Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsky premiér: Vyslanie vojakov na Ukrajinu nie je relevantnou otázkou

.tasr .svet

Kristersson tak reagoval na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Švédsky premiér: Vyslanie vojakov na Ukrajinu nie je relevantnou otázkou SITA/Magnus Lejhall/TT News Agency via AP

vyslanie pozemných jednotiek na Ukrajinu nateraz nie je pre Severoatlantickú alianciu (NATO) relevantnou otázkou, uviedol v utorok švédsky premiér Ulf Kristersson. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

Kristersson tak reagoval na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý odmietol vylúčiť vyslanie západných pozemných jednotiek na Ukrajinu.

Švédsky premiér pre tamojšiu verejnoprávnu televíziu SVT spresnil, že „v tomto momente sme zaneprázdnení posielaním moderného vybavenia Ukrajine rôznymi cestami.“ Ako dodal, z ukrajinskej strany doposiaľ „nie sú požiadavky“ na pozemné jednotky, táto „otázka preto nie je aktuálna,“ citoval ho francúzsky denník Le Monde.

Vyjadrenia Kristerssona prišli deň po tom, čo maďarský parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO, pripomína Guardian. K ratifikácii došlo takmer dva roky po tom, čo táto historicky neutrálna krajina požiadala o členstvo v Aliancii.

V súvislosti s plnohodnotnou ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu požiadal Štokholm o pridruženie sa k tejto západnej vojenskej aliancii ešte 22. mája 2022 - v rovnakom čase ako Fínsko. V prípade oboch krajín išlo o historický posun v ich bezpečnostnej politike, konštatuje Guardian.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite