Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecké letectvo prvýkrát zhodilo pomoc obyvateľom Gazy

.tasr .svet

Účasť Luftwaffe na humanitárnom leteckom meste pre Gazu odobril tento týždeň nemecký obrany Boris Pistorius

Nemecké letectvo prvýkrát zhodilo pomoc obyvateľom Gazy SITA/Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP

nemecké vzdušné sily v sobotu zhodili svoju prvú dodávku humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov v Pásme Gazy. 

Nemecké letectvo vyslalo v rámci operácie vyslalo do regiónu dve vojenské dopravné lietadlá C130 dislokované vo Francúzsku. Každé z nich môže doručiť až 18 ton potravín, liekov a ďalších zásob. 

Prvá dodávka pomoci pre Palestínčanov v Gaze bola dostala na zem prostredníctvom padákov. Lietadlá štartujú z územia Jordánska, ktoré letecký most iniciovalo. Do tejto iniciatívy sa už zapojili aj Spojené štáty a Francúzsko. 

Podľa správ humanitárnych organizácií je situácia palestínskeho obyvateľstva v Gaze čoraz zúfalejšia a varujú, že ak sa nepodarí zvýšiť dodávky pomoci, hrozí hladomor. 

V dôsledku izraelskej vojenskej ofenzívy voči militantom z Gaze sa výrazne obmedzil prísun humanitárnej pomoci po súši prostredníctvom konvojov nákladných automobilov. V súčasnosti prebiehajú snahy o ich zintenzívnenie. 

Tento týždeň sa okrem toho rozbehli aj dodávky po mori. K pobrežiu Pásma Gazy priplávala v piatok loď vezúca približne 200 ton humanitárnej pomoci. V sobotu bolo oznámené, že všetku pomoc sa podarilo úspešne previezť na breh. 

Izrael tento týždeň prisľúbil, že „zaplaví“ Pásmo Gazy humanitárnou pomocou, ktorá bude do tejto palestínskej enklávy prichádzať z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite