Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden a Trump opäť poľahky zvíťazili v primárkach v Illinois, Kansase aj Ohiu

.tasr .svet

Víťazstvo oboch politikov sa očakáva aj v Arizone, kde v utorok taktiež prebiehali demokratické aj republikánske primárky.

Biden a Trump opäť poľahky zvíťazili v primárkach v Illinois, Kansase aj Ohiu SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

americký prezident Joe Biden aj exprezident Donald Trump zvíťazili v primárkach svojich strán, ktoré sa v utorok konali vo viacerých amerických štátoch, čím sa opäť viac priblížili k novembrovej odvete v boji o prezidentské kreslo. 

Vzhľadom na skutočnosť, že obaja mali už predtým dostatok delegátov na to, aby mohli byť nominovaní za kandidátov svojich politických strán, priniesli utorňajšie primárky len málo politického napätia, uvádza v stredu agentúra AP.

Trump poľahky zvíťazil v primárkach republikánov na Floride, ako aj v štátoch Illinois, Kansase a Ohiu. Bidenovi sa to isté v utorok podarilo v rovnakých amerických štátoch s výnimkou Floridy, kde demokrati svoje primárky zrušili a rovno sa rozhodli udeliť úradujúcemu prezidentovi podporu všetkých svojich 224 delegátov.  Víťazstvo oboch politikov sa očakáva aj v Arizone, kde v utorok taktiež prebiehali demokratické aj republikánske primárky. 

Trump má momentálne podľa údajov AP podporu 1580 delegátov, pričom na získanie nominácie Republikánskej strany ich potrebuje len 1215. Oficiálne ho má však strana nominovať až v júli, na straníckom sneme v Milwaukee v štáte Wisconsin. Biden má aktuálne podľa AP podporu 2336 delegátov, pričom na demokratickú nomináciu je ich potrebných len 1968.

Vzhľadom na málo straníckeho napätia, a v podstate už jasných súperov v boji o prezidentské kreslo, sa kampaň Bidena aj Trumpa sústreďuje najmä na ich vzájomnú rivalitu, respektíve snahu ukázať, akým nebezpečenstvom by bol pre krajinu ich súper. Trump (77) vykresľuje 81-ročného Bidena ako mentálne neschopného. Úradujúci prezident zase označuje svojho predchodcu vo funkcii za hrozbu pre demokraciu, pričom poukazuje najmä na jeho snahy o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite