Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fiala po samite: ČR a Poľsko chcú pomáhať Ukrajine aj vojensky, Slovensko a Maďarsko nie

.tasr .svet

Politici sa dokázali zhodnúť na spolupráci v poľnohospodárstve či v energiách.

Fiala po samite: ČR a Poľsko chcú pomáhať Ukrajine aj vojensky, Slovensko a Maďarsko nie SITA/AP Photo/Petr David Josek

premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok na samite v Prahe zhodli, že ruská agresia proti Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva a Ukrajina potrebuje pomoc, do ktorej sa majú naďalej zapájať všetky štyri krajiny. Rozdiel je len vo forme pomoci. Po rokovaní to povedal český premiér Petr Fiala. Diskusia podľa neho nebola ľahká, informuje spravodajkyňa TASR.

Rokovanie bolo podľa Fialu veľmi dlhé, neľahké, ale otvorené a vecné. Zdôraznil, že medzi názormi lídrov a postojmi jednotlivých krajín sú rozdiely, ktoré sa nezmenili. „Nie je potrebné skrývať, že medzi nami existujú výrazné rozdiely,“ povedal s tým, že ČR a Poľsko sa chcú naďalej podieľať aj na vojenskej pomoci Ukrajine, zatiaľ čo SR a Maďarsko tento postoj nezdieľajú. Sú však podľa neho pripravené podieľať sa na pomoci finančne či humanitárne.

Český premiér tiež reagoval na otázku, či má V4 ešte budúcnosť. „Je to určite trošku iná inštitúcia, než aká bola pred ruskou agresiou na Ukrajine. Tak to jednoducho je... Ale som rád, že možno aj vďaka našej komunikácii sa darí dosahovať na európskej úrovni spoločné riešenia a jednotný postoj k podpore Ukrajiny a odsúdeniu ruskej agresie,“ vysvetlil Fiala.

Politici sa podľa neho dokázali zhodnúť na spolupráci v poľnohospodárstve (napríklad v otázke zmeny Európskej zelenej dohody) či v energiách. Všetky štyri krajiny podľa neho zdieľajú presvedčenie o potrebe rozvoja jadrovej energie a užšieho vzájomného energetického prepojenia. Spolupracovať by tiež podľa neho mohli v boji s nelegálnou migráciou. „Všetci sa domnievame, že v túto chvíľu nie je dobré zasahovať do zakladajúcich zmlúv EÚ, a je potrebné pracovať na pôdoryse, aký teraz máme,“ doplnil ďalšiu zhodu Fiala.

Predseda poľskej vlády Donald Tusk zdôraznil, že štáty V4 spája história, vzájomná solidarita aj európske hodnoty. Vyjadril však obavy o budúcnosť zoskupenia, ktorému bude od júla predsedať. Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine pripomenul jeho prejav z roku 1989. V ňom Orbán povedal, že by chcel vládu, ktorá dosiahne odchod sovietskych vojakov z Maďarska, poznamenal Tusk.

Pri téme pomoci Ukrajine sa všetci premiéri krajín V4 zhodli, že Brusel musí zabezpečiť, „aby pomoc Ukrajine neznamenala straty pre našu ekonomiku, a predovšetkým naše poľnohospodárstvo,“ prízvukoval šéf poľskej vlády.

Krajiny V4 vyzval na jednotu. „Dnes je to možno ťažšie než predtým, ale bol by som rád, keby sme sa spoločne usilovali, aby aspoň niektoré z tém boli v našej spoločnej agende, a po dnešnom stretnutí som mierny optimista,“ uzavrel Tusk.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite