Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kremeľ poprel, že by Putin ponúkal Američanom prímerie na Ukrajine

.tasr .svet

Agentúra Reuters zverejnila správu, že Kremeľ navrhol zmrazenie vojenských operácií, pričom nechcel odstúpiť žiadne z ukrajinských území.

Kremeľ poprel, že by Putin ponúkal Američanom prímerie na Ukrajine SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

kremeľ v stredu poprel správu agentúry Reuters, že ruský prezident Vladimir Putin prostredníctvom sprostredkovateľov oslovil Spojené štáty s návrhom na prímerie na Ukrajine. Na otázku, či je správa agentúry Reuters, podľa ktorej Rusko predložilo mierové návrhy, pravdivá, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu odpovedal: „Nie, nie je to pravda.“

Agentúra Reuters v utorok zverejnila správu, že Kremeľ navrhol zmrazenie vojenských operácií na súčasných styčných líniách, pričom nechcel odstúpiť žiadne z ukrajinských území, ktoré ruská armáda obsadila a ovláda. Ruské zdroje uviedli, že Putin v roku 2023 prostredníctvom sprostredkovateľov — vrátane arabských partnerov Moskvy na Blízkom východe — signalizoval Washingtonu, že je ochotný zvážiť prímerie na Ukrajine.

Podľa troch ruských zdrojov sa sprostredkovatelia stretli koncom roka 2023 v Turecku a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v januári telefonoval s Putinovým poradcom pre zahraničnú politiku Jurijom Ušakovom.   

„Kontakty s Američanmi nikam neviedli,“ povedal agentúre Reuters pod podmienkou anonymity vysokopostavený ruský predstaviteľ oboznámený s rokovaniami na prelome rokov 2023 a 2024. Iný ruský zdroj uviedol, že Spojené štáty prostredníctvom sprostredkovateľov Moskve oznámili, že nebudú rokovať o možnom prímerí bez účasti Ukrajiny, a tak rozhovory neboli úspešné. 

Aj tretí zdroj oboznámený s rokovaniami potvrdil, že „s Američanmi všetko zlyhalo.“ Zdroj agentúry Reuters v USA uviedol, že medzi Moskvou a Washingtonom nedošlo k žiadnym oficiálnym kontaktom. Zdôraznil, že Spojené štáty nebudú viesť rozhovory s Ruskom týkajúce sa záujmov Ukrajiny bez účasti Kyjeva. 

Rádio Sloboda (RFE/RL) pripomenulo, že správa Reuters nie je prvá, ktorá naznačuje, že ruský prezident vysiela USA nejaké signály o svojej pripravenosti na mierové rokovania. Koncom januára aj tlačová agentúra Bloomberg citovala dva zdroje blízke Kremľu, podľa ktorých Putin vysiela Spojeným štátom signály o svojej pripravenosti rokovať o mieri na Ukrajine.

Predtým i americký denník The New York Times písal o Putinovej pripravenosti „zmraziť“ konflikt na Ukrajine. Všetky materiály sa zhodujú v tom, že Putinovou hlavnou podmienkou je zachovanie ruskej kontroly nad dobytými územiami. 

O tom hovorí aj Putin, ktorý opakuje, že Rusko sa nevzdá „ziskov“, ktoré dosiahlo na Ukrajine. Moskva zároveň obviňuje Kyjev a Západ zo sabotovania mierových rokovaní. Putin vo februári 2022 vyslal na Ukrajinu tisíce ruských vojakov, čím po ôsmich rokoch konfliktu na východe Ukrajiny - medzi ukrajinskými jednotkami na jednej strane a proruskými silami a cih ruskými spojencami na strane druhej — spustil plnohodnotnú vojnu.

Ukrajina tvrdí, že bojuje o svoju existenciu. Západ Putinovu inváziu označuje za záber územia v imperiálnom štýle, ktorý spochybňuje medzinárodný poriadok ustanovený po skončení studenej vojny.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite