Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Metsolová súhlasí, aby Európsky parlament zažaloval Európsku komisiu za rozmrazenie fondov pre Maďarsko

.tasr .svet

Rozhodla o tom na štvrtkovom zasadnutí s predsedami európskych frakcií v Štrasburgu

Metsolová súhlasí, aby Európsky parlament zažaloval Európsku komisiu za rozmrazenie fondov pre Maďarsko SITA/AP Photo/Omar Havana

možnosť podať žalobu na Európsku komisiu na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu pripravili v pondelok (11.3) členovia Výboru EP pre právne veci (JURI) v tajnom hlasovaní. Odporúčanie právneho výboru vo štvrtok dopoludnia, taktiež za zatvorenými dverami, prekonzultovala Konferencia predsedov EP, ktorá je zložená zo šéfky tejto inštitúcie a lídrov siedmych politických frakcií.

Konferencia predsedov odhlasovala návrh na žalobu, čo znamená, že Metsolová v mene europarlamentu zažaluje exekutívu EÚ za to, že v decembri, tesne pred summitom EÚ v Bruseli, rozhodla uvoľniť  zmrazené eurofondy pre Maďarsko vo výške 10,2 miliardy eur. Komisia svoje rozhodnutie z decembra zdôvodnila tým, že peniaze uvoľňuje, keďže Budapešť prijala opatrenia, ktoré sa zaviazala prijať, aby vyvrátila obavy z porušovania zásad právneho štátu. Europoslanci však obviňujú eurokomisiu, že zatvára oči pred problémami, ktoré v Maďarsku pretrvávajú.

Uvedené zdroje z rozpočtu EÚ boli zmrazené kvôli obavám z korupcie a narušenia nezávislosti súdnictva. Maďarský premiér Viktor Orbán potom na summite nezablokoval návrh otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou. Komisia Maďarsku zadržiava ďalších približne 21 miliárd eur.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite