Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 108. týždeň vojny (4. 3. – 10. 3. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 108. týždeň vojny (4. 3. – 10. 3. 2024) SITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 3. 2024:

19:50 Británia: Ukrajinská armáda zrýchleným tempom buduje obranné pozície

Ukrajinská armáda podľa britského obranného spravodajstva začala v niekoľkých frontových oblastiach zrýchleným tempom budovať obranné pozície. Ukrajinské obranné pozície zahŕňajú protitankové prekážky nazývané dračie zuby, priekopy, zákopy pre pechotu, mínové polia a opevnené body, uviedol britský rezort obrany v správe zverejnenej v nedeľu na mikroblogovacej sieti X. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Expanzia obranných línií obmedzí schopnosť ruských síl postupovať alebo využívať vo svojich súčasných útočných operáciách taktické výhody, konštatovalo britské vojenské spravodajstvo. „Vytvorenie významných obranných pozícií svedčí o opotrebovávacom charaktere konfliktu a znamená, že akékoľvek pokusy o prielomy budú s vysokou pravdepodobnosťou sprevádzať vysoké straty,“ dodala britská vojenská spravodajská služba.

12:30 ISW: Rusko zo strategických rezerv už vyčerpalo 25 až 40 percent tankov

Rusko zo svojich strategických rezerv podľa výskumníkov monitorujúcich otvorené zdroje doteraz vyčerpalo 25 až 40 percent tankov v závislosti od modelu. Dara Massicotová z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier odhaduje, že Rusko zo svojich strategických rezerv pravdepodobne vybralo najlepšie tanky. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje zo správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

Vojenskí analytici zároveň uviedli, že správy o ruskej „výrobe“ tankov v posledných rokoch vo veľkej miere hovorili o renovovaných a modernizovaných tankoch, a nie o novej výrobe. ISW však dodáva, že tieto informácie nemohol nezávisle overiť.

11:20 Ukrajinské ostreľovanie Kurskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť, tvrdí Rusko

Jednu obeť si vyžiadalo v nedeľu ukrajinské ostreľovanie dediny v ruskej Kurskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Roman Starovojt. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Dnes bola z Ukrajiny ostreľovaná dedina Kubalki v Glušovskom dištrikte,“ uviedol na sociálnej sieti Starovojt. Ako spresnil, v dôsledku ostreľovania začala horieť obytná budova a o život prišla miestna obyvateľka. Jej manžel mal utrpieť rozsiahle popáleniny.

Gubernátor Kurskej oblasti neskôr uviedol, že ukrajinský dron spadol aj na sklad ropy v meste Kursk, píše AFP.

11:00 Ukrajina zostrelila v noci 35 ruských dronov

Ukrajinská vzdušná obrana zachytila a zničila v noci na nedeľu 35 z 39 dronov, ktoré vypustilo Rusko smerom na územie Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP.

„Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí dosiahli tento výsledok,“ uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram.

Bezprostredne neboli hlásené nijaké obete droných útokov. Najmenej deväť zranených si však v meste Myrnohrad v Doneckej oblasti vyžiadal ruský raketový útok. 

Pri najnovšom ruskom dronovom útoku bola tiež podľa ukrajinskej armády zasiahnutá industriálna budova v Odeskej oblasti na juhu krajiny. Ďalší útok zase poškodil elektrické vedenie v susednej Mykolajivskej oblasti. Ukrajinská vzdušná obrana pritom zostrelila drony celkovo nad desiatimi ukrajinskými oblasťami.

K simultánnemu ukrajinskému dronovému útoku prišlo v noci na nedeľu aj na ruskú pohraničnú Kurskú oblasť, oznámil tamojší gubernátor Roman Starovojt.

10:00 Ruské straty sa zvýšili o ďalších 900 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Moskva prišla o 900 vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 424 060 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 19 tankov, 27 obrnených bojových vozidiel pechoty, 38 delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 731 tankov, 12 850 obrnených bojových vozidiel pechoty, 10 466 delostreleckých systémov a 1 015 raketometov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 9. 3. 2024:

18:00 Ruské bombardovanie Doneckej oblasti zabilo v meste Časiv Jar civilistu

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalší utrpel zranenia pri ruských útokoch na mesto Časiv Jar a obec Očeretynе v Doneckej oblasti. Uviedol to v sobotu na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Vadym Filaškin. 

Pri ostreľovaní mesta Časiv Jar, ktoré leží približne 10 kilometrov západne od Rusmi okupovaného Bachmutu, zomrel 46-ročný muž. Ruské bombardovanie zasiahlo aj dedinu Očeretynе, zranilo tam jedného obyvateľa a poškodilo rodinné domy, dodal Filaškin. Informuje o tom web Kyiv Independent.

14:30 Poľsko: Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nepredstaviteľná

Prítomnosť síl NATO na Ukrajine podľa poľského ministra zahraničných vecí „nie je nepredstaviteľná“. Radek Sikorski zároveň ocenil francúzskeho prezidenta za to, že túto myšlienku nevylúčil. Vyjadril sa takto v poľskom parlamente počas piatkovej diskusie k 25. výročiu členstva Poľska v NATO.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý mesiac povedal, že nemožno vylúčiť možnosť vyslania západných jednotiek na Ukrajinu. 

sita/Sarah Meyssonnier, Pool via AP

14:15 Pri ruskom útoku v Dnepropetrovskej oblasti zahynul 16-ročný chlapec

Jednu obeť a dvoch zranených si vyžiadali nočné ruské útoky na ukrajinskú Chersonskú a Dnepropetrovskú oblasť. Uviedli to miestni predstavitelia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

V Dnepropetrovskej oblasti čelila ostreľovaniu obec Červonohryhorivka, ktorá leží na brehu rieky Deneper neďaleko mesta Nikopol, napísal v príspevku na platforme Telegram tamojší gubernátor Serhij Lysak. „Zahynul 16-ročný chlapec. Ďalšia 22-ročná osoba je v nemocnici,“ oznámil. Dodal, že ruské sily pri ostreľovaní obce poškodili dom, elektrické vedenie a plynovod. 

Ruská armáda útočila aj na mesto Cherson, zranenia utrpel sedemročný chlapec, ktorý je pod lekárskym dohľadom a je mimo ohrozenia života, uviedli miestne úrady. Zverejnili aj video, ktoré zobrazuje poškodenú budovu a veľký kráter v jej blízkosti. 

Ukrajinské vzdušné sily informovali, že nad Doneckou, Dnepropetrovskou a Poltavskou oblasťou zneškodnili 12 z 15 dronov, ktorými útočilo Rusko.

Ukrajina v sobotu uviedla, že v Doneckej oblasti na východe krajiny evakuovali úrady z obcí neďaleko frontu takmer 200 ľudí vrátane 21 detí.

14:00 Ukrajinské sily sa pripravujú na ďalšie boje s Rusmi 

ozbrojené sily Ukrajin/FB

12:00 Mierové rokovania s Ruskom musia byť v súlade s obnovením územnej celistvosti Ukrajiny, uviedol Zelenskyj

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa snaží udržiavať v rovnováhe úzke vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom, ponúkol počas piatkovej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Turecku, že jeho krajina usporiada mierový summit s účasťou Ruska.

„Od začiatku sme prispievali, ako sme mohli, k ukončeniu vojny prostredníctvom rokovaní,“ povedal Erdogan. „„Sme pripravení usporiadať mierový summit, ktorého súčasťou bude aj Rusko,“ dodal.

Zelenskyj povedal, že akékoľvek mierové rokovania musia byť v súlade s jeho 10-bodovým mierovým plánom. Plán zahŕňa potravinovú bezpečnosť, obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, stiahnutie ruských vojakov, prepustenie všetkých zajatcov, súd pre tých, ktorí sú zodpovední za agresiu, a bezpečnostné záruky pre Ukrajinu.

„Akékoľvek návrhy na urovnanie tejto vojny sa musia začať plánom navrhnutým štátom, ktorý bráni svoje územie a svojich obyvateľov,“ konštatoval ukrajinský prezident. „„Chceme spravodlivý mier,“ vyhlásil.

9:30 Ruské straty stúpli o ďalších 850 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Moskva prišla o 850 vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 423 160 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o šesť tankov, 25 obrnených bojových vozidiel pechoty, 53 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 712 tankov, 12 823 obrnených bojových vozidiel pechoty, 10 428 delostreleckých systémov a 1 012 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 3. 2024:

19:30 Ruské vojnové lode na Čierne more nevyplávali už štyri dni

Rusko podľa hovorcu ukrajinského námorníctva Dmytra Pletenčuka už štyri dni po sebe neposlalo vojnové lode do Čierneho mora. „Čierne more je už štyri dni bez ruských vojnových lodí. Jedno plavidlo je naďalej v službe v Azovskom mori, severne od takzvaného Krymského mosta,“ uviedol Pletenčuk. 

Ruské lode vyzbrojené raketami teraz kotvia vo východnej časti Čierneho mora, čo podľa Pletenčuka znamená, že Moskva čelí väčším problémom pri príprave rozsiahlych útokov na Ukrajinu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

18:30 Ruské útoky na mesto Sumy zabili dvoch civilistov a 26 zranili

Dvaja civilisti prišli o život a ďalších 26 utrpelo zranenia v dôsledku ruského raketového útoku na mesto Sumy, ktoré leží na severovýchode Ukrajiny. Šiestich zo zranených hospitalizovali. Štvrtkový útok poškodil priestory školy, centrálnej mestskej nemocnice, oblastného pohotovostného zdravotníckeho strediska a vodárenskej spoločnosti, uviedla v piatok vojenská administratíva Sumskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

16:00 V ukrajinskej armáde v súčasnosti slúži viac ako 45-tisíc žien

Počet žien v ukrajinskej armáde sa zvyšuje. Na začiatku tohto roka ich bolo 45 587, pričom v úvode minulého roka ich bolo zhruba 43-tisíc a v roku 2014 len približne 16 500. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na údaje telegramového kanála ukrajinskej armády.

Na bojových pozíciách v ukrajinskej armáde je v súčasnosti 13 487 žien, z nich viac ako 4-tisíc je nasadených v bojových akciách.

FB OZBROJENÉ SILY UKRAJINY

12:30 Okupovanými mestami Tokmak a Melitopoľ otriasli výbuchy

Z miest Tokmak a Melitopoľ na juhu Ukrajiny, ktoré okupuje ruská armáda, hlásili v piatok explózie. Uviedol to gubernátor ukrajinskej Zaporižskej oblasti Ivan Fedorov. Podľa jeho vyjadrenia jeden výbuch bol v blízkosti ruskej vojenskej základne v Tokmaku a ďalší v sklade v meste Melitopoľ, ktorý ruské sily používajú na skladovanie munície. Gubernátor nepovedal, kto je za explózie zodpovedný. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V minulosti opakovane hlásili pôsobenie partizánov v regiónoch Ukrajiny okupovaných Ruskom, vrátane Melitopoľa a Tokmaku. Obe mestá ruská armáda okupuje od marca 2022.

11:30 Zničili 33 z 37 útočiacich ruských dronov

Ukrajinské letectvo dokázalo zostreliť 33 z 37 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na piatok. Moskva okrem toho vypálila na juh a východ Ukrajiny protilietadlovú riadenú strelu S-300 a dve riadené rakety Ch-59. Protivzdušná obrana Ukrajiny zostrelila drony v Kirovohradskej, Odeskej, Chersonskej, Mykolajivskej a Charkivskej oblasti. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda. Bezpilotnými lietadlami ruská armáda zaútočila z lokality Balaklava na okupovanom polostrove Krym.

OZBROJENÉ SILY UKRAJINY/FB

10:15 Ruská strana stratila už viac ako 422-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 422 310 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 880 vojakov, 11 tankov, 19 bojových obrnených vozidiel či 25 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 6 706 tankov, 12 798 bojových obrnených vozidiel, 13 598 vozidiel a palivových nádrží, 10 375 delostreleckých systémov, 1 011 odpaľovacích raketových systémov, 704 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 7 998 dronov, 1 919 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 656 kusov špeciálnej techniky.

8:45 Po raketovom útoku na mesto Sumy hlásia mŕtvych i zranených

Viacero ľudí prišlo o život vo štvrtok počas ruského raketového útoku na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny. Z oblasti zásahu hlásili aj viacero zranených. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ruské útoky podľa ukrajinských médií zasiahli jednu nemocnicu a jednu školu, počet obetí však bezprostredne nebol známy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer oznámil, že zaznamenali aj obete na životoch. Vyjadril presvedčenie, že voči Rusku bude za tieto činy vyvodená zodpovednosť.

Ukrajinská armáda uviedla, že v noci na piatok zneškodnila 33 z 37 dronov, ktorými na Ukrajinu útočilo Rusko. Zostrelenie nepriateľských bezpilotných lietadiel hlásila aj Moskva. 

Správy z predchádzajúceho dňa 7. 3. 2024:

20:50 Británia dodá Ukrajine 10.000 dronov

Británia dodá ukrajinským ozbrojeným silám, ktoré sa už vyše dva roky bránia ruskej agresii, viac než 10.000 dronov. Počas návštevy Kyjeva to vo štvrtok oznámil britský minister obrany Grant Shapps, informuje spravodajský server Politico.eu. 

Vláda Spojeného kráľovstva už predtým prisľúbila, že na dodávky dronov pre Ukrajinu vyčlení 200 miliónov libier (v prepočte 234 miliónov eur). Shapps teraz počas svojej tretej návštevy Ukrajiny avizoval, že sa táto suma zvýši o ďalších 125 miliónov libier (146 miliónov eur).  Celková suma 325 miliónov libier by mala postačovať na nákup viac než 10.000 bezpilotných strojov. Väčšinu z nich budú tvoriť tzv. FVP drony, ktoré sa zvyčajne používajú na prieskum a monitorovanie. 

Približne 1000 budú predstavovať „jednosmerné útočné drony“ a bližšie nešpecifikované množstvo aj námorné drony.  „Navyšujem náš záväzok týkajúci sa vyzbrojenia Ukrajiny špičkovými novými dronmi priamo od popredných britských zbrojárskych firiem — rovno z tovární na front,“ povedal Shapps po schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

Zároveň apeloval na medzinárodných partnerov, aby sa pridali k tejto britskej iniciatíve. Zdôraznil, že ukrajinská armáda využíva Britániou dodané zbrane veľmi efektívne a aj vďaka nim sa jej podarilo zneškodniť už takmer 30 percent ruskej Čiernomorskej flotily, uvádza agentúra DPA. 

V konflikte na Ukrajine zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu práve drony využívané na útoky aj prieskum. Ukrajina aj Rusko sa preto usilujú o získanie prevahy pri využívaní tejto technológie. 

Prísľub britského ministra podľa agentúry Reuters prichádza v kľúčovej fáze viac než dva roky trvajúcej vojny na Ukrajine. Dodávky americkej vojenskej pomoci viaznu pre vnútropolitické spory v USA a ukrajinské sily zápasia s nedostatkom munície. Ruským silám sa vo februári podarilo ovládnuť východoukrajinské mesto Avdijivka, čo bol ich najväčší územný zisk od mája 2023. 

18:00 Na oceliareň v ruskom Čerepovci zaútočil dron

Bezpilotné lietadlo neznámeho pôvodu narazilo vo štvrtok ráno do indukčnej vysokej pece v hutníckom podniku Severstaľ v západoruskom meste Čerepovec ležiacom vo Vologodskej oblasti. Informovalo o tom ruskojazyčné vysielanie BBC s odvolaním sa na oznámenie tamojšieho gubernátora Georgija Filimonova.

„Prevádzka pece nebola narušená, podnik funguje normálne,“ uviedol Filimonov stým, že situácia je pod kontrolou od 05.40 h miestneho času. 

Severstaľ, predtým známy pod názvom Čerepovecký metalurgický kombinát, je druhým najväčším závodom na výrobu ocele v Rusku. Pri privatizácii ruských štátnych podnikov v roku 1993 získal veľkú časť akcií spoločnosti jej vtedajší finančný riaditeľ Alexej Mordašov. Po začiatku ruskej agresie na Ukrajine naň EÚ a USA uvalili sankcie.

V stredu 6. marca sa stal terčom útoku dronov Michajlovský banský a spracovateľský závod v Železnogorsku v Kurskej oblasti, v dôsledku ktorého začali horieť palivové nádrže. Ukrajinské médiá uviedli, že útok vykonala ukrajinská vojenská rozviedka (HUR).

16:50 Od začiatku vojny Rusko zničilo 1 946 ukrajinských kultúrnych pamiatok

Počas dvoch rokov otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko na ukrajinskom území zničilo 1 946 objektov kultúrnej infraštruktúry. Z nich 317 bolo zničených úplne. Väčšinu poškodených a zničených pamiatok tvoria miestne kultúrne pamätihodnosti. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedlo to ukrajinské ministerstvo kultúry.

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v polovici februára uviedla, že podľa jej odhadov Rusko od začiatku vojny spôsobilo ukrajinskej kultúre škody za 3,5 miliardy dolárov.

16:20 Rusi sa snažia odrezať ukrajinský výbežok pri obci Robotyne na juhu krajiny

Ruskí vojaci zintenzívnili svoje útoky v smere na mesto Orichiv v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny a snažia sa odrezať ukrajinský výbežok pri obci Robotyne. Povedal to hovorca ukrajinskej tavrijskej operačnej a strategickej skupiny Dmytro Lychovij. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Oblasť mesta Orichiv sa mení na intenzívne bojisko. Nepriateľ sa snaží odrezať výbežok Robotyne. Za uplynulý deň západne od obcí Verbove a Robotyne sa celkovo 16-krát pokúsili o útok," konštatoval Lychovij.

Ukrajinská armáda oslobodila dedinu Robotyne v závere augusta minulého roka.

14:40 Rusi sa snažia obsadiť ukrajinské mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti

Súčasným cieľom ruských okupačných síl na Ukrajine je podľa britského obranného spravodajstva obsadenie mesta Časiv Jar, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti neďaleko Bachmutu. V správe, ktorú zverejnila vo štvrtok na mikroblogovacej sieti X, však vojenská spravodajská služba Veľkej Británie hovorí, že Rusi pravdepodobne nie sú schopní podniknúť ofenzívu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Britský rezort obrany konštatoval, že ruské jednotky v súčasnosti podnikajú útoky v snahe rozšíriť svoju kontrolu pri meste Bachmut, ktoré dobyli vlani v máji. Ruské sily obsadili východnú časť dediny Ivanivske a útočia aj na ukrajinské pozície v obci Bohdanivka, poznamenalo britské obranné spravodajstvo.

Časiv JarSITA/AP PHOTO/ALEX BABENKOČasiv Jar

  

8:10 Veliteľ pozemných síl prognózuje, že Ukrajina tento rok prevezme iniciatívu na kontaktnej línii

Ukrajina stabilizuje kontaktnú líniu a začína sa pripravovať na protiofenzívne akcie s cieľom prevziať iniciatívu na bojisku. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Suspiľne, povedal to veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Pavľuk.

„Našou úlohou je stabilizovať kontaktnú líniu, zabiť čo najviac (Rusov), čo sa nám aj darí, a čo najviac sa preskupiť, aby sme mohli stiahnuť jednotky, ktoré potrebujú doplnenie a zotavenie, aby sme tento rok mohli založiť útočnú skupinu a viesť protiofenzívne operácie. Darí sa nám a situácia sa stabilizuje,“ povedal Pavľuk.

Situáciu na bojisku opísal ako náročnú, ale pod kontrolou. Rusko sa pred budúcotýždňovými ruskými prezidentskými voľbami snaží obsadiť čo najväčšie ukrajinské územie, a tak sa do ofenzívy vrhá „všetko možné aj nemožné“. Pavľuk povedal, že naďalej existuje niekoľko „horúcich“ miest, kde Rusi sústreďujú svoje sily, ako Avdijivka, oblasť okolo mesta Časiv Jar a oblasť pri dedine Terny smerom na Lyman. 

Oleksandr PavľukSITA/AP PHOTO/VADIM GHIRDAOleksandr Pavľuk

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 3. 2024: 

18:35 Rusko zaútočilo na Odesu počas návštevy Zelenského a Mitsotakisa

Ruské jednotky uskutočnili v stredu raketový útok na juhoukrajinské mesto Odesa v čase, keď tam boli na vopred neohlásenej návšteve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Útok si vyžiadal aj obete medzi civilným obyvateľstvom. TASR o tom informuje na základe správ televízie BBC a agentúry AFP.

„Dnes sme videli tento úder. Vidíte, s kým máme do činenia. Nezáleží im na tom, čo zasiahnu,“ povedal Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii s Mitsotakisom. Konkrétny počet mŕtvych a zranených neuviedol.

Hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk podľa denníka Ukrajinska pravda neskôr povedal, že útok si vyžiadal päť obetí.

Stránka gréckych novín Proto Thema s odvolaním sa na zdroje z gréckej vlády uviedla, že jedna ruská raketa dopadla neďaleko kolóny vozidiel so Zelenským. Mitsotakis bol vtedy asi 150 metrov od miesta dopadu rakety. Nikomu z gréckej delegácie sa podľa štátneho ministra Stavrosa Papastavrua nič nestalo.

Stretnutie Zelenského a Mitsotakisa prebehlo podľa plánu. Obaja politici usporiadali tlačovú konferenciu, ktorá sa z bezpečnostných dôvodov nevysielala v priamom prenose.

„Počuli sme zvuky sirén a výbuchov, ktoré sa odohrali blízko nás. Nemali sme čas dostať sa do úkrytu,“ opísal Mitsotakis ruské ostreľovanie. „Je to veľmi intenzívny zážitok... Je naozaj iné čítať o vojne v novinách a iné počuť ju na vlastné uši a vidieť na vlastné oči,“ dodal.

15:00 ISW: Rusi sú ochotní strácať lietadlá, ak im to umožňuje postup na fronte

Ruské lietadlá podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) naďalej uskutočňujú pomerne vysoký počet náletov na Ukrajinu napriek správam ukrajinských predstaviteľov, že Kyjiv v posledných týždňoch zostrelili niekoľko bombardérov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

ISW poukazuje na to, že podľa časopisu Forbes ruské lietadlá Su-34 sprevádzané lietadlami Su-35 podnikajú sto alebo viac bojových letov denne. Zároveň si inštitút všíma správu New York Times, podľa ktorej sa ruská taktika posúva smerom k zintenzívneniu leteckých operácií. Podľa ISW tieto správy naznačujú, že ruské velenie pravdepodobne rozhodlo, že pozitívne účinky takýchto vzdušných operácií prevažujú nad nákladmi spojenými s misiami.

Analytici ISW pripomenuli, že ruskí vojaci použili údery kĺzavými bombami pri dobytí Avdijivky v polovici februára a pravdepodobne sa to pokúšajú zopakovať na podporu existujúcich ofenzív v iných častiach frontovej línie.

11:45 Ukrajinské drony zaútočili na dôležitý ťažobný podnik v Rusku

Dva ukrajinské útoky dronmi zasiahli v stredu sklady pohonných hmôt v podniku Michajlovskij GOK, jednom z najväčších ruských závodov na ťažbu a spracovanie železnej rudy, ktorý sa nachádza v Kurskej oblasti na západe Ruska. Nikto však neutrpel zranenia a podnik pracuje ako obvykle, oznámili ruskí predstavitelia a jeho majiteľ Metalloinvest. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

„Dnes po útoku dronom v Železnogorskom okrese začala horieť nádrž s palivom v sklade pohonných hmôt a mazív v Michajlovskom závode na ťažbu a spracovanie železnej rudy,“ informovala spoločnosť Metalloinvest v oznámení po prvom útoku. Dodala, že podnik funguje ako zvyčajne, nie sú žiadne obete a uskutočňujú sa opatrenia na uhasenie požiaru.

Neoverený videozáznam na ruských kanáloch na sociálnej sieti Telegram zachytával stĺpy čierneho dymu stúpajúce k oblohe a škody na podniku, evidentne po prvom útoku.

Guvernér Kurskej oblasti Roman Starovojt informoval, že druhý dron zasiahol tento podnik, ktorý vlastní najväčší producent železnej rudy v Rusku Metalloinvest, približne dve hodiny po oznámení prvého útoku.

Starovojt obvinil Kyjev z útoku v tejto oblasti, ktorá je známa baňami na železnú rudu a nachádza sa približne 90 kilometrov od ukrajinskej hranice. Neskôr vyhlásil, že v oblasti hrozí riziko raketových útokov.

10:00 Ukrajina zostrelila 38 zo 42 dronov, ktorými Rusi v noci zaútočili

Ukrajinské letectvo dokázalo zostreliť 38 zo 42 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na stredu. Útok dronmi iránskej výroby Rusi podnikli z okupovaného Krymu, z ruskej Kurskej oblasti a z ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na ruskom pobreží Azovského mora. Moskva vypálila aj päť riadených rakiet S-300 z okupovanej časti Doneckej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu ukrajinských vzdušných síl.

8:20 Rusko prišlo o ďalších viac ako 1 200 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 250 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 420 270, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 21 tankov, 40 obrnených bojových vozidiel pechoty, 50 delostreleckých systémov, jeden raketomet a jednu loď.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 678 tankov, 12 728 obrnených bojových vozidiel pechoty, 10 308 delostreleckých systémov, 1 008 raketometov a 26 plavidiel.

Informácie z predchádzajúceho dňa 5. 3. 2024:

18:40 Medvedev ukázal mapu ako si predstavuje ruské hranice

Bývalý ruský premiér sa počas prednášky postavil pred mapu, kde Ruská federácia siaha až takmer ku Kyjivu. Celý ľavý breh Dnipra je v ruských rukách a z pravého by zostal Ukrajincom len malý kúsok okolo hlavného mesta, ktorý by aj po mierovej dohode mohlo Rusko kedykoľvek napadnúť.

Ako ďalej píše Denník N na mape, pred ktorou Medvedev šíril naratívy ruského imperializmu, samozrejme, chýbalo Podnestersko – Proruská separatistická a medzinárodne neuznávaná časť Moldavska, ktorá nedávno oficiálne požiadala Moskvu o pomoc. A zvyšok západnej časti dnešnej Ukrajiny Medvedev nadelil Rumunsku, Maďarsku a Poľsku.

Znovu tým pripomenul tvrdenie ruskej propagandy, že na Ukrajinu si robia nároky aj iné krajiny, čoho sa už dávnejšie chytila krajná pravica v Maďarsku a Rumunsku.

11:40 Sklad paliva na západe Ruska horí po útoku dronom

Sklad paliva v Belgorodskej oblasti na západe Ruska začal horieť po útoku dronom, informoval v utorok oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP. Pri útoku nikto nezahynul ani neutrpel zranenia, dodal Gladkov.

Zdroj z ukrajinskej vojenskej tajnej služby pre AFP povedal, že na sklad s palivom v ruskej pohraničnej oblasti zaútočila Ukrajina. Ide o najnovší zo série takýchto útokov. Zdroj potvrdil správy miestnych médií, že ukrajinský dron zasiahol ropné zariadenia v ruskej dedine Dolgoje v Belgorodskej oblasti a následne sa rozhoreli skladovacie nádrže.

Spravodajský kanál Mash Media zverejnil video zachytávajúce horiace nádrže s palivom. Na videu je vidieť horiace tri nádrže. Podľa kanála však miestnym obyvateľom nehrozí nebezpečenstvo.

9:00 V Čiernom mori potopili ďalšiu významnú ruskú loď

Ukrajinské námorné drony zničili hliadkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily pri okupovanom Krymskom polostrove. Uviedla to ukrajinská vojenská rozviedka, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby (HUR) Andrij Jusov povedal, že ruská loď z názvom Sergej Kotov bola zasiahnutá viackrát a počas nočného útoku bola zničená. „Pokiaľ ide o posádku, podrobnosti sa upresňujú. Sú tam mŕtvi a zranení. Je však pravdepodobné, že niektorým členom posádky sa podarilo evakuovať“, dodal.

Námorné drony zaútočili na ruskú loď v blízkosti Kerčského prielivu a spôsobili jej „trvalé poškodenie kormy, pravoboku a ľavoboku,“ tvrdí HUR. Ukrajinské média v utorok napísali, že hliadkovú loď Project 22160 Sergej Kotov v noci zasiahlo zariadenie bez posádky.

t.me/uaobozrevatel

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v príspevku na platforme Telegram uviedol, že „ruská Čiernomorská flotila je symbolom okupácie“. „Nemôže byť na ukrajinskom Kryme,“ dodal v zjavnej narážke na nočný útok.

Na Kerčskom moste, ktorý spája Krym s ruskou pevninou, bola dočasne pozastavená vlaková doprava, informovali na Telegrame ruské úrady na Kryme.  Dodali, že približne do 8.00 h SEČ bola prerušená aj automobilová doprava, informovala agentúra Reuters.

Moskva, ktorá Krymský polostrov anektovala v roku 2014, sa k správam o útoku zatiaľ nevyjadrila.Ukrajinská armáda vo februári oznámila, že pomocou námorných dronov sa jej neďaleko Krymu podarilo potopiť ruskú výsadkovú loď.

Správy z predchádzajúceho dňa 4. 3. 2024:

16:15 Kyjev tvrdí, že pri kybernetickom útoku na ruské ministerstvo obrany získal tajné dokumenty

Hlavné spravodajské riaditeľstvo ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) tvrdí, že spustilo kybernetický útok na ruské ministerstvo obrany. Ako referuje web news.sky.com s odvolaním sa na vyhlásenie HUR, kybernetickí špecialisti získali počas útoku prístup k „veľkému počtu dokumentov utajovaných služieb“ vrátane príkazov, správ a pokynov.

„Získané informácie nám umožňujú vytvoriť kompletnú štruktúru systému ruského ministerstva obrany a jeho jednotiek,“ uviedlo HUR na Telegrame. Doplnilo tiež, že analýza získaných údajov „pomohla identifikovať generálov, ďalších vysokopostavených riadiacich predstaviteľov“.

„Práca v ruskom kyberpriestore zameraná na zabránenie a paralyzovanie činnosti orgánov činných v trestnom konaní a predstaviteľov agresorského štátu zodpovedných za vojnu proti ukrajinskému ľudu pokračuje ďalej,“ dodalo GUR. Počas vojny na Ukrajine stúpol počet kybernetických útokov a v súčasnosti sú bežným nástrojom, ktorý využívajú obe strany.

14:00 Ukrajinský vojak prechádza zákopmi pri Bachmute

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

13:45 Ruské útoky jedného civilistu zabili a 21 zranili

Jeden civilista zahynul a 21 utrpelo zranenia v dôsledku ruských útokov proti Ukrajine počas uplynulého dňa. Rusko sa zameralo na celkovo deväť ukrajinských oblastí. Obete hlásili z Dnipropetrovskej, Doneckej, Chersonskej a Charkivskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje pondelkové správy regionálnych úradov.

V Chersonskej oblasti pri ruských útokoch prišiel o život jeden človek, uviedol gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. Celkovo 16 ľudí vrátane 15-ročného chlapca a 17-ročného dievčaťa utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily zhodili 500-kilogramovú riadenú bombu na strechu obytného domu v meste Kurachove v Doneckej oblasti, uviedla ukrajinská polícia. Rusi tiež zasiahli mesto Pokrovsk raketou Iskander-M, pričom zranili troch ľudí. Zranenie utrpel aj 60-ročný muž v Charkivskej oblasti a 51-ročná žena v Dnipropetrovskej oblasti.

11:00 Ruská strana stratila už takmer 418-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 417 950 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 150 vojakov, osem tankov, 21 delostreleckých systémov či 22 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 6 648 tankov, 12 660 bojových obrnených vozidiel, 13 374 vozidiel a palivových nádrží, 10 210 delostreleckých systémov, 1 004 odpaľovacích raketových systémov, 698 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 7 845 dronov, 1 916 striel s plochou dráhou letu, 25 lodí, jednu ponorku a 1 621 kusov špeciálnej techniky.

9:00 V Ivanivskom pri Bachmute pokračujú ťažké boje, Rusi tiež útočia na Bohdanivku

Na bachmutskom fronte v obci Ivanivske pokračujú ťažké boje. Rusi sa tiež snažia zaútočiť na dedinu Bohdanivka. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hovorca ukrajinských síl na východe krajiny Iľja Jevlaš.

„V tejto chvíli Rusi pokračujú v útokoch na obec Ivanivske na bachmutskom fronte, na hraniciach obce už prebiehajú ťažké boje. Naši vojaci hrdinsky vzdorujú a snažia sa zatlačiť Rusov z ich pozícií. Rusi sa pokúšajú zaútočiť aj na osadu Bohdanivka ležiacu severne od obce Časiv Jar. Sú tam vyslané výsadkové jednotky, motorizované pluky a záloha útočnej armády,“ povedal Jevlaš.

Podotkol, že cieľom Rusov bolo obsadiť Časiv Jar, no „zatiaľ bezvýsledne“. „Naši obrancovia držia líniu a nepúšťajú Rusov dopredu. Okrem toho bolo vybudovaných niekoľko obranných línií a silných mínových bariér, ako aj desiatky pozícií na rozmiestnenie nášho personálu, berúc do úvahy terén a nevyhnutné požiadavky, aby naši chlapci a dievčatá mohli účinne zasiahnuť nepriateľa a zároveň byť dobre chránení pred ruskými útokmi,“ povedal Jevlaš. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite