Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Bielorusku sa pod prísnou kontrolou štátu konajú parlamentné a miestne voľby

.sita .svet

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá je v exile v Litve, voličov vyzvala, aby voľby bojkotovali.

V Bielorusku sa pod prísnou kontrolou štátu konajú parlamentné a miestne voľby sita/AP Photo, File

v Bielorusku sa v nedeľu pod prísnou kontrolou štátu konajú parlamentné a miestne voľby, ktoré smerujú k upevneniu vlády autoritárskeho vodcu krajiny Alexandra Lukašenka. Väčšina kandidátov patrí k štyrom oficiálne povoleným stranám. Registráciu viac ako desiatky iných politických strán zamietli.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá je v exile v Litve, voličov vyzvala, aby voľby bojkotovali. Hlasovanie sa koná za situácie neúprosného potláčania opozície. Za mrežami je viac ako 1 400 politických väzňov. 

Podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nijaké voľby v Bielorusku od roku 1995 neboli slobodné. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý v krajine železnou rukou vládne takmer 30 rokov, obvinil Západ zo snahy využiť voľby na podkopanie jeho vlády a „destabilizáciu“ krajiny.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite