Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Väznený Kara-Murza Rusov vyzval, aby pokračovali v boji za demokraciu

.tasr .svet

Ak sa Rusi poddajú zúfalstvu, Putin získa presne to, čo chcel, uviedol aktivista.

Väznený Kara-Murza Rusov vyzval, aby pokračovali v boji za demokraciu sita/AP Photo/Dmitry Serebryakov, File

väznený ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza vyzval vo štvrtok Rusov, aby pokračovali v boji za demokraciu aj napriek smrti kritika Kremľa Alexeja Navaľného. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kara-Murza podľa svojich vyjadrení stále nedokáže pochopiť, čo sa stalo - rozumovo a ani emocionálne. „Ak sa však poddáme skleslosti a zúfalstvu, bude to presne to, čo chcú,“ uviedol. „Nemáme na to právo, dlžíme to našim padlým druhom,“ dodal.

Kara-Murza v utorok na sociálnej sieti X uviedol, že o Navaľného smrti sa dozvedel z rádia vo svojej väzenskej cele v piatok 16. februára, keď to oznámili aj ruské väzenské úrady.  Podrobnosti však zatiaľ nepozná. „Jedno však viem určite: za smrť Alexeja Navaľného je osobne zodpovedný Vladimir Putin,“ napísal vo svojom statuse.

Zdravotný stav Kara-Murzu sa vo väznici zhoršil. V minulosti prežil dva pokusy o otrávenie a má vážne zdravotné problémy. Tento novinár a aktivista loboval za sankcie Západu proti Rusku za rozpútanie vojny na Ukrajine. Vlani v apríli bol odsúdený na 25 rokov za vlastizradu a ďalšie obvinenia, on sám vinu odmieta a svoje stíhanie prirovnáva k stalinistickej fraške.

Pôvodne bol umiestnený v omskej väznici IK-6. V januári si ho však predvolali na pohovor za údajne závažné porušenie väzenského poriadku. Následne ho previezli do iného väzenia v meste Omsk na Sibíri a umiestnili do jednomiestnej trestnej cely s najprísnejším režimom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite