Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Srbsko protestuje, chorvátsky minister označil jeho prezidenta za bábku Ruska

.tasr .svet

Ide o najnovší spor medzi krajinami, medzi ktorými panuje napätie od krvavého rozpadu Juhoslávie v 90. rokoch.

Srbsko protestuje, chorvátsky minister označil jeho prezidenta za bábku Ruska sita/AP Photo/Darko Vojinovic

srbsko v nedeľu poslalo Chorvátsku protestnú nótu po tom, ako chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlič Radman označil srbského prezidenta Aleksandra Vučiča za ruský satelit na Balkáne. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a HINA.

Ide o najnovší spor medzi susednými krajinami, medzi ktorými panuje napätie po väčšinu času od krvavého rozpadu Juhoslávie v 90. rokoch.

Grlič Radman v sobotu pre televíziu N1 povedal, že Vučič sa musí rozhodnúť, na ktorej strane stojí – na strane Ruska alebo Európskej únie. „Pretože je nemožné a nepohodlné sedieť súčasne na dvoch stoličkách,“ uviedol.

„Nemal by mať veľkú dilemu,“ doplnil šéf chorvátskej diplomacie s tým, že Vučič môže zostať spojencom Moskvy, no Chorvátsko nedopustí, aby škodlivý ruský vplyv narušil stabilitu západného Balkánu.

Vučič a ďalší srbskí predstavitelia reagovali rozhnevane. „Chorvátsky minister nielen surovo zasadhuje do vnútorných záležitostí Srbska, ale aj ako obvykle klame a uráža Srbov a vyhráža sa srbským občanom,“ napísal Vučič na sociálnej sieti.

„Grlič Radman má pravdu v jednej veci, možno som niekoho satelit... ale nikdy som nebol nikoho sluha, čo sa nedá povedať o Grličovi Radmanovi,“ vyhlásil Vučič.

Srbské ministerstvo zahraničných vecí v protestnej nóte uviedlo, že od chorvátskych predstaviteľov očakáva, že sa v budúcnosti „zdržia vyjadrení, ktoré predstavujú zasahovanie do vnútorných záležitostí Srbska, a budú viesť politiku zmierenia a dobrých susedských vzťahov medzi oboma štátmi“.

Vučičova vláda udržiava úzke vzťahy s Moskvou napriek jej invázii na Ukrajine. Srbský líder sa často chváli blízkymi osobnými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, hoci Srbsko oficiálne žiada o vstup do EÚ, približuje AP.

HINA pripomína, že ide o druhú srbskú protestnú nótu pre Chorvátsko v tomto mesiaci. Prvú zaslali po karnevalovom sprievode, na ktorom zapálili figurínu Vučiča.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite