Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 107. týždeň vojny (26. 2. – 3. 3. 2024)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 107. týždeň vojny (26. 2. – 3. 3. 2024)

Správy z predchádzajúceho dňa 3. 3. 2024:

20:00 Rusko vo februári zaznamenalo na Ukrajine rekordný počet obetí

V mesiaci február prišlo na Ukrajine o život alebo utrpelo zranenia denne viac ruských vojakov ako kedykoľvek predtým od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovších odhadov britských tajných služieb, o ktorých v nedeľu informovala agentúra DPA.

Britské ministerstvo obrany vychádza z priemerného počtu 983 obetí na deň. Celkovo dovedna podľa neho prišlo o život alebo utrpelo zranenia viac než 355.000 ruských vojakov. Vysoký priemerný počet obetí podľa Londýna odzrkadľuje, že Rusko sa odhodlalo viesť vojnu hromadného ničenia a opotrebenia. Táto stratégia síce stála Moskvu mnoho životov, ale zároveň zvýšila tlak na ukrajinské pozície pozdĺž frontovej línie, cituje agentúra DPA britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe o dianí vo vojne na Ukrajine.

19:30 Útok na mesto Kurachove si vyžiadal 16 zranených

Šestnásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti. Dvaja zranení sú v kritickom stave. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Kurachove bolo dnes popoludní napadnuté – nepriateľ zasiahol samotné centrum mesta a poškodil najmenej 15 obytných budov,“ napísal na komunikačnej platforme Telegram gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Ako dodal, prvé správy naznačujú, že Rusi použili riadenú leteckú bombu.

14:00 Podľa Ukrajiny Rusko stratilo vo vojne už takmer 417-tisíc vojakov

Rusko prišlo na Ukrajine podľa Kyjiva za uplynulých 24 hodín o 1 160 vojakov, jedno lietadlo, 16 tankov či 35 delostreleckých systémov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ruské straty na personále od začiatku invázie v roku 2022 stúpli už na 416 800.

Rusko počas ostatného dňa vo vojne na Ukrajine stratilo aj 28 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 65 vozidiel a cisterien a tri kusy špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike rátajú už 347 lietadiel, 6 640 tankov, 12 639 obrnených bojových vozidiel pechoty, 10 188 delostreleckých systémov, 7 843 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 13 332 vozidiel a cisterien a 1 620 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

9:00 Zostrelili ďalšiu ruskú stíhačku Su-34

Ukrajinské vzdušné sily tvrdia, že v sobotu zostrelili ruskú stíhačku Su-34. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl generálporučík Mykola Oleščuk na komunikačnej platforme Telegram napísal, že na východe Ukrajiny vystrelili protilietadlové riadené strely proti dvom ruským lietadlám, Su-34 a Su-35. „Východné velenie letectva potvrdilo, že stíhací bombardér Su-34 bol zničený. Bohužiaľ, len Su-34. Pokračujeme v porážke okupantov!“ vyjadril sa.

Ukrajinské vzdušné sily aj 1. marca informovali, že sa ruské lietadlo Su-34 pokúšalo zaútočiť na ukrajinské pozície na východe s riadenými bombami, ale zostrelili ho. Vo februári ukrajinské sily podľa ministerstva obrany zostrelili 13 ruských lietadiel.

7:00 Ruská armáda hlási zničenie 38 dronov nad anektovaným Krymom

Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili v noci na nedeľu nad polostrovom Krym okupovaným Ruskom 38 ukrajinských dronov. TASR o tom informuje na základe správy ruskojazyčného vysielania televízie BBC odvolávajúceho sa na správu agentúry RIA Novosti.

„Dnes v noci bol zastavený pokus kyjevského režimu o vykonanie teroristického útoku 38 bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie. Všetky ukrajinské bezpilotné lietadlá zničili systémy protivzdušnej obrany nad územím Krymskej republiky,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram.

Oleg Krjučkov, poradca Moskvou dosadeného guvernéra Krymu Sergeja Aksionova pre informačnú politiku, predtým na Telegrame uviedol, že na Krymskom moste spájajúcom polostrov s pevninským Ruskom bola na dve hodiny pozastavená doprava. V telegramových skupinách sa objavili informácie o výbuchoch v blízkosti ropného skladu pri krymskom meste Feodosija. Oficiálne miesta sa k týmto správam nevyjadrili.

Správy z predchádzajúceho dňa 2. 3. 2024:

18:00 Počet obetí ruského útoku na Odesu stúpol na sedem

Počet mŕtvych v dôsledku ruského dronového útoku na ukrajinské mesto Odesa stúpol na sedem. Štátna pohotovostná služba informovala, že najnovšie z trosiek vytiahli telo ženy a jej trojmesačného bábätka. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Nočný útok zasiahol niekoľkoposchový dom, pričom zničil 18 bytov a uväznil ľudí v troskách. Pohotovostná služba uviedla, že pátracia a záchranná operácia pokračuje.ranenia utrpelo osem ľudí, vrátane dieťaťa. Päť ľudí zachránili z trosiek. Gubernátor Odeskej oblasti oznámil na 3. marca deň smútku za obete útoku.

Odesa, 2. 3. 2024SITA/UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE OFFICE VIA APOdesa, 2. 3. 2024

16:00 Kuleba po nočných ruských útokoch vyzval Západ na rozhodnejšiu pomoc

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba po nočných ruských útokoch na Charkivskú, Odeskú a Sumskú oblasť vyzval Západ na zmenu jeho cieľa v podpore krajiny. Namiesto „tak dlho, ako to bude potrebné“ by podľa neho cieľ mal byť „tak rýchlo a koľko to bude potrebné“a dodať sľúbenú pomoc. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

15:45 Útok ruského dronu na ukrajinskú Odesu si vyžiadal život 3-mesačného chlapčeka

Podľa britskej stanice BBC to v sobotu potvrdili miestne úrady, ktoré dodali, že podľa aktualizovaných zistení o život prišli tri osoby vrátane spomínaného trojmesačného chlapčeka. Jeho matku stále hľadajú pod ruinami bytového domu polozrúteného po náraze samovražedného dronu. 

Oficiálne údaje o tom, koľko ľudí je pod troskami, nateraz nie sú k dispozícii.  Oblastná prokuratúra v Odese informovala, že za nezvestných je považovaných šesť obyvateľov domu. Miestne médiá s odvolaním sa na záchranárov píšu, že pod troskami môže byť až 12 ľudí. Dodávajú, že zničených je 18 bytových jednotiek.

K nočnému útoku na Odesu sa medzičasom vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vo svojom statuse na sociálnych sieťach spomenul aj to, že bezpilotnými lietadlami bol zasiahnutý aj Charkov na východe Ukrajiny a viaceré lokality v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny. Zelenskyj vo svojom statuse apeloval, že Ukrajina potrebuje od svojich spojencov viac systémov protivzdušnej obrany.

„Je potrebné posilniť ukrajinský vzdušný štít, aby sme našim ľuďom dodali ochranu pred ruským terorom. Viac systémov protivzdušnej obrany, viac rakiet protivzdušnej obrany – to zachraňuje životy, “ napísal ukrajinský prezident.

Odesa, 2.3. 2024SITA/Ukrainian Emergency Service Office via AP)Odesa, 2.3. 2024

9:50 Syrskyj chce urobiť zmeny vo velení jednotiek na východnom fronte Ukrajiny

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v sobotu avizoval personálne zmeny na postoch veliteľov brigád na východnom fronte. V príspevku na platforme Telegram Syrskyj objasnil, že ide o veliteľov, ktorých konanie ohrozuje životy a zdravie podriadených.

Výsledky brigád podľa hlavného veliteľa závisia od úrovne výcviku a skúseností veliteľov, ale aj štábov. „Poslal som preto skupiny špecialistov do jednotlivých brigád, kde sú problémy s prípravou personálu, aby odovzdali svoje skúsenosti a pomohli,“ napísal Syrskyj.

Zároveň dodal, že niektorí velitelia budú odvolaní. „V niektorých prípadoch, keď veliteľ nekontroluje situáciu a (jeho) činy a príkazy priamo ohrozujú život a zdravie podriadených, som nútený robiť personálne rozhodnutia“, píše sa v Syrského stanovisku.

8:45 Ukrajinská armáda v noci zlikvidovala 14 zo 17 ruských útočných dronov

Ukrajinské ozbrojené sily v noci na sobotu zneškodnili 14 zo 17 dronov, ktoré do útoku vyslala ruská armáda. S odvolaním sa na rannú zvodku generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl o tom v sobotu informovala britská stanica BBC. Okrem bezpilotných lietadiel typu Šáhid ruská armáda na Ukrajinu útočila aj tromi riadenými strelami Ch-59/Ch-35.

Útoku dronov bola najviac vystavená Odeská oblasť na juhu Ukrajiny, kde protivzdušná obrana zlikvidovala sedem z ôsmich vyslaných dronov. Jediný dron, ktorý nebol zostrelený, zasiahol deväťposchodovú bytovú budovu v Odese, pričom zabil najmenej dvoch ľudí. 

Ako informoval ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, zranených bolo ďalších sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa. Záchranná akcia pokračuje nepretržite, pretože pod troskami sa môžu nachádzať ľudia, dodal minister s tým, že sa pátra po siedmich obyvateľov domu, s ktorými sa nedarí skontaktovať a sú nateraz nezvestní. Ruská strana tieto vyhlásenia nekomentovala. BBC poznamenala, že informácie zverejnené Ukrajinou nateraz nedokáže overiť z nezávislých zdrojov.

8:40 Ruské dronové útoky na Charkov a Odesu si vyžiadali dve obete

Najmenej dvaja ľudia zahynuli v noci na sobotu pri ruských leteckých útokoch na Charkovskú a Odeskú oblasť na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Predstavitelia Odesy uviedli, že útok ruského dronu poškodil viaceré výškové obytné domy v prístavnom meste, zabil mladého muža a zranil niekoľko ďalších osôb, vrátane trojročného dieťaťa.        

„Trojročný chlapec utrpel odreniny nohy a je pod lekárskym dohľadom,“ uviedol gubernátor oblasti Oleg Kiper, dodajúc, že šesť ďalších osôb bolo zranených.

V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dron podľa polície zasiahol dom v dedine Velikij Burluk pri Kupiansku, spôsobil požiar a zabil staršieho muža. „Z trosiek sa podarilo vytiahnuť 76-ročného majiteľa domu, “ uviedla polícia, dodajúc, že dom bol kompletne zničený. Policajti evakuovali staršiu ženu zo susedného domu.Úrady mesta Charkov uviedli, že ďalší útok dronom zničil niekoľko vozidiel a obytných budov, no neboli hlásené žiadne obete na životoch.

Smrteľné útoky prišli v čase, keď boli vydané výstrahy pred leteckými útokmi pre oblasti na východe Ukrajiny, pričom ukrajinské vojenské letectvo zaregistrovalo viacero skupín dronov typu Shahed vyrobených v Iráne. 

Odesa, 2. 3. 2024SITA/Ukrainian Emergency Service Office via APOdesa, 2. 3. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 1. 3. 2024:

17:25 Kanada uvažuje o nasadení nebojových jednotiek na Ukrajine za určitých podmienok

Kanadskí inštruktori sa za určitých podmienok môžu vrátiť na Ukrajinu, aby tam cvičili ukrajinských vojakov. Minister národnej obrany Kanady Bill Blair pripustil túto možnosť v rozhovore pre denník Toronto Star. Už skôr však vylúčil možnosť nasadenia kanadských bojových jednotiek na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Podľa bezpečnostnej dohody, ktorú Kanada a Ukrajina podpísali cez víkend, sa Kanada môže vrátiť k výcviku ukrajinských vojakov na Ukrajine, „keď to podmienky dovolia“. „Musí sa to robiť pomerne opatrným a obmedzeným spôsobom,“ konštatoval Blair. „Nechcem nasadiť príslušníkov kanadských ozbrojených síl niekde blízko bojiska, čo by mohlo vyvolať dojem, že preberáme akúkoľvek zložku bojovej úlohy,“ dodal.

16:25 Ukrajinská armáda pri Avdijivke získala späť niektoré stratené pozície

Hoci Rusko zintenzívňuje útoky v okolí mesta Avdijivka v Doneckej oblasti, ukrajinskí vojaci neustupujú a dokonca získali späť niektoré stratené pozície. Napísal to v piatok na komunikačnej platforme Telegram veliteľ tavrijskej operačnej strategickej skupiny Oleksandr Tarnavskyj. Dodal, že ukrajinské sily si vytvorili dodatočné palebné pozície a pozorovacie stanovištia. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ruská armáda útoční aj pri meste Časiv Jar, ktoré leží západne od okupovaného Bachmutu. Povedal to pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny síl Chortycia Iľja Jevlaš. Rusko považuje mesto Časiv Jar, za kľúčové pre ďalší postup smerom na Kosťantynivku, Kramatorsk a Sloviansk, poznamenal Jevlaš.

14:15 Nižšie si môžete prečítať o aktuálnej situácii na Ukrajine, ako o nej informuje britské ministerstvo obrany:

14:10 Americký denník zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou z apríla 2022

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) v piatok zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou, o ktorom sa diskutovalo v apríli 2022 – po rokovaniach medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou, ktoré sa uskutočnili koncom marca v Istanbule. Na svojom webe o tom v piatok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

Dokument je datovaný 15. aprílom 2022 - po návšteve vtedajšieho britského premiéra Borisa Johnsona v Kyjeve. Johnsona ruská strana viní z toho, že tlačil na ukrajinské vedenie, aby takúto dohodu neprijalo. 

Podľa WSJ rokovania pokračovali do júna 2022 a zastavili sa na podnet Ukrajiny. Moskva predtým tvrdila, že rokovania sa skončili v apríli.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v komentári k článku WSJ uviedol, že Moskva si neželá, aby bol dokument zverejnený. Dodal, že ak sa mierové rokovania obnovia, podmienky Ruska už budú iné – keďže odvtedy Rusko oznámilo anexiu štyroch ďalších ukrajinských regiónov. Ukrajinské úrady zverejnenie návrhu mierovej dohody nekomentovali, podotklo REF/RL.

V novembri 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil ukrajinský desaťbodový mierový plán. Stanovuje sa v ňom, že akékoľvek rokovania s Moskvou sa môžu začať až po vrátení všetkých okupovaných území - vrátane anektovaného Krymu - pod správu Ukrajiny a po stiahnutí ruských jednotiek zo všetkých oblastí, ktoré obsadili.

10:25 Francúzsko objedná Ukrajine 100 dronov

Francúzsko objedná pre Ukrajinu 100 dronov od spoločnosti Delair. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti X to oznámil francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. Bezpilotné lietadlá by mali na Ukrajinu doraziť už toto leto. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Lecornu povedal, že francúzske ministerstvo obrany objednáva od francúzskeho obranného priemyslu dovedna 2 000 bezpilotných lietadiel. Tie sú určené pre potreby francúzskych vojakov aj pre Ukrajinu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 29. 2. 2024:

18:30 Ukrajina oznámila, že vo februári zostrelila rekordný počet ruských lietadiel

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že vo februári zničila rekordný počet ruských lietadiel. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Tieto tvrdenia však  nemohla overiť a ruské úrady ich nekomentovali.

„Obrancovia našej oblohy dosiahli najlepšie výsledky v zostreľovaní ruských lietadiel od októbra 2022,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Vo februári bolo zostrelených desať SU-34, dve Su-35 a jedno lietadlo A-50. Tri lietadlá Su-34 boli zostrelené v noci, ktoré „odpaľovali riadené strely na pozície našej pechoty na východe,“ informoval veliteľ pozemných síl Olexandr Pavľuk. Ďalšie lietadlo A-50 zostrelili v januári.

Tieto tvrdenia dajú ťažko overiť, ale ruskí vojnoví blogeri sa zmienili o zničení lietadla A-50, hoci to pripísali priateľskej paľbe do vlastných radov. Ruskí vojnoví blogeri často zverejňujú exkluzívne informácie odlišné od informácií vlády a ruských štátnych médií. 

Britské ministerstvo obrany sa v utorok tiež zmienilo o dvoch zostrelených lietadlách A-50. Poznamenalo, že tieto prípady „donútili ruských predstaviteľov, ktorí robia rozhodnutia, uvažovať o bezpečnejších oblastiach operácií.“

Ukrajina po dvoch rokoch ruskej invázie vraví, že jej prioritou je „zmiesť Rusko z oblohy“. Čaká tiež na dodávku stíhačiek F-16 od západných spojencov.

15:50 Ruské útoky za uplynulý deň zabili ôsmich civilistov

Osem ukrajinských civilistov vrátane šesťročného dievčaťa prišlo o život a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia počas ruských útokov za uplynulý deň. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje štvrtkové správy regionálnych úradov.

V Charkivskej oblasti ruské sily použili riadené letecké bomby pri útoku na železničnú stanicu v obci Velykyj Burluk, pričom zabili 48-ročného muža a šesťročné dievča. Matka dieťaťa utrpela zranenia.

Pri ruskom leteckom útoku na mesto Kupiansk zahynuli dvaja ľudia. V Doneckej oblasti v dôsledku ruských útokov prišli o život dvaja civilisti, v Chersonskej oblasti pri ruskom ostreľovaní zomrela jedna osoba a v Dnipropetrovskej oblasti ruské delostrelectvo zabilo 61-ročnú ženu.

11:30 Raketový úder na ruské zoskupenie v Olenivke zabil najmenej 19 vojakov

Zhruba dve desiatky ruských vojakov zomreli a dvanásti utrpeli zranenia pri údere ukrajinskej armády na zoskupenie ruských síl v meste Olenivka v Doneckej oblasti. Ukrajinci útok podnikli raketometmi. Napísal to na Facebooku ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého o život prišiel zástupca veliteľa ruskej jednotky a veliteľ je zranený. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Predbežné správy o stratách nepriateľa pri tomto údere sú: 19 mŕtvych ruských okupantov vrátane zástupcu veliteľa ruskej vojenskej jednoty a 12 zranených útočníkov vrátane veliteľa tejto jednotky," konštatoval generálny štáb ukrajinskej armády.

9:00 Zostrelili ďalšiu ruskú stíhačku Su-34

Ukrajinské vzdušné sily na východe krajiny zostrelili ďalšiu ruskú stíhačku Su-34. Ide o tretie zostrelené ruské lietadlo za uplynulé tri dni a jedenáste za ostatný mesiac. Uviedol to vo štvrtok na komunikačnej platforme Telegram veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. V utorok ukrajinská armáda zostrelila dve ruské stíhačky Su-34. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

wikipediaSu-34

8:00 Moskva za jeden deň stratila viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 150 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 413 760, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 23 tankov, 44 obrnených bojových vozidiel pechoty a 41 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 28. 2. 2024:

17:40 Ruský letecký úder na Kupiansk zabil dvoch civilistov

Dvaja civilisti zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri ruskom leteckom útoku na centrum mesta Kupiansk v Charkivskej oblasti. Uviedol to v stredu gubernátor oblasti Oleh Synjehubov, informuje web Kyiv Independent.

Ukrajinská armáda v utorok upozornila, že Rusko pokračuje v sústreďovaní svojich síl v blízkosti mesta Kupiansk, ktoré pre Moskvu zostáva hlavným cieľom v oblasti ako kľúčový logistický uzol. Americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) varovala, že Rusko by mohlo zopakovať svoju úspešnú taktiku z Avdijivky vo väčšom rozsahu, ak Západ bude naďalej meškať s vojenskou pomocou. 

16:30 Albánsko a Ukrajina podpísali dohodu o priateľstve a spolupráci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a albánsky premiér Edi Rama podpísali v stredu dohodu o priateľstve a spolupráci s cieľom posilniť dvojstrannú kooperáciu a postavenie Ukrajiny na Balkáne. Ukrajinský prezident a albánska vláda zorganizovali samit, ktorý má povzbudiť krajiny juhovýchodnej Európy k ďalšej podpore Kyjiva.

Na samite v Albánsku sa zúčastnilo jedenásť krajín z juhovýchodnej Európy vrátane niektorých susedných krajín Ukrajiny. Zelenskyj na mikroblogovacej sieti X označil albánskeho premiéra Ediho Ramu za „neochvejného priateľa Ukrajiny" a dodal, že obaja budú „diskutovať o obrannej a politickej spolupráci, podpore mierového plánu a bezpečnostných dohodách“. Rama na Facebooku napísal, že je hrdý na to, že môže privítať Zelenského na „solidárnom stretnutí a pokračovať v záväzku našich demokracií proti ruskej agresii". 

sita/AP Photo/Armando Babani

14:30 Ruské sily uviazli neďaleko Orlivky, prekážajú im vodné nádrže

Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú vo svojej obrannej operácii na avdijivskom fronte, pričom sa spoliehajú na miestny terén vrátane viacerých vodných nádrží pri dedinách Orlivka, Tonenke a Berdyči. Ako referuje web Ukrajinská pravda, takúto obrannú stratégiu zvolili ukrajinské sily.

„Tam bude samotný terén tvoriť súčasť našej obrany: reťazec nádrží bola identifikovaná ako kľúčový prvok. Toto je spôsob, akým jednotky ukrajinských ozbrojených síl na fronte v Avdiivke pokračujú vo svojich obranných operáciách,“ povedal hovorca tavrijskej skupiny ukrajinskej armády Dmytro Lychovij. Dodal, že Ukrajinci zabránili útočným skupinám ruskej armády v postupe na okraje obce Orlivka a prístupy k nej.

13:20 Obrancovia zostrelili všetkých desať dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské jednotky zostrelili všetkých desať dronov, ktorými Rusko v noci na stredu zaútočilo proti Ukrajine. Útok Rusi podnikli z mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na ruskom pobreží Azovského mora.

Moskva tiež vypálila rakety S-300 z okupovanej Doneckej oblasti, uviedli v stredu Vzdušné sily Ukrajiny. Všetky drony smerovali na Odeskú a Mykolajivskú oblasť. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

11:15 Takto vyzeral 734. deň na fronte z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl 

10:00 Ruská strana stratila už viac ako 412-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 412 610 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišli Rusi o 1 060 vojakov, 14 tankov či 20 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 570 tankov, 12 508 bojových obrnených vozidiel, 13 112 vozidiel a palivových nádrží, 10 029 delostreleckých systémov, 1 000 odpaľovacích raketových systémov, 688 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 342 lietadiel, 7 753 dronov, 1 912 striel s plochou dráhou letu, 25 lodí, jednu ponorku a 1 594 kusov špeciálnej techniky.

9:15 Ruské sily pri Avdijivke nechcú nechať Ukrajincov vydýchnuť, aby si nemohli vytvoriť obranné línie

Ruskí okupanti nezastavujú ofenzívu okolo Avdijivky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Chcú tak pripraviť ukrajinské sily o možnosť oddýchnuť si a vytvoriť silnejšiu obrannú líniu v bezprostrednej blízkosti Avdijivky. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruské sily sa podľa analytikov snažia využiť taktické príležitosti, ktoré sa objavili po dobytí Avdijivky, a zdá sa, že udržiavajú relatívne vysoké tempo útočných operácií zameraných na zatlačenie Ukrajincov čo najďalej od Avdijivky, aby ukrajinské sily nemohli vytvoriť spoľahlivé obranné línie.

V súčasnosti ruské jednotky sústreďujú svoje útoky na západ od Avdijivky v smere na Orlivku, Tonenke a Berdyči, kde si ukrajinské jednotky vytvorili obranné pozície, aby sa kryli po stiahnutí z Avdijivky a odrazili ďalšie ruské útočné operácie.

Správy z predchádzajúceho dňa 27.2.2024:

20:30 Ukrajinská vojenská rozviedka: Rusko používa dezinformácie na rozdelenie Západu

Rusko spúšťa rozsiahlu dezinformačnú kampaň s cieľom rozdeliť západných spojencov Ukrajiny a znepokojiť ukrajinský ľud. Uviedla to v utorok Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (HUR). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Medzinárodným cieľom Rusov je znížiť podporu pre našu krajinu od proukrajinskej koalície vo svete, “ uviedla HUR s tým, že Rusko šíri na internete nepravdivé informácie v snahe narušiť ukrajinskú mobilizáciu. Rusko tiež podľa HUR spochybňuje na internete schopnosť Kyjeva vojnu vyhrať a propaguje myšlienku, že Západ je unavený.

„Ruské špeciálne služby majú rozsiahle skúsenosti s vedením hybridných vojen,“ uviedla HUR. Podľa tohto zdroja Rusko vynakladá na informačné útoky rovnako veľa prostriedkov ako na konvenčnú vojnu. Podľa HUR vyčlenilo Rusko na dezinformačnú kampaň 1,5 miliardy dolárov. Z toho je takmer 250 miliónov určených na šírenie „protiukrajinských sentimentov“ na sociálnej sieti Telegram.

HUR zároveň obviňuje Rusko zo snahy o zasiatie nedôvery v ukrajinských verejných predstaviteľov a o spochybnenie mandátu prezidenta Volodymyra Zelenského. Za normálnych okolností by sa končil v máji. „Podľa plánu nepriateľa sa situácia v našej krajine zatrasie v prvej polovici júna. Situácia bude využitá a Ukrajina bude na východe vojensky porazená, čo je hlavnou myšlienkou ich operácie,“ uvádza HUR.

Ukrajinská armáda čelí na fronte množstvu problémov pre nedostatok munície i ľudskej sily. V uplynulých troch mesiacoch sa musela stiahnuť z niekoľkých miest na východnom fronte a začiatkom februára i z mesta Avdijivka. Zatiaľ čo lídrom Európskej únie sa podarilo prekonať nesúhlas Maďarska pri schvaľovaní pomoci pre Ukrajinu, v Kongrese stále viazne schválenie pomoci od najväčšieho podporovateľa Ukrajiny, Spojených štátov.

19:15 Rusi sa v Doneckej oblasti snažia postúpiť k mestu Časiv Jar

Na bachmutskom fronte v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa ruská armáda pokúša postúpiť smerom k mestu Časiv Jar. Povedal to v utorok hovorca východnej skupiny ukrajinských síl Iľja Jevlaš. Rusi podľa jeho slov sústreďujú útoky na dediny východne od mesta Časiv Jar, napríklad na Bohdanivku. „Nepriateľ využíva zálohy," povedal Jevlaš. Čečenské sily Ramzana Kadyrova sa tiež pokúšajú útočiť pri dedinách Kliščijivka a Kurdiumivka, ktoré ležia južne od Bachmutu, dodal hovorca. Informuje o tom web Kyiv Independent.

18:00 Zelenskyj pricestoval do Saudskej Arábie na rokovania o mierovom pláne

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok na návštevu Saudskej Arábie, kde bude rokovať aj o svojom mierovom pláne a výmenách vojnových zajatcov. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil samotný Zelenskyj, informuje TASR.

V príspevku uviedol, že do Saudskej Arábie pricestoval, aby pokračoval v pravidelnom dialógu s korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

„Téma číslo jedna - mierový plán... Sme blízko k uskutočneniu prvého mierového summitu a spolieham sa na pokračovanie aktívnej podpory Saudskej Arábie,“ napísal Zelenskyj. K príspevku zverejnil fotografie, ako vystupuje z lietadla a ako ho vítajú saudskoarabskí predstavitelia.

SITA/SAUDI PRESS AGENCY VIA AP

Saudská Arábia si udržuje dobré vzťahy s Ukrajinou i Moskvou a sprostredkovateľom medzi oboma bojujúcimi krajinami bola aj predtým. V septembri 2022 napríklad pomohla vyjednať oslobodenie vyše 200 ukrajinských zajatcov, pripomína agentúra AFP. Vlani kráľovstvo usporiadalo rokovania o vojne na Ukrajine za účasti takmer 40 krajín, Rusko sa však na nich nezúčastnilo. 

17:30 Na východe krajiny za jeden deň zostrelili dve ruské stíhačky Su-34

Ukrajinskí vojaci v utorok zostrelili dve ruské stíhačky Su-34. Najprv veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk ráno uviedol, že jednu ruskú stíhačku zničili na východe krajiny. Neskôr ukrajinské letectvo informovalo, že zhruba o druhej popoludní miestneho času v rovnakom sektore zostrelili druhý stroj Su-34. Informuje o web Kyjiv Independent.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Moskva podľa ukrajinského generálneho štábu stratila približne 340 lietadiel. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v decembri uviedol, že pozoruje známky zmeny ruskej vzdušnej taktiky a zníženie frekvencie náletov vzhľadom na rast počtu stratených lietadiel.

su-34WIKIPEDIAsu-3415:30 Rusi podľa médií obsadili ďalšie dve dediny západne od Avdijivky 

Ukrajinci ustúpili z Avdijivky 17. februára pre nedostatok munície po mesiacoch odrážania obnovenej ruskej ofenzívy. Hovorca tavrijskej skupiny ukrajinskej armády v pondelok oznámil, že ukrajinskí vojaci ustúpili z dediny Lastočkyne, ktorá leží asi tri kilometre od severozápadného okraja Avdijivky. 

11:40 Ukrajinská armáda zostrelila ďalší ruský nadzvukový bombardér Su-34

Ukrajinská armáda zostrelila ďalšie ruské lietadlo Su-34. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informoval veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola  Oleščuk, ktorý na svojom konte na platforme Telegram napísal: "Mínus ešte jeden Su-34 na východe" Ukrajiny.

Su-34 je frontový nadzvukový stíhací bombardér určený na vykonávanie raketových a bombových útokov na nepriateľské pozemné ciele v operačnej a taktickej hĺbke, ako aj na ničenie nepriateľských vzdušných cieľov, uvádza sa na webovej stránke ruského ministerstva citovanej BBC a monitorovanej agentúrou TASR. BBC pripomenula, že nejde o prvé lietadlo typu Su-34, o ktorom ukrajinská armáda tvrdí, že sa jej ho podarilo zostreliť.

Velenie ukrajinských ozbrojených síl aj 17. februára oznámilo, že zostrelené boli dve lietadlá Su-34. O niekoľko dní neskôr bolo hlásené zostrelenie ďalšieho stíhacieho bombardéra.

Vo svojej správe BBC pripomína, že v podmienkach vojny nie je možné okamžité overiť informácie zverejňované účastníkmi konfliktu. 

11:00 Zelenskyj: Obrana lodného koridoru v Čiernom mori závisí od vojenskej pomoci USA

Bez ďalšej vojenskej pomoci Spojených štátov Ukrajina nebude môcť brániť lodný koridor v Čiernom mori, ktorý jej umožňuje vyvážať milióny tón obilia do sveta, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre stanicu CNN. TASR o tom informuje v utorok podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajina vlani v auguste vytvorila nový koridor na vývoz obilia cez Čierne more, ktorý ide mimo medzinárodných vôd a využíva trasy pozdĺž pobrežia Bulharska a Rumunska, členských krajín Severoatlantickej aliancie.

K takémuto kroku pristúpila po tom, čo Rusko odstúpilo od obilnej dohody, ktorú pomohli vlani sprostredkovať Turecko a OSN. Táto dohoda umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavoch a zároveň uľahčovala export ruského obilia a hnojív. 

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

„Myslím si, že trasa bude uzavretá... pretože na jej obranu je potrebná aj munícia, protivzdušná obrana a niektoré ďalšie systémy, “povedal ukrajinský prezident.

Ukrajina aj Rusko patria medzi najväčších svetových vývozcov obilia. OSN v tejto súvislosti varovala, že ruská invázia na Ukrajinu, ktorá trvá už vyše dva roky, zhoršuje svetovú potravinovú krízu. Podľa OSN za ten čas došlo k desiatkam útokov na ukrajinské zariadenia určené na výrobu a vývoz obilia. Rusko napriek tomu tvrdí, že sa zameriava na vojenskú, nie civilnú infraštruktúru.

Vojenskú pomoc pre Kyjev blokujú v Snemovni reprezentantov USA konzervatívni republikáni, podporovaní americkým exprezidentom Donaldom Trumpom. Ukrajine medzičasom dochádza vojenský personál aj munícia, predovšetkým pre delostrelectvo a v posledných týždňoch sa musela stiahnuť z niektorých pozícií na frontových líniách.

7:30 Padlo ďalších 850 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 850 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 411 550, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o jeden tank, 16 obrnených bojových vozidiel pechoty a 16 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 556 tankov, 12 494 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 009 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 26. 2. 2024:

20:50 Ukrajina doteraz dostala 30 percent sľúbenej munície, tvrdí Zelenskyj

Ukrajina dostala menej ako tretinu z milióna kusov delostreleckej munície, ktoré prisľúbila dodať Európska únia, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Z milióna nábojov, ktoré nám Európska únia prisľúbila, neprišlo 50 percent, ale bohužiaľ 30 percent,“ povedal Zelenskyj v Kyjeve na tlačovej konferencii s bulharským premiérom Nikolajom Denkovom.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

18:40 Scholz znova vylúčil dodanie riadených striel Taurus na Ukrajinu

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok opätovne vylúčil dodanie riadených striel s plochou dráhu letu Taurus na Ukrajinu. Ako dôvod uviedol riziko zapojenia Nemecka do vojny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Som prekvapený, že to s niektorými ľuďmi ani nepohne, že sa ani len nezamýšľajú nad tým, či to, čo robíme, môže viesť k účasti vo vojne,“ povedal Scholz na konferencii DPA v Berlíne.

SITA/AP Photo/Markus Schreiber

Je tiež prekvapený, že sa táto otázka kladie znova a znova. V diskusii o strelách Taurus ho „rozčuľuje chýbajúca rovnováha“ medzi týmto systémom a tým, čo Kyjev skutočne potrebuje, dodal. 

„To, čo Ukrajine chýba, je munícia...,“ vysvetlil Scholz. 

13:55 Ruské útoky za uplynulý deň zabili päť civilistov

Päť ukrajinských civilistov zabili ruské útoky, ktoré Moskva proti krajine podnikla počas uplynulého dňa. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje regionálne úrady. V Sumskej oblasti zomrel manželský pár, keď riadené letecké bomby zasiahli dedinu Junakivka.

V meste Nikopoľ v Dnipropetrovskej oblasti zahynul 57-ročný vodič, keď ruské bezpilotné lietadlo zhodilo výbušniny priamo na jeho nákladné auto. V Chersonskej oblasti ruské útoky zabili 44-ročného muža a 62-ročnú ženu, uviedol guvernér oblasti Oleksandr Prokudin.

12:35 Ukrajinská armáda ustúpila z obce Lastočkyne, chce posilniť iný úsek

Ukrajinská armáda v pondelok potvrdila svoj ústup z dediny Lastočkyne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Lastočkyne sa nachádza v blízkosti mesta Avdijivka nedávno obsadeného ruskou armádou. Informovala o tom agentúra AFP.

„Jednotky ozbrojených síl Ukrajiny opustili dedinu Lastočkyne, aby zorganizovali obranu pozdĺž osád Orlivka, Toneňke, Berdyči a zabránili (ruskému) nepriateľovi v ďalšom postupe ďalej na západ,“ povedal predstaviteľ operačno-strategickej skupiny vojsk Tavrija Dmytro Lychovij.

Podľa neho za posledných 24 hodín ruská armáda v oblasti pôsobnosti skupiny Tavrija zvýšila počet náletov na 45 a útočných operácií na 72. Ruské jednotky okrem toho v oblasti podnikli aj viac ako 800 delostreleckých útokov, dodal Lychovij.

10:30 Najintenzívnejšie boje sú na marinskom fronte

Na frontovej línii v Ukrajine sa za uplynulý deň odohralo 95 bojových stretov. Najintenzívnejšie boje sa v súčasnosti odohrávajú na fronte pri meste Marinka v Doneckej oblasti, kde ukrajinské sily odrazili 40 ruských útokov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na ukrajinský generálny štáb.

Za ostatný deň Rusi podľa generálneho štábu ukrajinských síl uskutočnili 11 raketových útokov a 98 náletov, pričom na vojenské pozície a obývané oblasti tiež 129-krát strieľali zo salvových raketometov. Tieto útoky si vyžiadali civilné obete a škody na budovách a infraštruktúre.

V noci ruské sily útočili balistickými raketami a strelami s plochou dráhou letu, ako aj samovražednými dronmi. Ukrajinská obrana zničila tri rakety a deväť bezpilotných lietadiel.

Ukrajinské letectvo podľa správy za uplynulý deň zasiahlo sedem oblastí s koncentráciou ruských síl a dva ruské protilietadlové systémy. Ukrajinci tiež zasiahli tri ruské delostrelecké systémy.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite