Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu

.tasr .svet

Ide o prvú plavbu v rámci nového humanitárneho koridoru z Cypru do Pásma Gazy, otvorenie ktorého v piatok avizovali predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a cyperský prezident Nikos Christodulidis.

Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu SITA/AP Photo/Petros Karadjias

z cyperského prístavu Larnaka vyplávala v utorok loď naložená 200 tonami humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy. Oznámila to španielska mimovládna organizácia Open Arms, ktorá plavidlo prevádzkuje, informujú agentúry AFP a AP. 

Pôvodne mala loď vyplávať už v nedeľu, čo však museli odložiť pre bližšie nešpecifikované technické problémy. Organizácia Open Arms následne oznámila, že sa tak stane najskôr v pondelok ráno. 

Plavidlo opustilo prístav v Larnake okolo 07.50 SEČ a vydalo sa do približne 400 kilometrov vzdialenej Gazy. Na jeho palube sa nachádza zhruba 200 ton potravín, pitnej vody a liekov. Izraelská strana mala možnosť skontrolovať ešte na Cypre. 

Podľa agentúry AP prvá plavba otestuje funkčnosť nového koridoru. 

Humanitárna kríza v Pásme Gazy, kde izraelská armáda vedie ofenzívu voči militantom z Hamasu, sa v posledných týždňoch vystupňovala a civilné palestínske obyvateľstvo čelí nedostatku potravín a ďalších základných potrieb.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite