Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzsko vyzvalo Rusko na prepustenie všetkých politických väzňov

.tasr .svet

Paríž je pritom obzvlášť znepokojený osudom opozičného politika a publicistu Vladimira Kara-Murzu.

Francúzsko vyzvalo Rusko na prepustenie všetkých politických väzňov sita/AP Photo/Dmitry Serebryakov

francúzsko v utorok vyzvalo na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov v Rusku. Paríž je pritom obzvlášť znepokojený osudom opozičného politika a publicistu Vladimira Kara-Murzu, ktorý bol v apríli 2023 odsúdený na 25 rokov väzenia na základe obvinenia z vlastizrady.

Ako pripomenula britská stanica BBC, 42-ročný Kara-Murza je jedným z najvýraznejších kritikov Kremľa a osobne prezidenta Vladimira Putina. „Francúzsko je znepokojené zdravotným stavom Vladimira Kara-Murzu,“ uviedlo v utorok vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Kara-Murza totiž v rokoch 2015 a 2017 prežil dva pokusy o svoje otrávenie - rovnako ako neskôr (v auguste roku 2020) Alexej Navaľnyj. V prípade Kara-Murzu však podľa medializovaných správ nebola použitá nervovoparalytická látka novičok. V oboch prípadoch Kara-Murzu hospitalizovali s príznakmi otravy. Lekári diagnostikovali zlyhávanie obličiek, napojili ho na umelú obličku a uviedli do umelého spánku.

Medzinárodná investigatívna skupina Bellingcat, ruský server The Insider a časopis Der Spiegel pri svojich vyšetrovaniach dospeli v roku 2022 k záveru, že za dvomi pokusmi o otravu Kara-Murzu rovnako ako v prípade otravy Navaľného stála ruská tajná služba FSB.

Po náhlej smrti Alexeja Navaľného, ktorú ruské väzenské úrady oznámili minulý piatok, sa obavami o osud Vladimira Kara-Murzu v rozhovore pre web France Info netajila ani jeho manželka Jevgenija. „Bojím sa o život svojho manžela,“ uviedla, pričom však dodala, že je odhodlaná bojovať za neho i za všetkých svojich krajanov, ktorí „sú dnes vo väzení, pretože sú tvárami demokratického Ruska.“ Kurza-Murzová odvlani upozorňuje, že zdravotný stav jej manžela sa vo väzení zhoršuje. Opakovane poukazuje na to, že ruské zákony zakazujú väznenie ľudí trpiacich polyneuropatiou - ako jej manžel -, ktorá môže viesť k ochrnutiu. 

Kara-Murza bol dlhoročným spolupracovníkom vodcu ruskej opozície Borisa Nemcova, zavraždeného vo februári 2015 neďaleko hradieb moskovského Kremľa.

Kara-Murza v západných krajinách podporoval prijatie sankcií pomenovaných po právnikovi Sergejovi Magnitskom, ktorý - podobne ako Alexej Navaľnyj - odhaľoval korupciu a rovnako ako Navaľnyj zomrel vo väzení (v roku 2009). Balík sankcií pomenovaných po Magnitskom je zameraný proti Rusom porušujúcich ľudské práva.

Kara-Murza, ktorý po rozpútaní vojny na Ukrajine loboval za sankcie Západu proti Rusku, bol vlani v apríli súdom v Rusku odsúdený na 25 rokov za vlastizradu a za ďalšie obvinenia. Samotný Kara-Murza svoju vinu odmieta a svoje stíhanie prirovnával k stalinistickej fraške. Obvinenia proti Kara-Murzovi súviseli s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Po vynesení rozsudku a internácii vo vyšetrovacej väznici v Moskve previezli Kara-Murzu v októbri 2023 do väznice IK-6 v Omsku na Sibíri. Odvtedy mu vedenie väznice opakovane nariaďovalo pobyt na samotke v trestnej cele. Opakovanie tohto trestu vedeniu väznice súčasne poslúžilo ako dôvod, aby Kara-Murzu označilo za notorického porušovateľa väzenského poriadku, čo malo za následok aj sprísnenie podmienok na výkon trestu. 

Od konca januára je Kara-Murza v inom väzení v Omsku, a to v cele s najprísnejšou formou izolácie od ostatných väzňov - v Rusku sa označujú ako cely typu EPKT. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite