Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netanjahu: Izrael spustí ofenzívu v Rafahu aj bez podpory USA

.tasr .svet

Izraelský premiér to vyhlásil na schôdzke s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Netanjahu: Izrael spustí ofenzívu v Rafahu aj bez podpory USA sita/AP Photo/Ohad Zwigenberg

izrael plánuje spustiť pozemnú operáciu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy aj bez podpory Spojených štátov, vyhlásil v piatok izraelský premiér Benjamin Netanjahu na schôdzke s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Nemáme spôsob, ako poraziť (militantné hnutie) Hamas bez toho, aby sme sa dostali do Rafahu a zlikvidovali oddiely, ktoré tam zostali. Povedal som mu, že dúfam, že to urobíme s podporou Spojených štátov, ale ak to bude potrebné, urobíme to sami,“ uviedol Netanjahu po schôdzke s Blinkenom v Tel Avive.

Netanjahu tento týždeň v súvislosti s ofenzívou v Rafahu uviedol, že prípravy na ňu budú ešte nejaký čas trvať. Do tohto mesta, ktoré sa nachádza na hraniciach Gazy s Egyptom, sa uchýlilo viac ako milión utečencov z iných oblastí tejto vojnou zmietanej pobrežnej enklávy.

USA varovali Izrael, aby zvážil alternatívny k plánovanému útoku v Rafahu, považovaného za baštu hnutia Hamas, ktoré je na zozname teroristických organizácií v EÚ aj USA. Netanjahu na návrh amerického prezidenta Joea Bidena súhlasil s vyslaním izraelskej delegácie do Washingtonu.

Dôsledkom bojov v Pásme Gazy je aj veľmi nepriaznivá humanitárna situácia tamojšieho obyvateľstva. Medzinárodné organizácie varujú, že ak sa nepodarí výrazne zvýšiť dodávky pomoci, hrozí hladomor.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite