Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarsko: Nováková sa oficiálne vzdala postu hlavy štátu

.tasr .svet

Urobila tak po škandále s amnestiou pre riaditeľa v domove, ktorý sexuálne zneužíval deti.

Maďarsko: Nováková sa oficiálne vzdala postu hlavy štátu sita/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

maďarská prezidentka Katalin Nováková sa v nedeľu už aj oficiálne vzdala postu hlavy štátu. Uviedol to v pondelok server 24.hu s odvolaním sa na Novákovej list adresovaný predsedovi Národného zhromaždenia Lászlóovi Kövérovi, ktorý bol zverejnený na stránke parlamentu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Prezidentka v sobotu podvečer vo verejnoprávnej televízii M1 oznámila, že odstupuje z funkcie hlavy štátu. Ako uviedla, udelila milosť, ktorá v mnohých vyvolala nepokoj a zmätok. Podotkla, že amnestiu považuje za azda najcitlivejšiu zo všetkých právomocí hlavy štátu. 

Podľa jej tvrdenia sa vlani v apríli rozhodla o udelení amnestie v presvedčení, že bývalý zástupca riaditeľa detského domova v Bicske Endre K., odsúdený za krytie svojho nadriadeného, nezneužíval tamojšie deti. Riaditeľ v domove sexuálne zneužíval deti a mladistvých. Endre K. nielenže vedel, že riaditeľ ústavu obťažoval niekoľko detí, ale v mene jedného z nich napísal aj krivú výpoveď. Nováková priznala, že urobila chybu.

Po prepuknutí kauzy žiadali odstúpenie Novákovej a vyvodenie zodpovednosti exministerky spravodlivosti Judit Vargovej občianske organizácie i opozičné strany. 

Vargová minulú sobotu oznámila, že sa vzdáva svojho mandátu a sťahuje sa z verejného života. Kontrasignovala totiž kontroverznú prezidentskú amnestiu podpísanú Novákovou. Vargová pôsobila ako predsedníčka výboru parlamentu pre európske záležitosti a poslankyňa parlamentu. Podľa tlačových správ mala byť lídrom kandidátky strán vládneho bloku Fidesz-KDNP v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Premiér Viktor Orbán minulý štvrtok v mene vlády predložil do parlamentu novelu ústavy, ktorá by páchateľovi v budúcnosti znemožnila udelenie amnestie v prípade trestných činov spáchaných na maloletých. Tým podľa servera premiér vlastne priznal, že Nováková urobila vážnu chybu.

Maďarsko bude mať nového prezidenta v marci. Vyhlásil to v nedeľu predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis v súvislosti s abdikáciou prezidentky. „Ak (Nováková) v nedeľu podpíše demisiu, bude o nej parlament musieť do 15 dní hlasovať. To znamená, že poslanci budú môcť prijať rozhodnutie v prvý deň jarnej schôdze, ktorá bude 26. februára. Potom bude potrebné do 30 dní zvoliť novú hlavu štátu,“ spresnil Kocsis.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite