Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ spúšťa námornú misiu Aspides v Červenom mori

.tasr .svet

Misia nebude podnikať preventívne údery a bude môcť zasiahnuť len v prípade, že militanti zaútočia ako prví.

EÚ spúšťa námornú misiu Aspides v Červenom mori SITA/Sina Schuldt/dpa via AP Fregata nemeckého námorníctva Hessen vyplávala vo štvrtok smerom k Červenému moru, kde sa Berlín plánuje zúčastniť na misii Európskej únie na pomoc pri obrane nákladných lodí

ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa dohodli na spustení námornej misie na ochranu medzinárodnej lodnej dopravy v Červenom mori. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

V rámci misie Aspides vyšlú krajiny EÚ do Červeného mora, Adenského zálivu a okolitých vôd bojové lode a systémy včasného varovania pred leteckými útokmi. Operačné velenie operácie bude v gréckom meste Larissa.

Medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori ohrozujú od vlaňajšieho novembra jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde sa vlani v októbri začala vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Misia Aspides nebude podnikať preventívne údery a bude môcť zasiahnuť len v prípade, že militanti zaútočia ako prví, píše DPA. 

Útoky povstalcov ohrozujú kľúčovú plavebnú trasu, ktorou sa prepravuje približne 12 percent svetového obchodu. Pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v oblasti sa viaceré veľké lodné spoločnosti rozhodli presmerovať svoje nákladne lode na trasy vedúce okolo južného cípu Afriky, ktoré trvajú dlhšie a zvyšujú tiež náklady na prepravu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite