Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do Prahy priletel Bill Clinton, bude mať príhovor k výročiu vstupu Česka do NATO

.tasr .svet

Clinton bol šéfom Bieleho domu v rokoch 1993 až 2001, keď sa NATO rozšírilo o Poľsko, Maďarsko a Česko. Do Prahy prišiel na pozvanie českého prezidenta Petra Pavla.

Do Prahy priletel Bill Clinton, bude mať príhovor k výročiu vstupu Česka do NATO SITA/AP Photo/Andrew Harnik

bývalý americký prezident Bill Clinton pricestoval v sobotu večer zo Spojených štátov do Prahy. V utorok vystúpi na konferencii Naša bezpečnosť v Španielskej sále Pražského hradu, na ktorej si účastníci pripomenú 25. výročie vstupu Česka do Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR prevzala sobotňajšiu správu z českej spravodajskej televízie ČT24.

Konferenciu Naša bezpečnosť organizuje spolok Jagello 2000 a okrem Clintona na nej vystúpia českí ústavní činitelia alebo bývalý generálny tajomník NATO George Robertson. Organizátori konferencie pripomenuli, že na začiatku svojho prvého funkčného obdobia Clinton prvýkrát v dejinách načrtol víziu Európy bez konfliktov, nerozdelenú a demokratickú.

Americký exprezident navštívil Prahu niekoľkokrát. Najprv v 70. rokoch ako 24-ročný študent, potom v januári 1994 už ako 42. prezident USA. Pre Česko to bol vtedy zlomový moment. Clinton v Prahe potvrdil, že NATO má záujem sa rozšíriť, a to sa stalo o päť rokov neskôr v roku 1999 - novými členmi sa prvýkrát stali bývalé sovietske satelity, okrem Česka aj Poľsko a Maďarsko.

Clinton prišiel do Prahy aj v roku 2001, už ako bývalý exprezident, na pozvanie Václava Havla.

V roku 2011 sa Clinton prišiel s Václavom Havlom rozlúčiť. Spolu s vtedajším britským premiérom a francúzskym prezidentom patril so svojou manželkou a vtedajšou šéfkou americkej diplomacie Hillary Clintonovou medzi najvýznamnejších politikov, ktorí sa zúčastnili na Havlovom pohrebe. Českého prezidenta označil za svojho priateľa, uviedla ČT24.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite