Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Haitský premiér Ariel Henry sa vzdá svojej funkcie

.tasr .svet

Henry potvrdil svoju demisiu aj americkému ministrovi Blinkenovi.

Haitský premiér Ariel Henry sa vzdá svojej funkcie SITA/AP Photo/Andrew Kasuku, File

haitský premiér Ariel Henry v noci na utorok súhlasil, že sa vzdá svojej funkcie. Oznámil to guyanský prezident Irfaan Ali ako predsedajúci Karibského spoločenstva (CARICOM). Henry demisiu potvrdil aj v telefonickom rozhovore s americkými ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA.

„Berieme na vedomie jeho demisiu po zriadení prechodnej 7-člennej prezidentskej rady a následnom vymenovaní dočasného predsedu vlády,“ uviedol Ali a Henrymu poďakoval za jeho službu pre Haiti.

Henry sa premiérom a úradujúcim prezidentom stal po atentáte na Jovénela Moïsea v roku 2021. Odvtedy sa v krajine postupne zhoršovala bezpečnostná situácia.

Počas februára navštívil Keňu, aby zaistil, že tento africký štát bude viesť medzinárodnú bezpečnostnú misiu na Haiti zameranú na boj proti ozbrojeným gangom, pre vyčíňanie ktorých uviazol v Portoriku.

Počas jeho neprítomnosti došlo na Haiti k výraznej eskalácii násilia. Gangy začali na prelome februára a marca s ofenzívou, ktorej cieľom bolo zosadiť vládu. Zaútočili na policajné stanice, väznice, nemocnice a obliehali strategické miesta vrátane prístavu a letiska. 

Povstanie gangov sa zintenzívnilo minulý piatok, keď sa desiatky zločincov zišli na Champ de Mars v centrálnej časti metropoly Port-au-Prince, kde sídlia vládne ministerstvá, veľvyslanectvá, konzuláty, banky a hotely, ako aj najvyšší súd a nachádza sa tam i oficiálne sídlo prezidenta.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite