Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko: Scholz a Zelenskyj podpíšu v Berlíne bilaterálnu bezpečnostnú dohodu

.tasr .svet

Bude sa týkať dlhodobých bezpečnostných záväzkov a podpory Ukrajiny.

Nemecko: Scholz a Zelenskyj podpíšu v Berlíne bilaterálnu bezpečnostnú dohodu sita/AP Photo/Ebrahim Noroozi

nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok podpíšu bilaterálny bezpečnostný pakt, uviedla vo štvrtok neskoro večer prostredníctvom svojho hovorcu nemecká vláda. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Dohoda sa bude týkať dlhodobých bezpečnostných záväzkov a podpory Ukrajiny, spresnil hovorca a potvrdil, že ukrajinský prezident navštívi Berlín.

V pláne má Zelenskyj aj vystúpenie na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, v rámci ktorej bude rokovať aj s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. 

Do Nemecka zavíta Zelenskyj druhýkrát od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu. V máji minulého roka navštívil Berlín a Aachen. V Aachene mu udelili Cenu Karola Veľkého.

Zelenskyj v piatok plánuje aj návštevu Francúzska. V Paríži sa stretne s prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým taktiež podpíše bilaterálnu bezpečnostnú dohodu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite