Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA nepošlú vojakov bojovať na Ukrajinu

.tasr .svet

Biden je presvedčený, že cesta k víťazstvu pre americký Kongres spočíva v schválení vojenskej pomoci, aby ukrajinskí vojaci mali zbrane a strelivo potrebné na obranu.

USA nepošlú vojakov bojovať na Ukrajinu SITA/AP Photo/Evan Vucci

spojené štáty nepošlú svojich vojakov bojovať na Ukrajinu, uviedol v utorok Biely dom. Prezident Joe Biden americký Kongres zároveň upozornil, že zlyhanie pri hlasovaní o vojenskej pomoci pre Ukrajinu bude mať hrozné následky. TASR správu prevzala z agentúra AFP a Reuters.

„Prezident Biden dal jasne najavo, že USA nepošlú vojakov bojovať na Ukrajinu,“ uviedla hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová. Prezident je podľa jej slov presvedčený, že cesta k víťazstvu pre americký Kongres spočíva v schválení vojenskej pomoci, aby ukrajinskí vojaci mali zbrane a strelivo potrebné na obranu proti ruskej invázii.

Vojenskú pomoc pre Kyjev blokujú v Snemovni reprezentantov USA konzervatívni republikáni, podporovaní exprezidentom Donaldom Trumpom. Ukrajine medzičasom dochádza vojenský personál aj munícia, predovšetkým pre delostrelectvo. V posledných týždňoch sa musela stiahnuť z niektorých pozícií na fronte. 

Biden sa v utorok stretol s poprednými predstaviteľmi demokratov i republikánov v Kongrese. Cieľom bolo zabrániť hroziacemu zastaveniu financovania niektorých vládnych inštitúcií a vyzvať zákonodarcov, aby odobrili balíček pomoci pre Ukrajinu a Izrael.

Navrhovaný balík vojenskej pomoci zahŕňa aj podporu Ukrajine vo výške 60 miliárd dolárov. Zdroje financovania pre štyri vládne úrady sa minú o polnoci v noci na piatok.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite