Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj navštívi Francúzsko a Nemecko

.tasr .svet

Zelenskyj v Paríži podpíše s Macronom bilaterálnu bezpečnostnú dohodu a v sobotu vystúpi v Mníchove na bezpečnostnej konferencii, v rámci ktorej bude rokovať aj s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Zelenskyj navštívi Francúzsko a Nemecko SITA/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

ukrajinský prezident Zelenskyj navštívi v piatok Francúzsko a Nemecko, kde sa stretne s kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. 

Vo štvrtok to oznámil Zelenského úrad, informovali agentúry AFP a DPA.

Elyzejský palác na margo bilaterálnej bezpečnostnej dohody uviedol, že nadväzuje na záväzky prijaté v rámci schôdzky zástupcov krajín G7 konanej počas samitu NATO vo Vilniuse v júli 2023.

Ukrajina podpísala v januári bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Veľkou Británia a rokuje s ďalšími krajinami. Takéto bezpečnostné dohody môžu zahŕňať poskytovanie moderného vojenského vybavenia a výcvik ukrajinských vojakov.

Macron začiatkom roka povedal, že vo februári plánuje navštíviť Ukrajinu, no neposkytol ďalšie podrobnosti. Takisto vyzval európske krajiny, aby zvýšili podporu Ukrajiny v prípade, ak by sa americký Kongres neschválil 60-miliardový balík vojenskej pomoci.

Do Nemecka zavíta Zelenskyj druhýkrát od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu. V máji minulého roka navštívil Berlín a Aachen. V Aachene mu udelili Cenu Karola Veľkého.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite