:45 Z Kyjeva hlásia výbuchy; šlo zrejme o ďalší raketový útok

Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok dopoludnia z viacerých častí mesta hlásili niekoľko výbuchov, informovala agentúra AFP s tým, že v meste sa tesne predtým rozozneli sirény varujúce pred vzdušným útokom. Podľa britskej stanice BBC bol poplach medzičasom odvolaný.

Podľa predbežných informácií bol v dôsledku raketového útoku na Kyjev zaznamenaný pád trosiek rakiet vo viacerých štvrtiach, pričom došlo k poškodeniu jedného bytového domu. Informácie o prípadných zranených nateraz nie sú k dispozícii. Ruská armáda nateraz nekomentovala správy o výbuchoch v Kyjeve, doplnila BBC.

Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedlo, že krátky časový úsek medzi vyhlásením poplachu a výbuchmi môže naznačovať útok balistických  alebo hypersonických rakiet. Kyjev bol mohutnému raketovému útoku vystavený aj v noci na štvrtok 21. marca. Zranenia vtedy utrpelo asi desať ľudí. Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany vtedy informovali, že zostrelili všetky drony letiace smerom k mestu.

Najnovší útok na Kyjev sa odohral len niekoľko hodín po tom, čo vlnu dronových útokov zažili Odeská a Mykolajivská oblasť na juhu Ukrajiny. Ukrajinská armáda v pondelok dopoludnia informovala, že ruská armáda zaútočila na južnú Ukrajinu deviatimi útočnými bezpilotnými lietadlami typu Šáhid, z ktorých osem bolo zostrelených. Podľa ukrajinskej armády jeden dron zasiahol energetické zariadenie v Mykolajivskej oblasti. Ďalšie energetické zariadenie bolo poškodené v Odeskej oblasti v dôsledku padajúcich trosiek zo zostreleného dronu.

Ruská armáda nočný útok nekomentovala. AFP však pripomenula, že pred niekoľkými dňami ruská armáda potvrdila masívny úder na Ukrajinu, a to aj na jej energetickú infraštruktúru. Ukrajinské úrady ho označili za najväčší útok na energetický sektor za posledné obdobie. Niekoľko rakiet vtedy zasiahlo vodnú elektráreň na rieke Dneper. 

9:20 Ruská výsadková loď Jamal je kriticky poškodená

Ruská výsadková loď, ktorú v sobotu zasiahli v okupovanom Sevastopoli, je kriticky poškodená. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské vojenské spravodajstvo.

„Dňa 23. marca 2024 došlo k úspešným zásahom do zariadení ruskej Čiernomorskej flotily na dočasne okupovanom Kryme. Konkrétne bola napadnutá 13. lodenica ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopoli, kde okrem iného kotvila nepriateľská veľká výsadková loď Jamal,“ uviedla ukrajinská vojenská rozviedka. Podľa jej posudku porušenie hornej paluby spôsobilo, že sa loď naklonila na pravobok.

Rusi podľa rozviedky nepretržite odčerpávajú vodu z poškodenej lode, ktorá sa podieľala na anexii Krymu a v rokoch 2017 až 2023 prešla opravami.

8:20 Ukrajina i Rusko opäť hlásia nočné dronové útoky

Ukrajinská armáda v noci na pondelok pri odrážaní nočných útokov v Mykolajivskej a Odeskej oblasti zneškodnila štyri samovražedné drony. Informovala o tom britská stanica BBC. V meste Mykolajiv v dôsledku dronového útoku došlo k poškodeniu energetického zariadenia a bytového domu, kde bolo zranených niekoľko osôb. 

Z Odesy hlásia poškodenie zariadenia energetickej infraštruktúry. Spoločnosť Ukrenerho objasnila, že v oboch prípadoch šlo o elektrické rozvodne, informovala britská stanica BBC. Priamo zásahom rozvodní neutrpel zranenia nik - k zraneniam 11 osôb došlo pri páde úlomkov zneškodnených dronov na dvojposchodovú bytovú budovu v Mykolajive. Radnica v Odese oznámila, že v pondelok nebudú v meste premávať električky ani trolejbusy. Prerušené bolo aj vyučovanie v tých materských školách, kde bola prerušená dodávka elektriny.

Agentúra AFP dodala, že v útokoch na energetické zariadenia za frontovou líniou pokračovala aj ukrajinská armáda: podľa ruského ministerstva obrany bolo len nad územím Rostovskej oblasti zneškodnených 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel. V dôsledku vlny Ukrajine pripisovaných útokov v pondelok ráno hlásili požiar v Novočerkaskej elektrárni v Rostovskej oblasti - jednej z najväčších tepelných elektrární. 

Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev spresnil, že požiar vyradil z prevádzky dva bloky elektrárne, čím nakrátko prerušil dodávky elektriny zákazníkom. Rostovská oblasť hraničí s Ukrajinou a jej metropola je sídlom ruského vojenského velenia pre ofenzívu na Ukrajine.  

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite