Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael tvrdí, že 18 z 24 práporov Hamasu v Pásme Gazy bolo zničených

.tasr .svet

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno uviedol, že v meste Rafah pri egyptských hraniciach sa stále nachádzajú štyri prápory Hamasu.

Izrael tvrdí, že 18 z 24 práporov Hamasu v Pásme Gazy bolo zničených SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov

izraelská armáda podľa tamojšieho ministra obrany Joava Gallanta vo vojne v Pásme Gazy zlikvidovala väčšinu vojenských divízií palestínskeho militantného hnutia Hamas. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

„V Pásme Gazy bolo 24 regionálnych práporov – 18 z nich sme eliminovali,“ povedal v piatok Gallant. Podľa armády má každý z týchto práporov približne 1000 členov.

Armáda v súčasnosti plánuje operácie v meste Rafah ležiacom na juhu pobrežného regiónu, dodal Gallant.

Médiá uvádzajú, že členovia vojenskej zložky Hamasu po zničení ich práporov pokračujú v boji ako partizánske jednotky. Bunky pozostávajúce len z niekoľkých členov "vychádzajú z tunelov a útočia napríklad na izraelských vojakov".

„Hneď ako sa táto vojna skončí, v Pásme Gazy už nebudú vojenské sily Hamasu,“ vyhlásil Gallant. „Ani Izrael, ani Hamas nebudú mať kontrolu nad Pásmom Gazy,“ dodal.

Plánovaná izraelská ofenzíva v Rafahu sa považuje za mimoriadne kontroverznú, keďže humanitárna situácia ľudí v danej oblasti je už teraz dramaticky zlá. Humanitárne organizácie OSN, ako aj poprední západní politici varujú pred vážnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo a vyzývajú na jeho ochranu.

V meste Gaza aktuálne žije viac ako milión civilistov, z ktorých väčšinu tvoria utečenci z iných častí Pásma Gazy.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite