Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V rámci NATO vznikla odmínovacia koalícia na podporu Ukrajiny

.tasr .svet

Litva a Island povedú koalíciu viac ako 20 krajín, ktorá bude mať na starosti odmínovanie územia Ukrajiny.

V rámci NATO vznikla odmínovacia koalícia na podporu Ukrajiny SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

o vytvorení koalície už v stredu večer v Bruseli informovala česká ministerka obrany Jana Černochová. Potvrdila, že Česká republika podpísala memorandum o porozumení. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Vznik „odmínovacej koalície“ potvrdil vo štvrtok aj litovský minister obrany Arvydas Anušauskas v rámci prvého tohoročného zasadnutia ministrov obrany NATO. Členom tejto koalície je podľa informácií TASR aj Slovensko.

Litovský minister obrany spresnil, že v stredu boli v rámci Kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny v sídle NATO odsúhlasené dve nové koalície - koalícia vytvorená Litvou sa bude zaoberať odmínovaním, druhá vznikla z iniciatívy Lotyšska a je zameraná na drony.

„Urobili sme prvé potrebné kroky k dôležitej práci, ktorá nás ešte len čaká. Zatiaľ, čo aspekt pripravenosti na odmínovanie je v súčasnosti uspokojivý, nedostatok vybavenia je kritický,“ vyhlásil Anušauskas, ktorý v Bruseli požiadal o rozšírenie pomoci Ukrajine tak, aby vojenské spôsobilosti tejto krajiny boli modernizované a prispôsobené štandardom NATO.

Litva má poskytnúť obrnené transportéry a 1,2 milióna eur na odmínovaciu činnosť. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite