Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron: Na Ukrajine bude možno v určitom bode potrebné vykonať pozemné operácie

.tasr .svet

Kým Macron o vyslní vojsk nahlas uvažuje už týždne, Scholz túto alternatívnu kategoricky odmieta.

Macron: Na Ukrajine bude možno v určitom bode potrebné vykonať pozemné operácie sita/AP Photo/Ebrahim Noroozi

francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine bude možno „v určitom okamihu“ potrebné vykonať pozemné operácie zamerané proti ruským silám. Iniciatívu sa však prebrať nechystá, uviedol v rozhovore pre denník Le Parisien, ktorý zverejnili v sobotu. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Macron ešte vo februári vyvolal rozruch, keď hypoteticky nevylúčil vyslanie západných vojakov na Ukrajinu, čo vyvolalo odpor u ostatných európskych lídrov. Neskôr svoj výrok vysvetlil tým, že to neznamená úvahu o nasadení jednotiek v blízkej budúcnosti, ale že tým otvára debatu o možnostiach ďalšej podpory Kyjeva.

„Možno v určitom okamihu - nechcem to, nepreberiem iniciatívu - budeme musieť vykonať pozemné operácie, nech už budú akékoľvek, aby sme čelili ruským silám,“ uviedol Macron v rozhovore pre francúzsky denník.

„Sila Francúzska spočíva v tom, že to dokážeme,“ dodal francúzsky prezident s tým, že jeho krajina sa pripravuje na všetky scenáre.

Macron sa v piatok spolu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a poľským premiérom Donaldom Tuskom stretol v Berlíne, kde  rokovali o spôsoboch podpory Ukrajiny. Lídri tzv. Weimarského trojuholníka, sa podľa francúzskeho prezidenta zhodli, že ich cieľom je nikdy nedovoliť Rusku zvíťaziť a podporovať Ukrajincov až do konca.

Rozdiely však naďalej panujú v otázke nasadenia pozemných síl. Zatiaľ čo Macron tvrdí, že európski lídri by si mali ponechať otvorené všetky možnosti - vrátane vyslania vojakov na Ukrajinu -, opatrnejšie postupujúci Scholz takúto možnosť kategoricky odmieta.

Poľsko zatiaľ jasnú pozíciu k vyjadreniam Macrona nezaujalo. Tusk koncom februára v Prahe povedal, že Varšava nemá v úmysle vysielať vojakov na Ukrajinu, priamo to však nevylúčil ani sa nevyjadril k možnosti, že tak urobia iné štáty NATO.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite