Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Babiš s Nagyovou sú v kauze Čapí hnízdo podľa súdu nevinní

.sita .svet

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch požadoval pre oboch trojročnú podmienku s odkladom na päť rokov.

Babiš s Nagyovou sú v kauze Čapí hnízdo podľa súdu nevinní SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic

pojednávanie v kauze Čapí hnízdo bolo v stredu na mestskom súde v Prahe, keďže pôvodný oslobodzujúci rozsudok zrušil odvolací súd. Do súdnej siene prišli i obaja obžalovaní — bývalý český premiér a šéf hnutia ANO Andrej Babiš a jeho niekdajšia poradkyňa Jana Nagyová. Obaja sú však podľa stredajšieho verdiktu súdu nevinní. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch požadoval pre oboch trojročnú podmienku s odkladom na päť rokov, pre Babiša pokutu 10 miliónov korún a pre Nagyovú 500-tisíc.

Podstatou kauzy bolo získanie 50-miliónovej európskej dotácie na výstavbu rekreačného areálu Farma Čapí hnízdo v Olbramoviciach na Benešovsku. Na prostriedky z fondov mali mať nárok len malé a stredné podniky, čo podľa obžaloby Čapí hnízdo nebolo pre jeho väzby na materský holding Agrofert.

Šaroch predtým tvrdil, že Babiš nechal na prelome rokov 2007 a 2008 účelovo vyviesť Čapí hnízdo cez príbuzných zo svojho holdingu Agrofert, aby spĺňalo podmienku dotácie pre malé a stredné firmy a dosiahlo na peniaze. Po zisku 50 miliónov sa potom zas vrátilo pod Babišov gigant.

Expremiér dlhodobo odmietal akékoľvek pochybenie a tvrdenia obžaloby, pričom argumentoval tým, že kauza je vymyslená s cieľom dostať ho z politiky.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite