Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moskva varuje pred protestmi v reakcii na smrť Navaľného

.tasr .svet

Protesty sú v Rusku na základe prísnych zákonov voči odporu nezákonné.

Moskva varuje pred protestmi v reakcii na smrť Navaľného sita/AP Photo/Dmitry Serebryakov

moskovská prokuratúra v piatok ľudí varovala, aby nevychádzali do ulíc protestovať v spojitosti s úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Demonštrácie sa konali v ruskom hlavnom meste, v Kazani i v zahraničí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské väzenské úrady oznámili, že Navaľnyj zomrel v piatok v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom, kde si odpykával dlhoročný trest odňatia slobody. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú ľudí, ako na jeho počesť kladú kvety k pamätníkom obetí politického utláčania.

Prokuratúra uviedla, že vie o výzvach na zhromaždenie v centre Moskvy, ktoré sa šíria prostredníctvom internetu. Varovanie pred účasťou bolo podľa jej slov nevyhnutné.

Protesty sú v Rusku na základe prísnych zákonov voči odporu nezákonné. Úrady zasahujú obzvlášť tvrdo voči zhromaždeniam na podporu Navaľného, píše AFP.

Desiatky ľudí v Moskve položili červené a biele ruže k Soloveckému kameňu – pamätníku obetí politických perzekúcií z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu. Ten sa nachádza na Lubianskom námestí oproti veliteľstvu ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), v ktorom v minulosti sídlila sovietska tajná polícia.

Zadržaná bola najmenej jedna osoba, ktorá držala transparent s nápisom „vrahovia“, píše AFP s odvolaním sa na spravodajský web SOTA.

Fotografie takisto zachytili niekoľko ľudí zhromaždených pri kladení kvetov na most neďaleko Kremľa, kde v marci 2015 zavraždili Borisa Nemcova – kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Polícia takisto rázne rozohnala ľudí, ktorí sa zhromaždili pri pamätníku v meste Kazaň.

Demonštrácie sa konali aj v gruzínskom Tbilisi, arménskom Jerevane či v Belehrade v Srbsku. V tejto krajine žije početná komunita Rusov, ktorí zo svojej krajiny ušli po začiatku invázie na Ukrajinu, píše AFP. Agentúra Reuters na sociálnej sieti X zverejnila zábery z protestov v katalánskej Barcelone.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite