Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Únia pripravuje sankcie voči Hamasu a násilným izraelským osadníkom

.sita .svet

Očakáva sa dosiahnutie dohody, keďže Maďarsko, blízky spojenec Izraela, údajne naznačilo podporu. Budapešť dosiaľ údajne zdržiavala sankcie proti osadníkom na Západnom brehu.

Únia pripravuje sankcie voči Hamasu a násilným izraelským osadníkom SITA/AP Photo/Omar Havana

vysoký predstaviteľ Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell sa v pondelok vyjadril, že je presvedčený, že euroblok prijme sankcie voči militantnému hnutiu Hamas aj násilným izraelským osadníkom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Únia mala dosiaľ problém dohodnúť sa na sankciách voči osobám zodpovedným za útoky na Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu. Podobné opatrenia už pritom prijali Spojené štáty a Spojené kráľovstvo. 

„Zdá sa, že dnes sa všetci zhodnú na uvalení sankcií na Hamas a násilných osadníkov, ktorí obťažujú Palestínčanov na Západnom brehu,“ povedal v Bruseli novinárom Borrell

Šéf európskej diplomacie tiež v pondelok obvinil Izrael z toho, že v Pásme Gazy vyvoláva hladomor a používa hladovanie tamojších obyvateľov ako zbraň vo vojne. „V Gaze už nie sme na pokraji hladomoru, sme v stave hladomoru, ktorý postihuje tisíce ľudí," vyjadril sa s tým, že je to neprijateľné. „Hladovanie sa používa ako vojnová zbraň. Izrael vyvoláva hladomor,“ prízvukoval.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite