Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 109. týždeň vojny (11. 3. – 17. 3. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 109. týždeň vojny (11. 3. – 17. 3. 2024) SITA/AP Photo/Francisco Seco

Informácie z predchádzajúceho dňa 17. 3. 2024:

19:15 Kyjev odmieta ruské tvrdenie o zabití stoviek ukrajinských vojakov vákuovou bombou

Tvrdenia Ruska o zabití stoviek ukrajinských vojakov pomocou takzvanej „vákuovej bomby“ sú „absolútny nezmysel a propaganda“. Ako referuje web Kyiv Independent s odvolaním sa na CNN, povedal to hovorca ukrajinského obranného spravodajstva (HUR) Andrij Jusov.

Zástupca náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl počas stretnutia s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v sobotu tvrdil, že Rusom sa podarilo pomocou spomenutej bomby zabiť až 300 Ukrajincov. Miesto údajného útoku nebolo zverejnené. Web Kyiv Independent nie je schopný overiť tieto tvrdenia.

Vákuové bomby, známe aj ako termobarické zbrane, sú plnené palivom a chemikáliami. Sú podstatne ničivejšie ako tradičné výbušniny podobnej hmotnosti.

Hovorca HUR tiež odmietol ruské tvrdenia, že okupanti nedávno zabili 1 500 ukrajinských vojakov v Belgorodskej a Kurskej oblasti v Rusku. Podľa Jusova dobrovoľnícke protikremeľské jednotky z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu, ktoré tento týždeň začali s vojenskými operáciami na ruskom území, pozostávajú z ruských občanov.

18:00 Protikremeľskí bojovníci obsadili ďalšiu dedinu na ruskom území

Dobrovoľníci z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu ovládli dedinu Gorkovskij v ruskej Belgorodskej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, o dobytí ďalšej obce na ruskom území informovali v nedeľu prostredníctvom vyhlásenia na Telegrame. Kremeľ pritom v uplynulých dňoch viackrát tvrdil, že si poradil s protiputinovskými bojovníkmi a vyhnal ich preč z Ruska.

Protikremeľskí bojovníci počas víkendu apelovali na gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova, aby sa stretol a uľahčil výmenu zajatcov. Bojovnící v sobotu informovali, že zajali 25 ruských vojakov. Zverejnili tiež video z udalostí, pri ktorých bol zajatý bojovník ruských ozbrojených síl Alexej Kolotov. „Jeho kolegovia zomreli pre Putinove paláce a Rotenbergove jachty. Rusi naďalej zomierajú za štát, ktorý sa o nich nestará a sme si istí, že gubernátor Gladkov znova prejaví zbabelosť a neodpovie na našu žiadosť,“ uviedli na Telegrame Ruského dobrovoľníckeho zboru.

Protiputinovskí bojovníci uviedli, že pri obsadení dediny Gorkovskij pomáhali tiež „dobrovoľníci z Ičkérie“. Tí majú tiež Kremeľ „v zuboch“ a mnohí stále nezabudli Rusom dve vojny z nedávnej minulosti.

V rokoch 1994 - 1996 trvala tzv. prvá čečenská vojna medzi Ičkériou a Ruskom. Skončila sa víťazstvom Ičkérie a uznaním jej nezávislosti. Ruské jednotky zabili v Čečenskej republike Ičkéria státisíce ľudí. Rusko prišlo podľa čečenských údajov o 80-tisíc zabitých vojakov, aj keď Kremeľ informuje len o 5 500 mŕtvych. Napriek pokojnému koncu ruské špeciálne sily následne zabili prvého prezidenta Ičkérie Džochara Dudajeva.

V roku 1999 začalo Rusko pod zámienkou údajnej „ochrany mierumilovných občanov“ druhú vojnu s Ičkériou a okupovalo krajinu. Partizánska vojna v krajine trvala do roku 2009. Moskva označila Ičkériu za súčasť Ruska a na jej čelo dosadila Achmata Kadyrova, otca súčasného čečenského vodcu Ramzana Kadyrova.

14:15 Takto vyzeral 752. deň vojny z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl 

11:45 Šojgu nariadil posilnenie opatrení proti ukrajinským dronom

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu nariadil vojenskému námorníctvu, aby zväčšilo svoju palebnú silu a zintenzívnilo výcvik svojich príslušníkov na boj proti ukrajinským vzdušným a námorným dronom. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Šojguovo nariadenie prichádza po sérii útokov na ruské vojenské lode. „Personál sa musí cvičiť každý deň. Cvičiť, ako odrážať útoky zo vzduchu aj zo strany bezposádkových člnov,“ vyhlásil šéf ruského rezortu obrany počas návštevy Čiernomorskej flotily na juhu Ruska. 

Šojgu taktiež nariadil zvýšenie palebnej sily námorníctva, konkrétne inštaláciu guľometných systémov veľkého kalibru, ktoré by mohli úspešne odrážať nepriateľské drony. Ruská Čiernomorská flotila v poslednom období utrpela vážne straty, keď prišla o viaceré vojnové lode aj vojakov v dôsledku útokov ukrajinských rakiet a námorných dronov. 

sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Pre hrozbu ukrajinských útokov sa z anektovaného polostrova Krym stiahla väčšina ruských námorných síl. Mnohé ruské vojnové lode sa presunuli z krymského Sevastopolu do čiernomorského prístavu Novorossijsk na juhu Ruska. Ukrajina tvrdí, že sa jej podarilo zničiť už viac než dve desiatky ruských lodí. Ukrajincom sa darí dosahovať úspechy v Čiernom mori aj v čase, keď sú ich pozemné sily na východe krajiny nútené ustupovať alebo prechádzať do defenzívy. Zrejme aj preto došlo nedávno k výmene veliteľa ruského vojenského námorníctva, ktorým sa stal doterajší šéf Severnej flotily Alexander Mojsejev. 

11:30 Ruská strana stratila už viac ako 430-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 430 740 vojakov. Na Facebooku o to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 1 160 vojakov, 11 tankov, 24 bojových obrnených vozidiel či 28 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 6 790 tankov, 12 997 bojových obrnených vozidiel, 14 073 vozidiel a palivových nádrží, 10 634 delostreleckých systémov, 1 017 odpaľovacích raketových systémov, 720 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 8 272 dronov, 1 922 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 723 kusov špeciálnej techniky.

8:30 Rusko zostrelilo 35 ukrajinských dronov; dva neďaleko letiska Domodedovo

Rusko tvrdí, že jeho protivzdušná obrana zostrelila 35 ukrajinských dronov, ktoré v noci na nedeľu útočili v ôsmich ruských regiónoch vrátane Moskovskej oblasti. Informujú o tom agentúry DPA a AFP. Primátor Moskvy Sergej Sobianin hlásil zostrelenie dvoch dronov nad Domodedovským okresom, kde sa nachádza aj medzinárodné letisko Domodedovo. Ďalšie dva bezpilotné útoky sa podľa neho podarilo odraziť v okresoch Ramenskoje a Stupino v Moskovskej oblasti. K zraneniam ani materiálnym škodám údajne nedošlo. 

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že počas noci sa v ôsmich oblastiach Ruska podarilo zachytiť a zneškodniť 35 bezpilotných strojov. Ministerstvo hlásilo zostrelené drony aj z Kalužskej a Jaroslavlianskej oblasti, ktoré ležia južne, respektíve severovýchodne od Moskvy. Jaroslavlianska oblasť sa nachádza zhruba 800 kilometrov od hraníc Ukrajiny a teda ide o jednu z najdlhších vzdialeností, kam doleteli ukrajinské drony, píše agentúra AP.  

Ďalšie bezpilotné troje boli podľa ministerstva zneškodnené aj v Belgorodskej, Kurskej a Rostovskej oblasti, ktoré hraničia s Ukrajinou, a tiež v Krasnodarskom kraji na pobreží Čierneho a Azovského mora. Podľa miestnych predstaviteľov bola v Krasnodarskom kraji zasiahnutá ropná rafinéria, v ktorej nakrátko vypukol požiar a kde zomrela jedna osoba na infarkt. Zranenia údajne utrpel jeden pracovník závodu. 

Agentúra DPA pripomína, že Rusko často v takýchto prípadoch často hlási len údajné úspechy svojej protivzdušnej obrany, ktoré však nie je možné nezávisle overiť. 

V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa od piatku do nedele konajú trojdňové prezidentské voľby. Dlhoročný šéf Kremľa Vladimir Putin v nich nemá prakticky žiadneho skutočného súpera a je teda isté, že bude znovuzvolený na ďalších šesť rokov. 

Moskva obviňuje Ukrajinu, ktorá sa už viac než dva roky bráni ruskej invázii, že v posledných dňoch vystupňovala svoje útoky v snahe narušiť ruské voľby, za čo Putin hrozí odplatou. Ruské rakety odpálené z anektovaného Krymu v piatok zasiahli obytnú zónu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. O život prišlo najmenej 20 ľudí a ďalších viac než 75 utrpelo zranenia. 

Správy z predchádzajúceho dňa 16. 3. 2024:

19:00 Protikremeľskí bojovníci tvrdia, že zajali 25 ruských vojakov

Ruský dobrovoľnícky zbor tvrdí, že zajal 25 ruských vojakov počas svojich vpádov v Belgorodskej a Kurskej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na vyhlásenie Ruského dobrovoľníckeho zboru na Telegrame.

Vo videu zverejnenom v sobotu sa veliteľ spomenutého zboru Denis Nikitin rozpráva s mužom, ktorý sa predstavil ako zajatý ruský nadporučík Alexej Volkov.

Kremeľ v uplynulých dňoch viackrát tvrdil, že si poradil s protiputinovskými bojovníkmi a vyhnal ich preč z Ruska, no Nikitin i Volkov popreli predchádzajúce vyhlásenia ruského ministerstva obrany, ktoré vyhlásilo, že spôsobilo bojovníkom ťažké straty.

Nikitin tiež apeloval na gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova, aby sa stretol a uľahčil výmenu zajatcov.

12:45 V Belgorode pre ostreľovanie zavreli školy; zmarili pokusy o narušenie hraníc

Úrady v ruskom meste Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou v sobotu oznámili, že dočasne zatvárajú miestne nákupné centrá a školy. Reagovali tak na zintenzívnenie ukrajinského ostreľovania pohraničných oblastí počas prebiehajúcich ruských prezidentských volieb, informuje agentúra AFP. 

SITA/VYACHESLAV GLADKOV TELEGRAM CHANNEL VIA AP

Ruské ministerstvo obrany okrem toho v sobotu ráno vyhlásilo, že v Belgorodskej oblasti zmarilo ďalšie pokusy o infiltráciu na ruské územie  zo strany "ukrajinských militantných sabotážnych a prieskumných skupín", ktoré chceli narušiť priebeh volieb. V priebehu tohto týždňa preniklo do pohraničných oblastí Ruska niekoľko ruských ozbrojených skupín bojujúcich na strane Ukrajiny. 

„Vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa rozhodli, že nákupné centrá v Belgorode a Belgorodskom okrese nebudú o nedeľu a pondelok v prevádzke,“ napísal na sociálnych sieťach gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. 

Zároveň informoval o tom, že v pondelok a utorok zostanú zatvorené aj miestne školy. 

10:30 Útoky v Belgorodskej oblasti si vyžiadali dve obete, informuje Rusko

Dve obete a viacero zranených si v sobotu vyžiadali útoky v ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, deň po tom, ako ruské rakety zabili v juhoukrajinskej Odese najmenej 20 ľudí a desiatky ďalších zranili. 

„Veľmi smutná správa, dvaja ľudia zomreli, muž a žena,“ napísal v sobotu belgorodský gubernátor Gladkov s tým, že v oblasti bolo zostrelených osem rakiet. Zranenia utrpeli ďalší traja ľudia. 

Iných päť osôb bolo zranených, keď ukrajinský dron zasiahol auto v dedine Glotovo ležiacej asi dva kilometre od hraníc Ukrajiny, uviedol Gladkov. 

Ruské ministerstvo obrany v sobotu ráno informovalo, že nad Belgorodskou a Kurskou oblasťou bolo zostrelených viacero rakiet, riadených striel a dronov. 

9:30 Ukrajinské drony údajne zaútočili na dve rafinérie v Samarskej oblasti

Ukrajinské drony zasiahli dve ropné rafinérie spoločnosti Rosnefť v Samarskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska. Uviedol to oblastný gubernátor Dmitrij Azarov, podľa ktorého museli oba závody evakuovať, informuje denník The Guardian. 

Jedna zo zasiahnutých rafinérii – v meste Syzraň – začala podľa gubernátora horieť. Azarov súčasne potvrdil aj útok na ďalšiu miestnu rafinériu - v Novokujbyševsku. 

Pracovníci obidvoch závodov boli evakuovaní a nedošlo k žiadnym zraneniam, napísal gubernátor na sieti Telegram.

Správy z predchádzajúceho dňa 15. 3. 2024:

19:15 Ruský raketový útok na Odesu neprežilo 19 civilistov

Devätnásť ľudí prišlo o život v dôsledku piatkového ruského raketového útoku na Odesu, uviedol ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Najmenej 73 ľudí utrpelo zranenia rôzneho stupňa závažnosti, konštatovalo ministerstvo vnútra Ukrajiny. Počet zranených zahŕňa najmenej sedem záchranárov a nešpecifikovaný počet policajtov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Medzi obeťami sú záchranári, ktorí prví prišli na miesto úderu po prvom výbuchu, uviedol gubernátor oblasti Oleh Kiper. Medzi zabitými je údajne aj bývalý zástupca starostu Odesy Serhij Teťuchin a veliteľ policajného práporu špeciálnych síl Cunami Oleksandr Hostiščev, uviedol člen mestskej rady Andrij Vagapov.

Záchranári okamžite dorazili na miesto dopadu rakety a začali hasiť požiar, odstraňovať trosky a hľadať zranených. Počas záchrannej operácie ruské sily opätovne zaútočili.

Útok poškodil civilnú infraštruktúru vrátane desiatich domov a rozvodov plynu, informovali záchranné zložky.

14:30 Ruský raketový útoku na Odesu si vyžiadal 14 mŕtvych

Štrnásť mŕtvych si vyžiadal piatkový raketový útok ruských síl na čiernomorské prístavné mesto Odesa na Ukrajine. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

„V dôsledku ruského raketového útoku zahynulo 14 ľudí vrátane zdravotníka a záchranára. Ďalších 46 osôb vrátane siedmich zamestnancov štátnej pohotovostnej služby utrpelo zranenia,“ uviedol na platforme Telegram gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

Prvá raketa podľa AP zasiahla obytné domy a keď na miesto prišli záchranné zložky, dopadla tam druhá strela, spresnili úrady.

Poškodených zostalo najmenej desať domov, pričom v dôsledku útoku na mieste vypukol aj požiar, dodal Kiper s tým, že Odeskej oblasti vyhlásia v sobotu deň smútku.

Odesa, 15.3.2024SITA/AP Photo/Victor SajenkoOdesa, 15.3.2024

12:10 Útok dronmi zasiahol rafinériu v ruskej Kalužskej oblasti

Ukrajinské drony v noci na piatok zaútočili na ruskú ropnú rafinériu Pervyj Zavod v Kalužskej oblasti. Pre web Ukrajinská pravda to uviedol zdroj z obranného spravodajstva Ukrajiny, podľa ktorého bezpilotné lietadlá sa dostali k cieľu a zasiahli ho. Zdroj pritom zdôraznil, že režim ruského prezidenta Vladimira Putina rafinériu využíval na vojenské účely.

10:00 Zostrelili všetkých 27 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Protilietadlové raketové jednotky, prostriedky rádioelektronického boja a mobilné palebné skupiny zostrelili ruské drony v siedmich ukrajinských oblastiach, uviedlo ukrajinské letectvo. Dodalo, že ruské sily tiež vypálili sedem balistických striel S-300/S-400 na Doneckú a Charkivskú oblasť a jednu raketu Ch-59 na Poltavskú oblasť.

8:30 Rusi využívajú zálohy na podporu útočných operácií na východe Ukrajiny

Rusi nasadzujú taktické a operačné zálohy, aby podporili a zintenzívnili útočné operácie na východe Ukrajiny, kým Ukrajinci nedostanú pomoc zo Západu. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Analytici naznačujú, že ruské sily pravdepodobne vyčlenia taktické a operačné zálohy do nepriateľských akcií na východnej Ukrajine, aby udržali a prípadne zvýšili tempo prebiehajúcich útočných operácií. Chcú tak zabrániť ukrajinským silám stabilizovať frontovú líniu, hlavne v smere na Lyman, pri Bachmute, ako aj na západe a juhozápade Doneckej oblasti.

Mnohé z týchto záloh sú podľa ISW určené skôr na použitie pri predpokladanom ruskom prelomení ukrajinskej obrany, než na podporu prebiehajúcich ruských útočných operácií zameraných na destabilizáciu obranných pozícií Ukrajiny.

Ruské sily majú podľa analytikov naďalej primerané rezervy na ďalšie zintenzívnenie útočných operácií, no tieto zálohy zrejme nebudú stačiť na to, aby okupantom umožnili ničiť ukrajinskú obranu.

Správa tiež poznamenáva, že schopnosť Ruska dosiahnuť významné zisky naďalej závisí od úrovne západnej podpory Ukrajine a ďalšie oneskorenia v poskytovaní bezpečnostnej pomoci zvýšia riziko operačne významných ruských ziskov z dlhodobého hľadiska.

7:45 Po sérii nočných útokov Ukrajina hlási jednu obeť vo Vinnyckej oblasti

Ukrajinská armáda v noci na piatok zneškodnila všetkých 27 dronov typu Šáhid, ktoré nad územie Ukrajiny vyslala ruská armáda. Rusko okrem toho útočilo na ciele v Charkovskej a Doneckej oblasti siedmimi raketami S-300/S-400. Raketa Ch-59 bola vypálená smerom na Poltavskú oblasť na severovýchode Ukrajiny. 

Britská stanica BBC dodala, že dronovým útokom bola vystavená

Kirovhradská, Mykolajivská, Charkovská, Chersonská, Chmeľnycká, Vinnycká a Kyjevská oblasť. V piatok úrady Vinnyckej oblasti ležiacej na juhozápade Ukrajiny oznámili, že v dôsledku nárazu dronu do domu zahynula jedna osoba. Hlásia odtiaľ aj niekoľko zranených.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že ruská armáda počas noci neutralizovala päť ukrajinských bezpilotných lietadiel a dve rakety. K zásahom došlo v pohraničnej Belgorodskej oblasti, ako aj v Kalužskej oblasti ležiacej juhozápadne od Moskvy.

BBC s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany dodala, že systémy protivzdušnej obrany v piatok ráno na Belgorodskou oblasťou zostrelili sedem rakiet vypálených z odpaľovacieho zariadenia RM-70 Vampire. 

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 3. 2024:

20:05 Na nákup munície pre Ukrajinu vyčlení Švédsko 30 miliónov eur

Švédsko vyčlení 30 miliónov eur ako príspevok na nákup státisícov kusov munície pre Ukrajinu, ktorý iniciovala Česká republika. Oznámilo to vo štvrtok švédske veľvyslanectvo v Česku. Český premiér Petr Fiala uviedol, že iniciatíva zabezpečila nákup 300-tisíc nábojov a získala nezáväzné záruky na nákup ďalších 200-tisíc nábojov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Český prezident Petr Pavel vo februári povedal, že Praha našla spôsob, ako pre Ukrajinu kúpiť 800-tisíc kusov munície, ale potrebuje na to financie.

Raketa Taurus. Nemecký parlament odmietol návrh opozície na dodanie týchto rakiet pre UkrajinuSITA/AP Photo/Alex BabenkoRaketa Taurus. Nemecký parlament odmietol návrh opozície na dodanie týchto rakiet pre Ukrajinu

19:40 Ruský dron zabil v meste Sumy troch civilistov

Ruský vzdušný útok na ukrajinské mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny neprežili traja civilisti. Uviedla to vo štvrtok na základe aktualizovaných informácií polícia krajiny. Dron Šáhid v noci na stredu v meste zasiahol obytnú budovu. Telá dvoch obetí záchranári našli už v stredu. Tretie telo spod trosiek vyslobodili po obnovení pátrania vo štvrtok ráno. Vek obetí neuviedli. Najmenej 12 civilistov pri ruskom útoku utrpelo zranenia. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

15:30 Nemecký parlament odmietol návrh opozície na dodanie rakiet Taurus pre Ukrajinu

Nemecká konzervatívna opozícia vo štvrtok opäť neuspela v parlamente s návrhom, v ktorom vyzýva  vládu, aby dodala Ukrajine riadené strely Taurus. TASR sa odvoláva na správu z agentúry DPA. 

Na hlasovaní sa zúčastnilo 690 zákonodarcov, z nich 495 hlasovalo proti, 190 za a piati sa zdržali. Konzervatívna parlamentná skupina CDU/CSU, ktorá návrh podala, má 197 zákonodarcov.

14:15 Postup Ruska na fronte sa spomaľuje v dôsledku potreby regenerácie síl, tvrdia britské zdroje

Britské obranné spravodajstvo pozoruje spomalenie postupu ruských okupačných síl v prednej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na sociálnej sieti X tiež uviedlo, že ruské jednotky pokračujú v postupe na niekoľkých častiach frontu, pričom operácie sa sústreďujú na západ od obcí Avdijivka a Marinka.

Rusko vo februári obsadilo Avdijivku a niekoľko dedín západne od mesta, ale odvtedy spomalilo svoj postup. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva upozornilo, že priemerný počet týždenných ruských útokov sa od konca februára znížil o 60 %.

„Je vysoko pravdepodobné, že celková situácia bude v nasledujúcich týždňoch pre ukrajinské sily náročná, keďže Rusko bude pokračovať v regenerácii síl a podnikaní útokov na prioritné osi,“ uvádza sa v správe Britov.

Spravodajské služby Spojeného kráľovstva predtým poznamenali, že ukrajinské jednotky začali zrýchleným tempom budovať obranné pozície v niekoľkých frontových oblastiach. Britské ministerstvo obrany tiež varovalo, že Rusko sa môže pripravovať na deportáciu Ukrajincov z území, ktoré v súčasnosti okupuje.

12:30 Ruské jednotky v pohraničí s Ukrajinou odrážajú ďalší útok „diverzantov“

Jednotky ruskej Národnej gardy vo štvrtok v blízkosti obce Ťotkino v Kurskej oblasti odrážajú útok skupiny diverzantov, ktorí do pohraničia prenikli zo susednej Ukrajiny. 

V statuse na platforme Telegram o tom informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré vo svojej správe citovala agentúra AFP, píše TASR.

Do tejto bojovej operácie v rusko-ukrajinskom pohraničí sa zapojili aj vojaci ruskej regulárnej armády a zamestnanci pohraničného oddelenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

O ďalšom pokuse ukrajinských diverzantov o prerazenie v Ťotkine predtým na sociálnych sieťach informoval aj gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt. Podľa neho ruská vojenská a pohraničná stráž nedovolili a nedovolia sabotérom" preniknúť na územie Ruskej federácie. 

O bojoch na viacerých miestach v ruskom pohraničí s Ukrajinou informovali aj prokremeľskí vojnoví blogeri. Píšu aj o bojoch v oblasti obce Spodariušino. Podľa nich majú „diverzanti“ k dispozícii aj ťažkú vojenskú techniku.

Zástupcovia ozbrojených formácií légia Sloboda Ruska a Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK), ktoré vo vojne bojujú na strane Ukrajiny, už opakovane prenikli na územie Ruskej federácie. Nateraz však na svojich účtoch na sociálnych sieťach neinformujú o žiadnych bojoch v prihraničných regiónoch.

8:30 Ukrajina v noci opäť čelila ruským dronovým útokom

Ruská armáda v noci na štvrtok zaútočila na Ukrajinu 36 bezpilotnými lietadlami typu Šáhid. Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala 22 z nich. S odvolaním sa na generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny o tom vo štvrtok informovala britská stanica BBC.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na štvrtok bolo nad územím Kurskej a Belgorodskej oblasti zostrelených 14 bezpilotných lietadiel. Podľa gubernátorov a záchranných služieb v dôsledku útokov dronov nedošlo k žiadnym obetiam ani vážnym škodám.

V utorok a stredu zaútočili desiatky bezpilotných lietadiel na niekoľko ruských regiónov, pričom ich terčom boli aj ropné rafinérie v oblastiach vzdialených stovky kilometrov od frontovej línie - v Riazanskej, Nižnonovgorodskej či Leningradskej oblasti.

Informácie z predchádzajúceho dňa 13. 3. 2024:

19:40 Na okupovaných územiach začínajú zinscenované voľby ruského prezidenta

Rusko predčasne spustilo hlasovanie v ruských prezidentských voľbách na nelegálne okupovaných územiach Ukrajiny. Ako referuje web news.sky.com, volebné miestnosti sú otvorené v častiach Zaporižžskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré sú pod kontrolou ruských síl.

Samotní ruskí občania budú voliť od 15. do 17. marca vo voľbách, v ktorých sa očakáva, že vodca režimu Vladimir Putin získa ďalšie šesťročné funkčné obdobie.

Ukrajinské obranné spravodajstvo (HUR) nedávno oznámilo, že Rusko posiela na okupované územia Ukrajiny špeciálne vycvičené skupiny, aby počas volieb vytvorili očakávaný počet hlasov. Podľa HUR na pokyn Moskvy ruská okupačná administratíva a propagandisti aktívne šíria falošné správy o tom, že 85 percent obyvateľov okupovaných území Ukrajiny podporuje Putina. 

sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rusi rozhodli, že do volieb na okupovaných územiach sa bude možné zaregistrovať s ruskými alebo ukrajinskými pasmi, prípadne inými dokladmi totožnosti, ako sú občianske preukazy. HUR sa domnieva, že toto rozhodnutie svedčí o neúspechu vnucovania ruských pasov obyvateľom okupovaných území.

19:30 EÚ: Členské štáty sa dohodli na 5 miliardách na vojenskú pomoc Ukrajine

Členské štáty Európskej únie sa v stredu dohodli, že spoločne poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za päť miliárd eur. Oznámilo to belgické predsedníctvo v Rade EÚ, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru DPA.

Dohoda na úrovni veľvyslancov členských štátov znamená dodatočné prostriedky pre mechanizmus financovania známy ako Európsky mierový nástroj (EPF). Únia z neho členským štátom prepláca nákupy vojenského vybavenia a spoločné obstarávanie. Viac sa dočítate na tomto odkaze.

17:15 Rusi štrnásť dní útočia, ale nezískali nijakú dedinu ani ukrajinský výbežok pri dedine Robotyne

Ruské útoky počas uplynulých štrnástich dní neviedli k obsadeniu ani jednej ukrajinskej dediny. Povedal to v stredu hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj. Podľa jeho slov situácia na bojiskách „zostáva zložitá" a Rusko podniká útočné operácie v niekoľkých oblastiach vrátane výbežku pod ukrajinskou kontrolou pri obci Robotyne v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny. Dodal však, že ruská armáda utrpela vysoké straty vzhľadom na posilnenie ukrajinskej obrany. Informuje o tom web Sky News.

„Počas dvoch týždňov krutých bojov utrpel nepriateľ mimoriadne vysoké straty. Všetky obce, ktoré sa pokúsil dobyť, však zostali pod našou kontrolou," konštatoval Syrskyj.

16:00 Protikremeľskí bojovníci vraj udreli na pozície armády v Belgorode a Kursku

Ruskí protikremeľskí bojovníci tvrdia, že udreli na pozície ruskej armády v mestách Belgorod a Kursk a vyzvali miestnych obyvateľov na evakuáciu. Dobrovoľníci z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu to uviedli v stredu v spoločnom vyhlásení. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Putinovi vrahovia podnikajú rozsiahle útoky na pokojné ukrajinské obce, zriaďujú svoje pozície medzi vašimi domami, školami vašich detí a vládnymi inštitúciami. Každý deň útoky z Belgorodu zabíjajú desiatky obyčajných nevinných ľudí (väčšinou žien a detí). Útoky na Ukrajinu z územia Belgorodu musia prestať! Vzhľadom na to sme nútení udrieť na vojenské pozície nachádzajúce sa v mestách Belgorod a Kursk," uviedli vo vyhlásení. „Aby sme sa vyhli civilným obetiam, vyzývame všetkých, aby okamžite opustili tieto mestá. Vyzývame miestne úrady, aby zachránili ľudské životy a začali s evakuáciou miest Kursk a Belgorod," dodáva vyhlásenie.

Bojovníci z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu v utorok oznámili, že prekročili ruské hranice a tvrdia, že úplne ovládli ruské mesto Ťotkino v Kurskej oblasti. 

15:30 Syrskyj: Situácia na východe Ukrajiny je naďalej náročná

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v stredu uviedol, že situácia na bojisku na východe Ukrajiny je náročná. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Syrskyj povedal, že navštívil dve bojové brigády na východnom fronte, „kde sa situácia postupne komplikuje“. Podľa jeho slov hrozí, že ruské sily „preniknú hlboko do bojových formácii ukrajinskej armády“. 

„Situácia na východnom fronte zostáva vo všeobecnosti zložitá. Nepriateľ pokračuje v ofenzívnych akciách,“ vo viacerých častiach Doneckej oblasti, napísal Syrskyj v príspevku na platforme Telegram.

„Zároveň sa výrazne znížila aktivita nepriateľa v iných oblastiach frontu, pravdepodobne v dôsledku vysokých strát,“ dodal bez poskytnutia ďalších detailov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu BFM TV uviedol, že postup ruských síl na Ukrajine bol zastavený a situácia je pre ukrajinskú armádu v porovnaní s uplynulými troma mesiacmi oveľa lepšia. Povedal tiež, že Ukrajina stavia viac ako 1000 kilometrov opevnení.

Ukrajina čelila v posledných mesiacoch na fronte rastúcemu tlaku ruských síl, ktorým sa darilo postupovať a dobyť mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. 

Kyjev zároveň stále nemá istotu balíka vojenskej pomoci v hodnote 60 miliárd dolárov od Spojených štátov, ktoré sú jej najväčším spojencom. Pomoc naďalej blokujú republikáni v Snemovni reprezentantov Kongresu USA. 

14:45 Generál Syrskyj pripravuje plán na spomalenie postupujúcich ruských jednotiek 

12:45 Ukrajinci dronmi simultánne zaútočili na tri ruské rafinérie

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) simultánne zaútočila bezpilotnými lietadlami na tri ropné rafinérie v Rusku. Terčmi útokov v noci na stredu boli rafinérie v Riazani, v meste Kstovo v Nižnonovgorodskej oblasti a v meste Kiriši v Leningradskej oblasti. Pre web Ukrajinská pravda to povedal zdroj z SBU.

„Systematicky realizujeme stratégiu redukcie ekonomického potenciálu Ruska. Našou úlohou je pripraviť nepriateľa o zdroje a znížiť tok peňazí za ropu a pohonné látky, ktoré agresor smeruje priamo do vojnového úsilia a do zabíjania ukrajinských občanov," uviedol zdroj z SBU.

Bezpečnostná služba Ukrajiny podľa zdrojov Ukrajinskej pravdy spolu s predstaviteľmi ukrajinskej armády zároveň pomocou dronov zaútočila aj na základňu Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie v meste Buturlinovka vo Voronežskej oblasti a na vojenské letisko v meste Voronež.

7:50 Útok dronu na ruské mesto Riazaň spôsobil požiar v ďalšom ropnom zariadení

Bezpilotné lietadlo v stredu pri útoku zasiahlo ropnú rafinériu v meste Riazaň na juhu európskej časti Ruska. V areáli následne vypukol požiar. Správy o o prípadných obetiach nateraz nie sú k dispozícii, hlásia však zranených.

Podľa britskej stanice BBC očití svedkovia zverejnili fotografie a videá, na ktorých vidno stĺp čierneho dymu stúpajúci nad objektom. Ide o tretie ruské ropné zariadenie zasiahnuté dronmi za posledné dva dni. Ako je známe, v noci na utorok drony zaútočili na rafinériu v Nižnonovgorodskej oblasti a na sklad ropných látok v západoruskom meste Oriol. V oboch lokalitách vypukli požiare.

O zneškodnení dronu letiaceho smerom k ropnej rafinérii v okrese Kiriši informoval v stredu aj gubernátor Leningradskej oblasti Alexandr Drozdenko. O nočných náletoch dronov písal v stredu v statusoch na sociálnych sieťach aj gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev. Podľa neho ruské systémy protivzdušnej obrany počas noci zničili viac ako 30 dronov. Na miestach pádu ich trosiek vznikli vo viacerých obciach menšie škody na majetku. K obetiam na životoch alebo zraneniam nedošlo.

Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz uviedol, že v noci na stredu bolo nad týmto regiónom zostrelených osem bezpilotných lietadiel vypustených údajne ukrajinskou armádou.  O dronoch približujúcich sa „z Ukrajiny“ informoval aj Igor Artamonov, gubernátor Lipeckej oblasti na juhu európskej časti Ruska. 

Gubernátor západoruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov vo svojom telegramovom kanáli napísal, že v noci na stredu ukrajinská armáda ostreľovala Šebekino, v dôsledku čoho sú v meste a okolí výpadky v dodávkach elektriny.

BBC pripomenula, že ruské úrady v utorok informovali, že v tento deň sa do Belgorodskej a Kurskej oblasti pokúšali preniknúť sabotážne skupiny z Ukrajiny. Šlo údajne o ruských ozbrojencov bojujúcich na Ukrajine proti Rusku. BBC dodala, že náletom dronov v noci na stredu čelila aj Ukrajina. Jeden z dronov typu Šáhid zasiahol v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny bytový dom. Úrady hlásia osem zranených i nespresnený počet obetí na životoch. 

Počas noci bol vo viacerých oblastiach Ukrajiny opäť vyhlásený protiletecký poplach. Úrady Dnepropetrovskej oblasti v stredu ráno informovali, že počet obetí raketového útoku na mesto Kryvyj Rih sa zvýšil na štyri. Ďalších 43 ľudí je zranených, pričom 20 z nich zostáva v nemocniciach. Podľa predbežných zistení bytový dom zasiahla strela vzduch-zem typu Ch-59. 

Kryvyj Rih je druhé najväčšie mesto v Dnepropetrovskej oblasti. Má približne 630.000 obyvateľov a zároveň je rodným mestom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

7:45 Moskva prišla o ďalších 980 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 980 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 426 870, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 20 obrnených bojových vozidiel pechoty, 32 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 752 tankov, 12 921 obrnených bojových vozidiel pechoty, 10 554 delostreleckých systémov a 1 017 raketometov. 

Správy z predchádzajúceho dňa 12. 3. 2024:

21:20 Útok na mesto Kryvyj Rih si vyžiadal tri obete a 38 zranených

Najmenej traja ľudia zahynuli a 38 utrpelo zranenia v utorok počas ruského útoku na Kryvyj Rih v centrálnej časti Ukrajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Traja mŕtvi a 38 zranených, medzi zranenými sú aj deti,“ vyhlásil ukrajinský minister vnútra Igor Klymenko prostredníctvom sociálnej siete Telegram. Dodal, že počet obetí a zranených nie je konečný a že naďalej prebiehajú pátracie a záchranné práce.

20:00 USA poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc za 300 miliónov dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 300 miliónov dolárov. Uviedol to v utorok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, informuje TASR podľa správy agentúr AFP a Reuters.

Ide o oznámenie prvej americkej vojenskej podpory pre Kyjev za uplynulé mesiace. Republikáni v Kongrese totiž naďalej blokujú pomoc pre Kyjev v hodnote 60 miliárd dolárov. 

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, 12. 3. 2024SITA/AP PHOTO/EVAN VUCCIPoradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, 12. 3. 2024

Nový americký balík pomoci zahŕňa rakety pre salvový raketový systém HIMARS a delostreleckú muníciu, uviedol Sullivan. Dodal, že táto podpora je financovaná z úspor pri nedávnych nákupoch amerického ministerstva obrany. 

Zdôraznil, že je potrebné, aby Kongres schválil ďalšiu pomoc pre Kyjev, pretože poskytnutá munícia vystačí Kyjevu len na krátky čas. „Svet sa pozerá. Hodiny tikajú a my musíme čo najrýchlejšie konať,“ povedal Sullivan.

19:50 Siréna leteckého poplachu znela v utorok v Kyjeve 1000. raz od začiatku invázie

Sirény leteckého poplachu zazneli v utorok v Kyjeve 1000. raz od začiatku úplnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, oznámil šéf mestskej vojenskej správy Serhij Popko. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry DPA.

Sirény zneli v Kyjeve za obdobie vojny celkovo 1165 hodín a 26 minút, spresnil Popko. „To je viac než 48 dní nepretržitých poplachov,“ priblížil na sociálnej sieti Telegram.

19:30 Dánsko vyčlenilo vyše 300 miliónov eur na delostrelecké zbrane pre Ukrajinu

Dánska vláda v utorok oznámila, že severská krajina venuje 2,3 miliardy dánskych korún (308 miliónov eur) na kúpu diel, mínometov a munície pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti ruskej invázii. TASR priniesla informácie na základe správy tlačovej agentúry AFP.

Dánska vláda dodala, že z daru sa zaplatia delostrelecké systémy Caesar francúzskej výroby, mínomety a príslušná munícia a budú financované prostredníctvom spoločného fondu zriadeného pre Ukrajinu v hodnote 69,1 miliardy dánskych korún.

„Delostrelecké systémy a mínomety sú Ukrajinou mimoriadne žiadané,“ uviedol v oznámení dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen. „Tieto zbrane venujeme v spolupráci s našimi spojencami a sú dôležitým signálom, že sme súčasťou širokého frontu a podporujeme Ukrajinu,“ dodal.

15:40 Rusko oznámilo dobytie dediny Neveľske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

Ruské ozbrojené sily dobyli dedinu Neveľske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde Moskva v ostatnom čase dosahuje územné zisky. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Rezort obrany uviedol, že ruské sily dobyli Neveľske a zaujali „výhodnejšie pozície“ v Doneckej oblasti. Rusko ju anektovalo v septembri 2022 spoločne s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami (Záporožskou, Chersonskou a Luhanskou) napriek tomu, že ich vojensky kontroluje len sčasti.

13:30 Ukrajinský dron zasiahol radnicu v Belgorode, dve osoby utrpeli zranenia

Dve osoby utrpeli zranenia v utorok v ruskom meste Belgorod, keď do budovy mestského úradu vrazil ukrajinský dron. Oznámil to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, píše agentúra AFP. 

Jednej z osôb spôsobili zranenia úlomky, ďalšia utrpela otras mozgu. Starosta Belgorodu Valentin Demidov zverejnil v aplikácii Telegram fotografie, na ktorých je vidno vybité okná a poškodenú fasádu budovy mestského úradu. Dron podľa jeho slov vrazil do jedného zo vstupov do budovy.

13:10 Proukrajinské milície obsadili pohraničnú dedinu v Rusku

Skupine dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny sa v utorok podarilo obsadiť pohraničnú dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

„Obec Ťotkino v Kurskej oblasti je plne pod kontrolou ruských oslobodzovacích síl,“ napísala na sociálnej sieti Légia „Sloboda Ruska“. Podľa jej vyhlásenia sa ruskí vojaci z tejto štvortisícovej dediny stiahli.

Ako uviedla britská stanica BBC, Légia „Sloboda Ruska“ a Batalión „Sibír“ zverejnili zo svojich bojov proti ruským jednotkám v Kurskej a tiež Belgorodskej oblasti v Rusku zatiaľ nepreverené videá. Ministerstvo obrany v Moskve medzičasom oznámilo, že jeho jednotky odrazili útoky prokyjevských milícií v oboch oblastiach.

11:10 Ruské ozbrojené skupiny bojujúce za Ukrajinu oznámili ďalší výpad do Ruska

Polovojenské organizácie, ktoré bojujú na strane Ukrajiny a tvoria ich prebehlíci z ruských ozbrojených síl a ruskí dobrovoľníci, tvrdia, že v utorok podnikli ďalší výpad z Ukrajiny do pohraničia na západe Ruska. 

Britská stanica BBC doplnila, že ruskí vojenskí blogeri a spravodajský server Baza informovali, že pri obci Ťotkino v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hranici s Ukrajinou, došlo v utorok ráno k prestrelke i delostreleckej paľbe. 

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

10:20 Ukrajina zostrelila 17 z 22 dronov, ktorými Rusko v noci zaútočilo

Ukrajina zostrelila 17 z 22 dronov ktorými Moskva v noci na utorok zaútočila. Ruské drony zostrelili v južnej a západnej časti Ukrajiny. Uviedol to v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Moskva tiež vypálila raketu Ch-59 z Čierneho mora smerom na Odeskú oblasť, ktorá bola zostrelená. Na mesto Kupiansk v Charkivskej oblasti v noci zaútočilo ruské lietadlo a zhodilo riadenú bombu na obytnú štvrť. Žiadne obete neboli hlásené, uviedol na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Oleh Synjehubov.

9:10 Ukrajinský dron zasiahol sklad paliva v meste Oriol

Ukrajinský útok dronom v noci na utorok zasiahol sklad pohonných hmôt v ruskom meste Oriol vzdialeného približne 160 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Podľa oblastných úradov na mieste vypukol požiar, ale zásah si nevyžiadal žiadne obete, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

Bezpilotné lietadlo „sa zrútilo v meste Oriol. Útok bol vedený na zariadenie palivového a energetického komplexu. Na mieste pôsobia špeciálne služby, ktoré sa snažia požiar uhasiť. K obetiam na životoch nedošlo,“ uviedol gubernátor Orlovskej oblasti Andrej Klyčov v aplikácii telegram.

Ukrajinské sily útočili dronmi aj v ruskej Belgorodskej oblasti. Podľa tamojšieho gubernátora Viačeslava Gladkova nedošlo k žiadnym obetiam, ale v dôsledku útoku bolo poškodené elektrické vedenie, čo zapríčinilo výpadok elektriny pre sedem obcí.

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 3. 2024:

21:10 Zelenskyj: Ukrajine sa podarilo zastaviť postup ruských síl na východe krajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že postup ruských síl na Ukrajine bol "zastavený" a situácia je pre ukrajinskú armádu v porovnaní s uplynulými troma mesiacmi oveľa lepšia. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

„Naše velenie, naša armáda zastavila ruský postup na východe Ukrajiny,“ povedal ukrajinský prezident v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu BFM TV.

Ukrajina čelila v posledných mesiacoch na fronte rastúcemu tlaku ruských síl, ktorým sa darilo postupovať a dobyť mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Kyjev zároveň stále nemá istotu novej vojenskej pomoci od Spojených štátov, ktoré sú jej najväčším spojencom.

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina stavia „viac ako 1000 kilometrov “opevnení. „Je to veľmi náročná úloha. Musia byť pevné a odolné voči zmenám klímy..., ale aj odolné voči akémukoľvek vojenskému vybaveniu, ktoré sa používa proti týmto obranným líniám,“ vysvetlil.

Ukrajinský prezident sa vyjadril aj k nedávnym slovám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý hypoteticky nevylúčil vyslanie vojakov západných krajín na Ukrajinu. „Kým bude Ukrajina odolávať, francúzska armáda môže zostať na francúzskom území, “odkázal Zelenskyj.

19:10 Zničili ruské veliteľské stanovište

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl generálporučík Mykola Oleščuk sa v pondelok prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram poďakoval ukrajinským pilotom, ktorí vykonali presný zásah na ruské veliteľské stanovište. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Zo zverejneného videozáznamu vyplýva, že veliteľské stanovište sa nachádzalo na plavidle, ktoré uviazlo na brehu. „Vyjadrujem svoju vďačnosť pilotom za úspešný útok na veliteľské stanovište patriace nepriateľovi!", napísal Oleščuk.

Podľa zdroja Ukrajinskej pravdy túto operáciu ukrajinská armáda uskutočnila v pondelok v Chersonskej oblasti.

18:40 Budujú opevnenia dlhé dvetisíc kilometrov

Ukrajina buduje opevnenia s celkovou dĺžkou dvetisíc kilometrov. Uviedol to v pondelok na komunikačnej platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, keď absolvoval stretnutie s vojenskými veliteľmi a ministrami. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Zelenskyj dodal, že počas stretnutia dostal od premiéra Denysa Šmyhaľa správu o „tempe výstavby nových obranných línií“. Výstavba opevnení, ktoré majú tvoriť tri línie obrany, je podľa Zelenského „obrovskou úlohou, ale tempo je dobré“.

Premiér Šmyhaľ v januári informoval, že vláda vyčlenila približne 466 miliónov dolárov na výstavbu opevnení a označil to za „rekordnú sumu“.

16:20 Ruské útoky zabili troch civilistov

Traja civilisti prišli o život a 13 ďalších utrpelo zranenia pri ruských útokoch proti Ukrajine počas uplynulého dňa. Rusi zaútočili na desať ukrajinských oblastí. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje pondelkové správy regionálnych úradov.

Dvaja ľudia zahynuli a 12 bolo zranených v meste Dobropilľa v Doneckej oblasti v dôsledku útoku ruského dronu na obytnú oblasť, uviedol gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Ruské sily zasiahli aj mesto Časiv Jar, kde zahynul jeden človek. V Chersonskej oblasti počas ruských útokov utrpel zranenia jeden civilista, konštatoval tamojší gubernátor Oleksandr Prokudin.

15:00 Zelenskyj: Oscarom ocenený film o Mariupole je pravdou o ruskom terore

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok privítal udelenie ceny Oscar za dokumentárny film o obliehaní juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol ruskou armádou, ktoré sa odohralo hneď na začiatku ruskej invázie. Ide o vôbec prvého Oscara v histórii udeleného autorom ukrajinského filmu.

Ako Zelenskyj uviedol vo svojom statuse na sociálnych sieťach, film 20 dní v Mariupole „zobrazuje pravdu o ruskom terore“.

Dodal, že je vďačný tímu, ktorý stojí za týmto filmom — okrem iného aj pre to, že zisk ceny Oscar „umožňuje nahlas hovoriť o vojne Ruska proti Ukrajine“. 

Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina si bude „pamätať každý jeden deň tejto vojny, ako aj obranu Mariupolu a jeho obrancov“. Ubezpečil, že Ukrajina spomína na všetkých, ktorí bojovali za toto mesto a žiada, aby boli z ruského zajatia prepustení všetci obrancovia Mariupolu a miestnych oceliarní Azovstaľ.

„Máme na pamäti, že musíme poraziť ruské zlo, aby sme našim ľuďom a mestám vrátili normálny život,“ ubezpečil Zelenskyj, ktorý sa zároveň poďakoval všetkým novinárom, ktorí uznávajú dôležitosť pravdivej výpovede o boji Ukrajiny, ako aj o statočnosti a bolesti jej obyvateľov. Vzdal hold aj všetkým ľuďom, ktorí Ukrajinu podporujú v jej boji proti ruskej armády.

SITA/AP Photo/Francisco Seco

Ako novinár agentúry Associated Press sa Černov spolu s fotografom Jevhenom Maloletkom a producentkou Vasylysou Stepanenkovou vybral do Mariupolu 23. februára 2022 - deň pred ruskou inváziou.

Z veľkej časti práve vďaka ich uviaznutiu v Mariupole a ich práci sa svet dozvedel o tom, čo sa v tomto prístavnom meste dialo na jar 2022, keď ruské jednotky toto mesto obliehali a deň čo deň ho ostreľovali. Ako poslední reportéri zahraničného média v meste zachytávali zábery, ktoré sa neskôr stali druhou tvárou vojny: umierajúce deti, masové hroby, bombardovanie pôrodnice a ďalšie.  

Minulý rok získal Oscara v kategórii najlepší dokumentárny film Navaľnyj o otrave ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

10:00 Zelenskyj odmieta pápežovu výzvu vztýčiť bielu vlajku a vyjednávať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoposolstve z noci na pondelok kritizoval pápežovu výzvu na rokovania medzi Kyjevom a Moskvou.

Stanica RFE/RL pripomenula, že švajčiarsky spravodajský kanál RSI cez víkend zverejnil fragment rozhovoru s pápežom Františkom, v ktorom povedal, že mnohé krajiny ponúkajú sprostredkovanie pri rokovaniach medzi Kyjevom a Moskvou, a nabádal, aby táto ponuka bola prijatá.

Vo videopríhovore, z ktorého citovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Zelenskyj pripomenul, že na Ukrajine bolo kedysi veľa bielych domov a kostolov, ktoré „sú dnes spálené a rozbité ruskými granátmi.“ Podľa Zelenského to „veľmi výrečne hovorí o tom, kto má prestať, aby sa vojna skončila.“

Uviedol, že „ruskí vrahovia a kati“ neprenikajú ďalej do Európy len vďaka tomu, že im v tom bránia Ukrajinci so „zbraňami v rukách a pod modro-žltou vlajkou.“

„Chránia život a ľudstvo, “ozrejmil Zelenskyj a dodal, že duchovní im poskytujú podporu „modlitbou, rozhovorom a skutkami. Toto je cirkev - s ľuďmi. A nie sa kdesi tam, dva a pol tisíca kilometrov odtiaľto, venovať virtuálnemu sprostredkovaniu medzi tým, kto chce žiť, a tým, kto ťa chce zlikvidovať.“

Pápež v rozhovore pre spravodajský kanál RSI vyzval nehanbiť sa vyjednávať, pričom argumentoval, že vyjednávanie nie je kapitulácia. „Je to odvaha nedohnať krajinu k samovražde,“ tvrdil.

Tieto pápežove slová vyvolali ostrú reakciu Kyjeva i viacerých európskych politikov a prímas ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ktorá má na Ukrajine päť miliónov veriacich, Sviatoslav Ševčuk počas omše v kostole v New Yorku vyhlásil: „Nikto nemá úmysel vzdať sa, dokonca ani tam, kde dnes prebiehajú boje.“

Pápežove slová komentoval okrem iných aj poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski: „Čo keby sme pre rovnováhu povzbudili (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby mal odvahu stiahnuť svoju armádu z Ukrajiny? Mier príde okamžite bez potreby rokovaní.“

Lotyšský prezident Edgards Rinkévičs zasa v komentári k pápežovým slovám napísal: „Nemôžete kapitulovať zoči-voči zlu, musíte s ním bojovať a poraziť ho, aby zlo vztýčilo bielu vlajku a kapitulovalo.“

Vatikán sa od soboty večera snaží vysvetliť výrok pápeža Františka o „odvahe zdvihnúť bielu vlajku a vyjednávať“, ktorý sa vzťahuje na vojnu na Ukrajine. 

Vatikánsky hovorca Matteo Bruni objasnil, že pápež si od pýtajúceho sa novinára švajčiarskeho telerozhlasu RSI „požičal“ slovné spojenie biela vlajka, aby vyzval na prímerie dosiahnuté vďaka odvahe vyjednávať. Vo svojej tlačovej správe Vatikán trvá na tom, že formulácia „biela vlajka “v tomto kontexte znamená „zastavenie bojov, prímerie dosiahnuté s odvahou vyjednávať, “a nie kapituláciu.

„Jeho (pápežovým) prianím je diplomatické riešenie pre spravodlivý a trvalý mier, “spresnil Bruni.

Podotkol, že na inom mieste rozhovoru pápež - keď hovoril o inej konfliktnej situácii, ale vztiahol ju na akýkoľvek vojnový konflikt - jasne deklaroval, že „vyjednávanie nikdy neznamená kapituláciu“.

8:25 Ruské drony v noci útočili na Odesu a Charkov

V dôsledku nočného útoku bezpilotnými lietadlami boli v ukrajinských mestách Charkov a Odesa poškodené zariadenia infraštruktúry. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v pondelok informovala britská stanica BBC. V úradných hláseniach sa nešpecifikuje, o aké objekty ide.

Podľa velenia ukrajinskej armády pre sektor Juh bolo nad Odeskou oblasťou zostrelených desať bezpilotných lietadiel typu Šáhid.

Vo svojom statuse na platforme Telegram južné velenie ukrajinskej armády dodáva, že v dôsledku útoku ruských bezpilotných lietadiel boli poškodené administratívne budovy a rázová vlna rozbila aj okná v rodinných domoch. Podľa predbežných údajov sa dronový útok zaobišiel bez obetí.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jednotky protivzdušnej obrany v noci na pondelok zostrelili nad Brianskou oblasťou pri hraniciach s Ukrajinou štyri ukrajinské drony a nad Oriolskou oblasťou ďalšie dva drony.

BBC vo svojom spravodajstve poznamenala, že v podmienkach vojny nie je možné overiť vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu.  

8:00 Rusko údajne vymenilo veliteľa vojenského námorníctva admirála Jevmenova

Veliteľ ruského vojenského námorníctva Nikolaj Jevmenov odišiel do výslužby a bol nahradený doterajším veliteľom Severnej flotily admirálom Alexandrom Mojsejevom. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na oficiálne nepotvrdené správy ruských médií.

Ruský denník Izvestija sa vo svojej nedeľňajšej správe odvolal na bližšie nešpecifikované nemenované zdroje, pričom neuviedol, prečo k tejto personálnej výmene došlo. Ruské ministerstvo obrany sa k informácií bezprostredne nevyjadrilo.  Admirál (61) Nikolaj Jevmenov pôsobil ako hlavný veliteľ ruského vojenského námorníctva od roku 2019. 

Ruská Čiernomorská flotila v poslednom období utrpela vážne straty, keď prišla o viaceré vojnové lode aj vojakov v dôsledku útokov ukrajinských rakiet a námorných dronov. Pre hrozbu ukrajinských útokov sa z anektovaného polostrova Krym stiahla väčšina ruských námorných síl, píše DPA. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite