Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politico: Maďarsko opäť ako jediné blokuje sankcie EÚ voči Rusku

.tasr .svet

Podľa týždenníka na stredajšom stretnutí veľvyslancov členských krajín EÚ Maďarsko ako jediné nepodporilo prijatie nového balíka a Budapešť požiadala o viac času na jeho vyhodnotenie.

Politico: Maďarsko opäť ako jediné blokuje sankcie EÚ voči Rusku SITA/AP Photo/Denes Erdos

európska komisia a členské štáty Európskej únie dlhodobo pracujú na prijatí v poradí už 13. balíčka sankcií voči Rusku pre rozpútanie vojny na Ukrajine. Mali by byť zavedené 24. februára, v deň druhého výročia vypuknutia vojny, no jeho prijatie opäť blokuje maďarská vláda, konštatoval vo štvrtok server index.hu s odvolaním sa na týždenník Politico, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarská vláda sa podľa týždenníka Politico obáva, že sankcie zasiahnu aj ruskú atómovú energetiku a Maďarsko by to pocítilo pri rozšírovaní atómovej elektrárne v Paksi.

Sankcie sa však podľa mediálnych informácií netýkajú ruskej atómovej energie. Sú zamerané najmä na zákaz exportu tovaru spoločností, ktoré pomáhajú Rusku vyhýbať sa sankciám na technologické produkty. Ide napríklad o čínske a indické firmy.

Maďarsko môže blokovať sankcie zrejme preto, že Budapešti sa nepáčia sankcie voči Číne, uviedli nemenované zdroje.

Aj keď Maďarsko v súčasnosti nepodporuje 13. balík sankcií, diplomati z ostatných členských krajín očakávajú, že to neohrozí ich schválenie do 24. februára. Téma bude zrejme zaradená do programu stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ 19. februára, ktorého prvým bodom programu je ruská agresia, píše Politico.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite