Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 106. týždeň vojny (19. 2. – 25. 2. 2024)

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 106. týždeň vojny (19. 2. – 25. 2. 2024) SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP Ruskí vojaci odmínujú získanú obec Avdijivku. 19.2.2024

Informácie z predchádzajúceho dňa 25. 2. 2024:

17:00 Vo vojne s Ruskom zomrelo 31.000 ukrajinských vojakov, uviedol Zelenskyj

Vo vojne s Ruskom zomrelo 31.000 ukrajinských vojakov, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. Ide o prvé oficiálne oznámenie počtu obetí v radoch ukrajinskej armády počas dva roky trvajúceho konfliktu, píše DPA.

14:45 Ruské bombardovanie mesta Kosťantynivka zničilo železničnú stanicu aj kostol

Množstvo budov vrátane železničnej stanice a kostola zničil ruský raketový útok na ukrajinské mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe krajiny. Podľa prvých správ pri rozsiahlom útoku raketami S-300, ktorý mesto zasiahol v noci na nedeľu, ruská armáda proti infraštruktúre použila aj riadenú bombu KAB-250. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje políciu a prokuratúru Doneckej oblasti.

Ruský útok konkrétne zničil železničnú stanicu, kostol, 12 bytových domov, dva rodinné domy, 21 obchodov, tri vzdelávacie inštitúcie, dve administratívne budovy či poštu. Zranenie našťastie utrpela len jedna civilistka. 

Bombardovaním ťažko poškodená železničná stanica. SITA/Alex BabenkoBombardovaním ťažko poškodená železničná stanica.

13:45 Výrobu zbraní krajina vlani strojnásobila

Ukrajina v minulom roku strojnásobila svoju výrobu zbraní a v obrannom sektore krajiny teraz pracuje 500 spoločností. Povedal to v nedeľu ukrajinský minister pre strategický priemysel Oleksandr Kamyšin. Krajina v tomto roku plánuje „výrazne zvýšiť produkciu munície", uviedol Kamyšin. Zároveň ukrajinský minister pre digitálne technológie Mychajlo Fedorov konštatoval, že 90 percent bezpilotných lietadiel používaných na bojisku proti ruským silám vyrobili na Ukrajine. Informuje o tom web Sky News.

11:15 Zostrelili 16 z 18 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské sily zostrelili 16 z 18 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na nedeľu. Drony Kyjiv zostrelil nad ôsmimi oblasťami Ukrajiny. Uviedli to v nedeľu ukrajinské vzdušné sily, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Podľa južného velenia ukrajinskej armády Moskva smerom na Odeskú oblasť vypálila aj dve protiradarové rakety Ch-31P z taktického lietadla nad Čiernym morom. Obe rakety zostrelili jednotky protivzdušnej obrany.

10:15 ISW: Situácia na Ukrajine je vážna, ale nie beznádejná

Situácia na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zostáva „vážna, ale zďaleka nie je beznádejná“. Analytici ISW uviedli, že Rusko v poslednom čase dosiahlo úspechy, ale za vysokú cenu. „Tieto úspechy sú veľmi malé. Pri obsadzovaní Avdijivky pravdepodobne zahynulo viac ruských vojakov ako v celej sovietsko-afganskej vojne,“ konštatovali analytici ISW. Informuje o tom web Kyiv Independent.

ISW zároveň poznamenal, že Ukrajina nedávno tiež dosiahla úspechy, konkrétne zostrelenie ruského lietadla A-50 a údery proti ruskej Čiernomorskej flotile. Analytici poukázali na to, že ukrajinské sily získajú ďalšiu výhodu, keď tento rok dostanú prvé stíhačky F-16.

Podľa ISW najväčšou hrozbou pre Ukrajinu teraz nie je ruská vojenská prevaha, ale ukončenie americkej pomoci. Meškanie financovania už pravdepodobne spôsobilo straty Ukrajiny na bojisku. ISW však dodal, že Rusko nie je neporaziteľné a je chybou predpokladať, že Ukrajina nemôže zvíťaziť.

9:30 Moskva na výročie invázie stratila 810 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 810 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 409 820, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osem tankov, 16 obrnených bojových vozidiel pechoty a 29 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 542 tankov, 12 441 obrnených bojových vozidiel pechoty a 9 981 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 24. 2. 2024:

19:00 Zelenskyj podpísal bezpečnostné dohody s Talianskom a Kanadou

Bilaterálne bezpečnostné dohody s Talianskom a Kanadou podpísal v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cieľom dohôd, ktoré počas návštevy Kyjiva podpísali talianska premiérka Giorgia Meloniová a predseda kanadskej vlády Justin Trudeau, je posilniť bezpečnosť Ukrajiny, kým sa stane členom NATO. „Budeme stáť pri Ukrajine za každú cenu tak dlho, ako to bude potrebné,“ vyhlásil kanadský premiér. Informuje o tom web BBC.

16:30 Stoltenberg: Ukrajina vstúpi do NATO; členské krajiny ju budú naďalej podporovať

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu vyjadril presvedčenie, že Ukrajina sa stane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. V deň druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu takisto prisľúbil ďalšiu podporu Kyjevu zo strany NATO. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Ukrajina vstúpi do NATO. Otázka nie je či, ale kedy,“ povedal Stoltenberg vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti X. NATO bude podľa neho aj naďalej stáť po boku Ukrajiny počas jej prípravy na vstup. Viac sa dočítate v .týždni na tomto odkaze.

15:45 Británia vynaloží  ďalších 245 miliónov libier na dodávky munície Ukrajine

Veľká Británia vynaloží ďalších 245 miliónov libier na dodávky delostreleckých granátov Ukrajine. Pri príležitosti druhého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu to oznámila tlačová služba britskej vlády.

Britský premiér Rishi Sunak a líder opozičných labouristov Keir Starmer, ktorého strana má veľkú šancu vyhrať nadchádzajúce voľby v Británii, v sobotu vyhlásili, že Spojené kráľovstvo bude naďalej podporovať Ukrajinu, informuje web Ukrajinská pravda, ktorý cituje televíziu Sky News.

SITA/PHIL NOBLE/POOL VIA AP

13:30 „Zvíťazíme,“ vyhlásil Zelenskyj na ceremónii na druhé výročie vojny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu na druhé výročie ruskej invázie zaviazal, že Ukrajina porazí Rusko. 

„Bojujeme za to 730 dní našich životov. Zvíťazíme a bude to najúžasnejší deň našich životov,“ povedal podľa tlačovej agentúry AFP Zelenskyj na podujatí v Kyjeve pod holým nebom, keď vojna vstupuje už do tretieho roka.

„Každý normálny človek chce, aby sa vojna skončila. Ale nikto z nás nedovolí, aby skončila Ukrajina,“ vyhlásil Zelenskyj. Zdôraznil, že vojna sa musí skončiť „podľa našich podmienok“, „spravodlivým“ mierom.

Čitajte viac tu.

11:30 Lídri západných štátov na druhé výročie začiatku ruskej invázie prichádzajú do Kyjiva

Lídri západných krajín sa v sobotu schádzajú v Kyjive, aby si pripomenuli druhé výročie začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová cestovala v noci vlakom spolu s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, belgickým premiérom Alexandrom De Croom a kanadským premiérom Justinom Trudeauom.

„Viac ako kedykoľvek inokedy pevne stojíme pri Ukrajine. Finančne, ekonomicky, vojensky, morálne. Kým nebude krajina konečne slobodná,“ napísala Von der Leyenová na mikroblogovacej sieti X po príchode do Kyjiva. 

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

11:00 Zostrelili ďalšie ruské lietadlo včasného varovania A-50

Ukrajinské vzdušné sily zostrelili ďalšie ruské lietadlo včasného varovania A-50. Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk uviedol, že lietadlo zničili v piatok večer nad Azovským morom. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinské obranné spravodajstvo (HUR) potvrdilo, že lietadlo bolo zostrelené v rámci spoločnej operácie s letectvom. Dodalo, že ruské lietadlo včasného varovania A-50 zostrelili neďaleko ruského mesta Jejsk na pobreží mora.

10:30 Dva roky od začiatku vojny Kyjiv čelí ruskej prevahe v počte vojakov a zbraní

Dva roky od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu ide Kyjevu o všetko. Po sérii víťazstiev v prvom roku vojny sa šťastie od ukrajinskej armády odvrátilo, je v zákopoch a čelí ruskej prevahe v počte vojakov a zbraní.

„Situácia je taká, že ani jedna strana nevyhrala. Ani jedna strana neprehrala. Ani jedna strana sa ani zďaleka nevzdáva. A obe strany do veľkej miery vyčerpali ľudskú silu a techniku, ktorú mali na začiatku vojny,“ povedal britský generál Richard Barrons z neziskovej organizácie Atlantic Council. Ukrajina zažila neúspechy po tom, ako dlho očakávaná letná protiofenzíva nepriniesla nijaké prielomy. Kyjiv sa od jesene sústreďuje na obranu. Svetlým bodom pre Ukrajinu je to, že sa osvedčila v Čiernom mori, kde použila zbrane s dlhým doletom na údery na vojenské zariadenia na Kryme a námorné drony na potopenie ruských vojnových lodí. Ukrajina podľa Atlantickej rady znefunkčnila tretinu ruskej Čiernomorskej flotily.

Bez ďalších vojakov však budú ukrajinské obranné línie preťažené a zraniteľnejšie, najmä ak Moskva začne intenzívne útoky pozdĺž frontovej línie dlhej tisíc kilometrov. Ukrajinské vojenské velenie tvrdí, že pre ďalšiu fázu vojny potrebuje 450-tisíc až pol milióna ďalších vojakov. Okrem toho, ak bude pretrvávať nedostatok munície, ohrozí to schopnosť Ukrajiny udržať si územie. Rusko mobilizuje svoj obranný priemysel a čoskoro môže byť schopné používať 5-tisíc delostreleckých nábojov denne, uviedol Richard Barrons z Atlantic Council. Európska únia pritom nesplnila svoj sľub dodať Kyjivu do začiatku roka 2024 milión kusov munície a dodala ich len niekoľko stoviek tisíc.

9:45 Na druhé výročie začiatku vojny Rusko stále kontroluje štvrtinu územia Ukrajiny

Ukrajina si v sobotu pripomína druhé výročie začiatku otvorenej ruskej invázie. Očakáva sa, že do ukrajinského hlavného mesta príde prejaviť solidaritu viacero zahraničných predstaviteľov, ale Kyjivu sa zmenšujú zásoby munície a zbraní a západná pomoc visí na vlásku.

Začína sa tretí rok vojny a v krajine je pochmúrna nálada, pretože ukrajinská armáda na fronte čelí zväčšujúcim sa ťažkostiam vzhľadom na nedostatok munície a vojakov a stiahla sa zo strategického mesta Avdijivka v Doneckej oblasti.

Krátko pred druhým výročím ruského vpádu na Ukrajinu prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj odvolal hlavného veliteľa armády Valeriia Zalužného a na jeho post vymenoval generálplukovníka Oleksandra Syrského. Išlo o najvýznamnejšiu zmenu vo velení armády od vypuknutia vojny.

Rusko stále kontroluje zhruba štvrtinu územia Ukrajiny, keďže Kyjivu sa nepodarilo naplniť očakávania počas vlaňajšej letnej protiofenzívy a nedosiahol veľký prielom.

V americkom Kongrese pritom republikáni brzdia schválenie pomoci Kyjivu v sume 60 miliárd dolárov, ktorú ukrajinská armáda bude v najbližšom období zúfalo potrebovať.

9:30 Rusko stratilo už viac ako 409-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 770 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 409 010, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osem tankov, 15 obrnených bojových vozidiel pechoty, 36 delostreleckých systémov a jedno lietadlo.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 534 tankov, 12 425 obrnených bojových vozidiel pechoty, 9 952 delostreleckých systémov a 340 lietadiel. 

Správy z predchádzajúceho dňa 23. 2. 2024:

21:00 Ukrajinské vzdušné sily zostrelili ďaľšie ruské špionážne lietadlo

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že nad Azovským morom zostrelila ruské lietadlo včasnej výstrahy a riadenia A-50. Podľa britskej stanice BBC to v piatok uviedol veliteľ vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Mykola Oleščuk. Ruské ministerstvo obrany sa k havárii lietadla A-50 nateraz nevyjadrilo, doplnila BBC.

Podľa zdroja denníka Ukrajinská pravda k zostreleniu lietadla došlo v oblasti medzi mestami Jejsk a Krasnodar. Haváriu lietadla A-50 potvrdzujú viaceré ruské zdroje. Na sociálnych sieťach kolujú zábery okamihu, keď bolo lietadlo zostrelené počas letu vo vzduchu, ako aj zábery z požiaru na mieste havárie. 

Predstaviteľ záchranných služieb Krasnodarského kraja pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti citovanú stanicou BBC potvrdil haváriu neidentifikovaného lietadla. Dodal, že „na mieste havárie horí trstina.“        Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedla, že o havárii lietadla na svojom konte na platforme Telegram napísal aj ruský provojnový bloger Vladimir Romanov. Lietadlo bolo podľa neho zostrelené strelou odpálenou z oblasti mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré je však okupované Ruskom. 

WIKIPEDIAA-50

Podľa operačného veliteľstva Krasnodarského kraja spadli dve lietadlá - ich typ ani príslušnosť zatiaľ neboli zverejnené. Aj očití svedkovia hovoria o dvoch havarovaných lietadlách.

A-50 je lietadlo na detekciu a riadenie radarom s dlhým dosahom založené na Il-76. Rusko už takéto lietadlá nevyrába a vo svojej flotile ich má menej ako desať. Stroj A-50 sa používa najmä na zisťovanie a sledovanie vzdušných a pozemných cieľov, ako aj na upozorňovanie veliteľských centier na aktuálnu situáciu vo vzduchu a na zemi. Na palube bývajú skúsení špecialisti, ktorí prešli náročným výcvikom. 

Jedno lietadlo tohto typu sa ukrajinskej armáde podarilo zničiť už v januári, keď súčasne s ním zasiahli aj lietajúce veliteľské stredisko Il-22M. Jeho pilot však dokázal pristáť.

18:10 Zelenskyj vyzval Západ, aby dodal stíhačky čím skôr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval západné krajiny, aby urýchlili dodávky sľúbených systémov protivzdušnej obrany a stíhačiek. Urobil tak v predvečer druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. 

„Najdôležitejšie je odblokovať vzdušný priestor. Tomu pomôže protivzdušná obrana a stíhačky,“ povedal ukrajinský prezident novinárom na tlačovej konferencii v Ľvove. 

„Je dôležité, aby všetky naše rozhodnutia prišli včas. Myslím, že to je priorita,“ povedal Zelenskyj a dodal, že počas vlaňajšej neúspešnej protiofenzívy zaznamenala Ukrajina meškanie sľúbených dodávok. V rozhovore pre americkú televíziu Fox News vo štvrtok Zelenskyj avizoval novú protiofenzívu.

Protivzdušná obrana je podľa Zelenského piatkového vyhlásenia rozhodujúca pre záchranu života civilistov a posilnenie armády na fronte. Dánsko prisľúbilo, že ešte tento rok dodá Ukrajine stíhačky F-16. Niektoré krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) už niekoľko mesiacov vykonávajú výcvik ukrajinských pilotov na tieto lietadlá.

Zelenskyj v piatok na sieti X zverejnil video z výcviku ukrajinských pilotov a uviedol, že "všetci Ukrajinci čakajú na deň, keď sa na našej oblohe objavia prvé ukrajinské F-16 a posilnia obranu našich miest a komunít, ako aj spôsobilosti ukrajinských obranných síl". 

Ukrajina sa spolieha na vojenskú podporu západných krajín, ktorá jej pomáha v obrane proti ruským útokom. Avšak dôležitý balík vojenskej pomoci vo výške 60 miliárd dolárov z Washingtonu zatiaľ v americkom Kongrese stojí. 

15:30 Ruské útoky sa po dobytí Avdijivky zameriavajú na mesto Marjinka

Rusko zintenzívnilo svoje útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a po obsadení Avdijivky sa zameriava na dobytie mesta Marjinka. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ukrajinský veliteľ v oblasti generál Olexandr Tarnavskyj v televízii uviedol, že väčšina ruských delostreleckých aj vzdušných útokov sa uskutočňuje v Doneckej v oblasti Avdijivky a Marjinky. Ukrajinským vojakom sa zároveň poďakoval za neochvejnosť pri obrane pozícií.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tohto týždňa situáciu na fronte označil za mimoriadne náročnú z dôvodu meškania dodávok vojenskej pomoci zo Západu.

13:30 Londýn pošle na Ukrajinu viac protitankových rakiet

Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu ďalších 200 protitankových rakiet. Ako referuje web news.sky.com, vo štvrtok to oznámil britský minister obrany Grant Shapps.

„Dnes môžem oznámiť nový balík 200 sírových protitankových rakiet ako ďalšiu podporu na obranu Ukrajiny,“ vyhlásil Shapps pred zákonodarcami britského parlamentu.

„Tieto rakety mali v minulosti významný vplyv na bojisko, v jednom prípade prinútili ruské sily ustúpiť pri pokuse o prekročenie rieky. Spojené kráľovstvo bude túto podporu naďalej zdvojnásobovať. Všetky krajiny milujúce slobodu musia byť donútené urobiť to isté,“ dodal Shapps.

Poznamenal zároveň, že Británia spolu s ďalšími spojencami vycvičí ďalších ukrajinských vojakov. „Spoločne vycvičíme ďalších 10-tisíc (ukrajinských vojakov) v prvej polovici roku 2024. Je načase, aby Západ a všetky civilizované národy zintenzívnili a poskytli Ukrajine potrebnú podporu,“ skonštatoval Shapps a upozornil, že tento rok bude pre Ukrajinu predstavovať „buď - alebo“.

11:00 Rusko vo štvrtok prišlo o ďalších tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 408 240 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 1 000 vojakov, 37 bojových obrnených vozidiel či 49 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 526 tankov, 12 410 bojových obrnených vozidiel, 12 960 vozidiel a palivových nádrží, 9 916 delostreleckých systémov, 999 odpaľovacích raketových systémov, 682 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 339 lietadiel, 7 628 dronov, 1 903 striel s plochou dráhou letu, 25 lodí, jednu ponorku a 1 575 kusov špeciálnej techniky.

8:45 Zelenskyj nalieha na americký Kongres, aby schválil pomoc pre Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval americký Kongres, aby schválil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Ak sa tak nestane, Ukrajinci za to zaplatia svojimi životmi, povedal v rozhovore pre americkú televíziu Fox News odvysielanom vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Republikáni v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu zdržujú schválenie novej americkej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov. Zelenskyj ich preto v rozhovore s Fox News vyzval do akcie.

„Či prežijeme bez pomoci Kongresu? Samozrejme, ale nie všetci,“ povedal Zelenskyj v rozhovore s redaktorom Bretom Baierom, ktorý natočili neďaleko ukrajinského frontu. AFP upozorňuje, že televíziu Fox News uprednostňujú konzervatívni diváci. 

Podľa Zelenského je pritom cena za pomoc pre Kyjev teraz oveľa nižšia než náklady, ktoré v prípade úspechu Ruska na Ukrajine bude potencionálne nutné vynaložiť na konfrontáciu s ním.

Spojené štáty už poskytli Ukrajine pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov a zatiaľ sú jej najväčším sponzorom. Prostriedky doteraz vyhradené na pomoc sa však minuli a spojenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v snemovni schválenie novej pomoci zdržujú.

Trump je favoritom na republikánsku nomináciu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a stavia sa proti pomoci Kyjevu. Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii koncom minulého týždňa povedal, že je pripravený vziať Trumpa na front na Ukrajine. Tvorcovia politiky by podľa neho mali osobne vidieť, čo so sebou prináša skutočná vojna. 

8:00 Ruský útok dronmi zabil v Odese troch civilistov

Nočný ruský útok dronmi na mesto Odesa na juhu Ukrajiny neprežili traja civilisti. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na gubernátora oblasti Oleha Kipera. Telo jednej z obetí podľa neho našli pri hasení požiaru na mieste útoku. Ďalšie dve telá neskôr vytiahli z trosiek poškodenej budovy.

Ruské sily útočili na Odeskú oblasť dronmi Šáhid-131/136 a raketami Ch-31P a Ch-22, ktoré vystrelili strategické lietadlá z oblasti Čierneho mora. Podľa ukrajinskej armády protivzdušná obrana zostrelila nad oblasťou najmenej deväť bezpilotných lietadiel. Jeden dron zasiahnutý nad morom nabúral do budovy v pobrežnej časti Odesy, kde spôsobil požiar. Z poškodenej budovy zachránili strážnika.

Ukrajinské vzdušné sily varovali pred hrozbou dronov v Odeskej, Kirovohradskej, Dnipropetrovskej a Zaporižžskej oblasti.

Správy z predchádzajúceho dňa 22. 2. 2024: 

17:30 Ukrajinské ozbrojené sily dostali ďalšie obrnené vozidlá 

14:50 Nemecký parlament hlasoval proti dodaniu rakiet Taurus na Ukrajinu

Nemecký parlament vo štvrtok zamietol návrh opozície dodať Ukrajine riadené strely Taurus. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Nemecký kancelár Olaf Scholz blokuje dodávky rakiet Taurus nemeckej výroby na Ukrajinu. Ako dôvod uvádza obavy, že tieto rakety dlhého doletu by mohli byť použité na útoky v rámci Ruska, čo by prípadne vyostrilo vojnu. Viac nájdete na tomto odkaze.

14:00 Úder na ruské cvičisko v Chersonskej oblasti zabil približne 60 vojakov

Približne 60 ruských vojakov zomrelo pri ukrajinskom útoku proti ruskému vojenskému cvičisku v okupovanej časti Chersonskej oblast. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje štvrtkovú správu hovorkyne južného operačného veliteľstva ukrajinskej armády Natalie Humeňukovej.

Podľa Humeňukovej na cvičisku, ktoré bolo terčom útoku, pravdepodobne prebiehal výcvik ruských útočných skupín na boj v oblasti obce Krynky, „ale stretli sa s našou protibatériovou paľbou“. „Tento nápor nemohli vydržať,“ dodala. Nešpecifikovala však, kde presne sa cvičisko nachádza a aké zbrane ukrajinská armáda na úder použila.

11:00 Zelenskyj bagatelizoval stratu Avdijivky, spojencov vyzval na rýchlejšiu pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bagatelizoval stratu Avdijivky, ktoru minulý týždeň dobyli ruské sily, a vyzval spojencov na rýchlejšie posielanie pomoci Ukrajine. Povedal to v interview pre americkú televíziu Fox News, ktoré bude odvysielané vo štvrtok, pred blížiacim sa druhým výročím rozpútania vojny na Ukrajine. Pasáže z rozhovoru už boli zverejnené. Informovali o tom portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra Reuters.

Zelenskyj neprikladá veľký význam strate Avdijivky: naopak, poukázal na skoršie úspechy ukrajinských ozbrojených síl, predovšetkým v severovýchodnej Charkovskej oblasti, kde sa interview s Fox News uskutočnilo. Pripustil tiež, že vlaňajšok bol pre Ukrajinu zložitý, najmä koniec roka.

„Počas týchto dvoch rokov sme získali naspäť Charkovskú oblasť. Teraz sme v tejto oblasti my - a odblokovali sme Čierne more. Fungujú tam trasy pre vývoz obilia a zničili sme mnoho lodí ruskej flotily,“ uviedol Zelenskyj v angličtine. „Toto sme urobili za dva roky. A čo sa podarilo im? Len toto jedno miesto. Ale načo?“

sita/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenskyj je nespokojný so spomalením západnej pomoci, Spojené štáty priamo nespomenul. „Musíme byť rýchlejší. To znamená, že treba vynechať všetku byrokraciu. Inak nebudeme mať žiadnu šancu,“ dodal.

Ruskí vojaci dobyli Avdijivku minulý týždeň, čím sa stala najväčším bojovým úspechom Moskvy od dobytia Bachmutu vlani v máji. Vladimir Putin následne vyhlásil, že Rusko bude pokračovať a tlačiť sa ďalej cez východnú Ukrajinu.

Avdijivka leží len 15 kilometrov severozápadne od Donecka, hlavného mesta Doneckej oblasti. Podľa ruských analytikov dobytie Avdijivky ochráni Doneck pred ukrajinským ostreľovaním. Navyše, Moskva teraz uvažuje, ako dobyť celú Doneckú a Luhanskú oblasť.

9:00 Moskva za jeden deň stratila viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 160 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 407 240, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, 35 obrnených bojových vozidiel pechoty, 41 delostreleckých systémov, päť raketometov a jedno lietadlo.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 523 tankov, 12 373 obrnených bojových vozidiel pechoty, 9 867 delostreleckých systémov, 997 raketometov a 339 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 21. 2. 2024:

19:40 Rusi šíria falošné informácie, že ukrajinská špeciálna jednotka zastrelila civilistov v Charkovskej oblasti

Rusi podľa ukrajinského Centra pre boj proti dezinformáciám šíria falošné informácie na viacerých telegramových kanáloch o tom, že bojovníci špeciálnej jednotky Kraken obrannej rozviedky Ukrajiny údajne zastrelili obyvateľov obce Petropavlivka v Charkivskej oblasti za to, že odmietli odpovedať na „nacionalistický pozdrav“. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Podľa ruských propagandistov sa to stalo na kontrolnom stanovišti pri farme v Petropavlivke, kde ukrajinská armáda údajne zastavila auto s tromi ľuďmi, uviedlo Centrum pre boj proti dezinformáciám. Podľa šéfa vojenskej administratívy Charkivskej oblasti Oleha Synjehubova v skutočnosti auto zasiahol rusky dron, ktorý zabil dvoch ľudí a jedného zranil. Centrum pre boj proti dezinformáciám uviedlo, že cieľom Rusov je démonizovať ukrajinskú armádu a zdiskreditovať jednotku Kraken.

13:45 Rusko zintenzívnilo útoky pri Robotyne v Záporožskej oblasti, informuje Británia

Ruské pozemné sily „veľmi pravdepodobne“ zintenzívnili svoje útoky na oblasť okolo dediny Robotyne v Záporožskej oblasti. Ako referuje web Kyiv Independent, v najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Podľa Britov po dobytí Avdijivky ruské sily počas minulého týždňa zintenzívnili svoje ofenzívne úsilie naprieč niekoľkými sektormi frontovej línie, pravdepodobne s cieľom rozptýliť ukrajinské sily. Tie sa stiahli z Avdijivky v Doneckej oblasti v sobotu v dôsledku nedostatku munície po mesiacoch odrážania obnovenej ruskej ofenzívy.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) upozornil, že Rusko by mohlo zopakovať svoju úspešnú taktiku z Avdijivky vo väčšom meradle, ak bude Západ naďalej odkladať vojenskú pomoc.

Ukrajinci oslobodili dedinu Robotyne počas svojej vlaňajšej protiofenzívy a odvtedy je táto obec v prvej línii.

Robotyne sa nachádza na hlavnej ceste smerom k Rusmi okupovanému Tokmaku a ďalej do okupovaného Melitopoľa, jedného z kľúčových logistických uzlov pre ruské sily na juhu Ukrajiny.

12:50 Ukrajinská armáda tvrdí, že zostrelila ďalšiu ruskú stíhačku Su-34

Ukrajinská armáda uviedla, že zostrelila ďalšiu ruskú stíhačku Su-34. Podľa vzdušných síl Ukrajiny je to už siedme zničené ruské vojenské lietadlo za posledný týždeň. Posádka lietadla zahynula, uviedol na komunikačnej platforme Telegram veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajina tvrdí, že zostrelila lietadlo Su-34 a Su-35S v pondelok, lietadlo Su-34 v nedeľu a dve ruské stíhačky Su-34 a bojové lietadlo Su-35 v sobotu. Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu stratilo takmer 340 lietadiel, uviedol v stredu generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

10:20 Ukrajina poprela tvrdenia, že Rusko dobylo Krynky na východnom brehu Dnepra

Ukrajinská armáda v stredu poprela tvrdenia Moskvy, že ruské sily dobyli obec Krynky na východnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Oficiálne oznamujeme, že táto informácia nie je pravdivá,“ uviedlo operačné veliteľstvo ukrajinskej armády Juh v reakcii na utorkové vyhlásenie ruského ministra obrany. „Obranné sily na juhu Ukrajiny naďalej držia (v obci Krynky) svoje pozície,“ dodalo.

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské sily zaútočili na Krynky, ale utrpeli „značné straty“ a ustúpili. 

8:50 Ruský vrchný veliteľ navštívil vojakov na Ukrajine, rozoberali ďalšie kroky

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov navštívil vojakov bojujúcich vo vojne na Ukrajine a diskutoval s nimi o ďalších krokoch po dobytí mesta Avdijivka. V stredu o tom informovali ruské štátne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že ruskí vojaci sa po páde Avdijivky do ich rúk budú tlačiť ďalej na Ukrajinu a budú stavať na úspechoch na bojisku. Putin povedal, že ukrajinskí vojaci boli donútení „chaoticky utekať“ z tohto mesta vo východoukrajinskej Doneckej oblasti.

Gerasimov na záberoch ruských štátnych médií oceňoval medailami ruských vojakov podieľajúcich sa na obsadení Andijivky a veliteľ poverený ruským útokom na toto mesto, plukovník Andrej Mordvičev, mu podával hlásenie.

8:00 Ukrajinské vzdušné sily hlásia zneškodnenie 13 z 19 dronov a jednej rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila 13 z 19 dronov a jednu zo šiestich rakiet, ktorými Rusko v noci na stredu zaútočilo na Ukrajinu. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Niektoré z bezpilotných lietadiel, ktoré sa nepodarilo zostreliť, nezasiahli svoje ciele, napísali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram bez ďalšieho vysvetlenia. Dodali, že 13 dronov bolo zneškodnených najmä nad oblasťami v blízkosti frontovej línie.

Správy z predchádzajúceho dňa 20. 2. 2024:

20:30 Rusi po obsadení Avdijivky útočia v smere na Lastočkyne

Ruská armáda po obsadení mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny podniká útoky v smere na obec Lastočkyne, ktorá leží západne od Avdijivky. Zástupca veliteľa ukrajinskej 3. útočnej brigády Maksym Žorin v utorok na komunikačnej platforme Telegram napísal, že Rusi majú v oblasti dostatok síl na začatie ofenzívy. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Na fronte pri Avdijivke má nepriateľ dostatok prostriedkov na postup... Boje sú intenzívne, ale nie také prudké, ako boli v meste. Hlavným terčom pre Rusov je v súčasnosti obec Lastočkyne,“ povedal Žorin.

Stiahnutie ukrajinských jednotiek z Avdijivky oznámil v sobotu hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj.

19:30 Ruské jednotky dobyli späť Krynky na brehu Dnepra, oznámil Šojgu Putinovi

Ruské jednotky opätovne dobyli obec Krynky na východnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi to na utorkovom stretnutí prenášanom televíziou oznámil minister obrany Sergej Šojgu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. „Potvrdzujem, že Krynky boli vyčistené (od ukrajinských vojakov),“ povedal Šojgu Putinovi.

Ukrajina vlani v novembri oznámila, že sa jej v oblasti podarilo preniknúť na východnú stranu Dnepra, ktorú okupovali ruské jednotky, a získať pozície okolo Kryniek. Vtedy sa podľa televízie Sky News predpokladalo, že zaistenie pozícií na východnom brehu Dnepra bude začiatkom postupu ukrajinských jednotiek ďalej na okupované územia Chersonskej oblasti. Britská televízia to hodnotí ako nepríjemnú stratu pre ukrajinskú armádu.

Rusko v nedeľu oznámilo, že ovládlo ukrajinské mesto Avdijivka neďaleko Donecka, čo je najväčší bojový úspech Rusov od pádu Bachmutu vlani v máji. Dobytie Avdijivky prišlo takmer dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

17:45 Takto vyzeral 726. deň vojny z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl 

15:15 Rusko pre vysoké straty posiela lietadlá do bojových akcií menej často

Rusko podľa Kyjiva nasadzuje lietadlá do bojových akcií menej často po tom, ako od soboty do pondelka stratilo päť strojov. Povedal to hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. „Naša skúsenosť naznačuje, že po zničení ruských lietadiel sa okupanti neodvažujú približovať, prejavilo sa to na severnom, južnom a východnom fronte," uviedol hovorca. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. 

Stroj Suchoj Su-35 v službách ruskej armády.wikimedia commonsStroj Suchoj Su-35 v službách ruskej armády.

Ukrajinské vzdušné sily tvrdia, že v pondelok zničili dve ruské lietadlá, a to stíhací bombardér Su-34 a stíhačku Su-35. V sobotu podľa Kyjiva ukrajinské letectvo zostrelilo tri ruské lietadlá, a to dva stíhacie bombardéry Su-34 a jedno stíhacie lietadlo Su-35. Moskva priznala stratu len jedného bojového lietadla.

13:15 Najmenej päť civilistov zahynulo pri ruskom útoku v Sumskej oblasti

Najmenej päť civilistov prišlo o život v utorok počas ruského útoku v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na velenie ukrajinskej armády.

Operačné velenie ukrajinskej armády pre sektor Sever v aplikácii Telegram uviedlo, že na základe predbežných správ boli zabití piati civilisti a poškodený jeden súkromný dom v dedine asi 10 kilometrov od hraníc s Ruskom.

Generálny štáb ukrajinskej armády v utorok uviedol, že za posledných 24 hodín zaznamenal 81 bojových stretov a Rusko uskutočnilo 87 leteckých útokov. 

AP Photo/Hanna Arhirova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že ukrajinské sily čelia v niektorých častiach rozľahlej frontovej línie zložitým bojom a armádu ovplyvňuje aj oneskorenie západnej vojenskej pomoci.

Ruské sily pokračujú v ofenzíve na východe a juhu Ukrajiny po tom, ako dobyli mesto Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Ovládnutie tohto priemyselného centra predstavuje pre Rusko prvý významnejší územný zisk vo vojne na Ukrajine od vlaňajšieho mája, keď do ruských rúk padol Bachmut.

11:15 Zostrelili všetkých 23 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské vzdušné sily v noci na utorok zostrelili všetkých 23 dronov, ktorými Rusko zaútočilo. Ruská armáda vypálila aj dve protilietadlové riadené strely, a to S-300 a S-400, a raketu Ch-31. Ako referuje web Kyiv Independent, uviedla to ukrajinská protivzdušná obrana.

Riadené strely Moskva vypálila z ruskej Belgorodskej oblasti a z okupovanej časti ukrajinskej Zaporižžskej oblasti. Drony vyštartovali z ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na juhu ruského Krasnodarského kraja pri Azovskom mori.

9:15 Rusko prišlo o ďalších viac ako 1 200 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 230 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 404 950, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 36 obrnených bojových vozidiel pechoty, 40 delostreleckých systémov, dva raketomety a dve lietadlá.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 503 tankov, 12 268 obrnených bojových vozidiel pechoty, 9 773 delostreleckých systémov, 988 raketometov a 337 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 2. 2024:

18:40 Časť jednotiek 3. útočnej brigády bola v Avdijivke obkľúčená, ale prebili sa

Niektoré jednotky ukrajinskej 3. útočnej brigády boli v meste Avdijivka „úplne obkľúčené“, ale podarilo sa im uniknúť skôr, ako ruské sily úplne obsadili mesto. Uviedol to v pondelok zástupca veliteľa 3. útočnej brigády Maksym Žorin. Napriek správam ruských telegramových kanálov v Avdijivke nezostal žiadny z vojakov brigády, dodal. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Avdijivka ležiaca len niekoľko kilometrov od okupovaného mesta Doneck, bola terčom intenzívnych ruských útokov od októbra minulého roka. Boje kulminovali v sobotu, keď Moskva Avdijivku dobyla.

17:00 Zelenskyj zavítal na front pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok navštívil veliteľské stanovište 14. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinskej armády, ktorá bráni frontovú líniu v blízkosti mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. 

Ako informovala britská stanica BBC, ruské jednotky zintenzívnili ofenzívu na Kupiansk - železničný uzol a dôležité mesto na brehu rieky Oskil - ešte na jeseň roku 2023. V oblasti sa im však podarilo obsadiť niekoľko malých dedín, ale žiadne väčšie úspechy nedosiahli. Momentálne sa na tomto úseku frontu odohrávajú urputné boje.

Agentúra DPA pripomenula, že Zelenskyj zavítal na front po niekoľkých dňoch strávených rokovaniami vo Francúzsku a Nemecku, kde sa snažil zmobilizovať spojencov Kyjeva, aby zintenzívnili pomoc ukrajinskej armáde. Zúčastnil sa aj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, kde sa stretol s viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou a apeloval na americký Kongres, aby schválil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Aj z dôvodu nedostatku munície je bojová dynamika ukrajinskej armády už niekoľko mesiacov utlmená. Zelenskyj nedávno vymenil väčšinu vojenského velenia - išlo o vôbec najvýraznejšiu personálu výmenu v armáde od začiatku vojny vo februári 2022. 

15:40 Ruské sily údajne ovládli koksovňu v Avdijivke

Ruské jednotky v pondelok úplne ovládli rozsiahlu koksovňu v meste Avdijivka. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

„Zoskupenie jednotiek Stred zaútočilo a úplne obsadilo koksovňu v Avdijivke, “uvádza vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo získanie „plnej kontroly“ nad Avdijivkou ešte v sobotu večer, ukrajinské jednotky sa však opevnili v továrni na koks. 

Ukrajinská armáda predtým oznámila, že jej vojaci sa sťahujú z bojmi zničeného mesta do vopred pripravených pozícií. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov. 

Dobytie Avdijivky je najväčším územným ziskom Ruska na Ukrajine od dobytia Bachmutu v máji minulého roku. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že po tvrdom boji v uliciach mesta jeho jednotky v tejto časti frontu postúpili o približne deväť kilometrov a pokračujú ďalej, píše Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin označil obsadenie mesta za dôležité víťazstvo. 

Agentúra AP upozorňuje, že ukrajinská armáda v súčasnosti čelí nedostatku vojakov aj munície. „Ak hovoríme o pechote, tak pomer je 7:1 (v prospech Ruska). Pri vojenských vozidlách je to 8:1 a pri delostrelectve 11:1,“ vyhlásil s odvolaním sa na spravodajské zdroje zástupca veliteľa tretej útočnej brigády Rodion Kudirašov. Dodal, že nedostatok munície nútil obrancov vyberať si medzi cieľmi.

„Meškajúce dodávky bezpečnostnej pomoci Ukrajine zo Západu zrejme pomáhajú Rusku spúšťať na niekoľkých miestach frontu oportunistické ofenzívne operácie, vďaka čomu sa mu darí vyvíjať na ukrajinské jednotky tlak z viacerých smerov,“ zhodnotil v noci na pondelok Inštitút pre výskum vojny.

„Ukrajinci bojovali hrdinsky už aj predtým, no po prvý raz vo svojej histórii sa Ukrajine podarilo dosiahnuť takú obrovskú solidaritu a podporu vo svete“, vyhlásil v nedeľu večer vo videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a dodal, že Ukrajina robí všetko pre to, aby vo vojne zvíťazila.

13:00 Rusko stratilo ďalšie dve bojové lietadlá

Ukrajinské letectvo v pondelok ráno zničilo ďalšie dve ruské lietadlá, a to stíhací bombardér Suchoj Su-34 a stíhačku Su-35. Uviedli to na sociálnych sieťach hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj a veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Ukrajinské vzdušné sily dnes ráno zničili dve ruské lietadlá, ktoré zhadzovali riadené bomby na pozície ukrajinských vojakov," oznámil Syrskyj. Lietadlá zostrelili na východnom fronte, dodal Oleščuk.

V sobotu jednotky ukrajinského letectva podľa Kyjiva zničili dva ruské stíhacie bombardéry Su-34 a jednu stíhačku Su-35.

Su-34WIKIPEDIASu-34

11:00 Moskva za jeden deň stratila takmer 1 300 vojakov

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 498 tankov, 12 232 obrnených bojových vozidiel pechoty, 9 733 delostreleckých systémov a 986 raketometov.

10:00 Nezávislé médiá potvrdili totožnosť viac ako 44-tisíc ruských vojakov zabitých na Ukrajine

Nezávislé ruské médium Mediazona a ruská verzia BBC potvrdili mená 44 654 ruských vojakov, ktorí boli zabití od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Od ostatnej aktualizácie Mediazony zo začiatku februára pribudlo na zoznam obetí 1 194 ruských vojakov. Za ostatné dva týždne pribudlo na zoznam 15 vojakov s hodnosťami podplukovníka a vyššími.

Novinári upozorňujú, že skutočné čísla sú pravdepodobne podstatne vyššie, keďže informácie, ktoré doteraz overili, pochádzajú z verejných zdrojov vrátane nekrológov, príspevkov príbuzných, správ v regionálnych médiách a správ miestnych úradov.

Väčšina zabitých v pochádza z Rostovskej oblasti, Sverdlovskej oblasti, Baškirskej republiky, Čeľabinskej oblasti a z Buriatskej republiky.

Celkové odhady ruských obetí od rozsiahlej invázie sa značne líšia. Poprední predstavitelia americkej obrany odhadujú, že vo vojne bolo doteraz zabitých alebo zranených asi 315-tisíc ruských vojakov.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl k 19. februáru uvádza, že Rusko od začiatku svojej totálnej invázie stratilo na Ukrajine 403 720 vojakov.

8:00 ISW: Oneskorená podpora Západu pomohla Rusku spustiť trojfázovú ofenzívu naraz

 Kritický nedostatok vybavenia dodaného Západom a obavy z úplného ukončenia americkej vojenskej pomoci prinútili ukrajinské sily rozptýliť vybavenie na fronte, čo pravdepodobne povzbudí ruské sily, aby využili situáciu. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Pred niekoľkými týždňami spustili ruské sily ofenzívu neďaleko Avdijivky, pozdĺž hranice Charkivskej a Luhanskej oblasti, a počas ostatných 48 hodín v západnej časti Zaporižžskej oblasti. ISW sa domnieva, že táto ruská ofenzíva pravdepodobne zabráni ukrajinským silám pripraviť personál a vybavenie na obnovenie protiofenzívnych operácií.

Analytici sa tiež domnievajú, že ukrajinským silám sa pravdepodobne podarí vytvoriť nové obranné línie pri Avdijivke, čo pravdepodobne povedie k vyvrcholeniu ruskej ofenzívy na tejto časti frontu.

Avdijivka, 19.2.2024SITA/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE VIA APAvdijivka, 19.2.2024

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite