Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polícia v deň pohrebu Navaľného zadržala po celom Rusku desiatky ľudí – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .svet

Skupina OVD-Info vie o vyše 57 zadržaných. V Moskve ide o najmenej 6 ľudí.

Polícia v deň pohrebu Navaľného zadržala po celom Rusku desiatky ľudí – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/AP Photo

ruská polícia zadržala v piatok najmenej 57 ľudí po celej krajine, ktorí si na pietnych akciách uctili zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného v deň jeho pohrebu v Moskve. Informovala o tom skupina OVD-Info sledujúca dodržiavanie ľudských práv v Rusku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Najviac ľudí – 14 z nich – bolo zadržaných v Novosibirsku, uviedla organizácia a spomenula najväčšie mesto na Sibíri. Dodala ešte, že šiestich ľudí zadržali v Moskve, kde si Navaľného prišli uctiť veľké davy jeho priaznivcov.

Vdova po politikovi Julija Navaľná prisľúbila, že bude pokračovať v práci svojho manžela.

vysvetlenie Eugena Kordu

To, že ruské bezpečnostné orgány budú na príkaz „verchušky“ zatýkať  ľudí, ktorí si prišli uctiť pamiatku zavraždeného Alexeja Navaľného, sa dalo čakať. A aj sa to stalo. Napriek všemožnému úsiliu polície si ho prišli uctiť zástupy ľudí a podaktorí prejavili veľký kus odvahy, keď skandovali heslá, v ktorých vyslovovali svoj nesúhlas s vojnou. 

Ukazuje sa, že nie všetci Rusi sú krvilačné obludy. Aj medzi nimi sa nájdu odvážne ženy a muži, ktorí jednoduchým výkrikom „nie“ riskujú svoju slobodu a väzenie. Mali by sme si ich za to vážiť  a zobrať si z ich občianskeho postoja príklad. Zatýkanie na pohrebe Alexeja Navaľného je jasnou správou o zločineckej povahe štátu, ktorému sa niektorí – a nielen naši – politici podkladajú.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite