Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarská opozícia chce priamu voľbu prezidenta i rušiť benefity Novákovej

.tasr .svet

Maďarská socialistická strana (MSZP) ešte v sobotu avizovala, že iniciuje novelu ústavy s cieľom presadiť priamu voľbu prezidenta republiky.

Maďarská opozícia chce priamu voľbu prezidenta i rušiť benefity Novákovej AP Photo/Denes Erdos Prezidentský palác Sandor v Budapešti, sobota 10. februára 2024.

po sobotňajšom odstúpení Katalin Novákovej z postu prezidentky Maďarska pre amnestiu týkajúcu sa pedofilnej kauzy reagovali v nedeľu viaceré opozičné subjekty. Tie podľa servera infostart.hu požadujú priamu voľbu hlavy štátu namiesto parlamentnej voľby, ale objavili sa aj iniciatívy na zrušenie doživotných benefitov Novákovej, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Spolupredsedníčka strany Dialóg (Párbeszéd) Tímea Szabóová navrhla, aby po odstúpení Novákovej odobrali benefity vo forme mzdy 4,5 milióna forintov (11.599 eur), luxusného vozidla s vodičom, služobného bytu aj sekretariátu, na ktoré má v zmysle zákona bývalá hlava štátu doživotne nárok.

Maďarská socialistická strana (MSZP) ešte v sobotu avizovala, že iniciuje novelu ústavy s cieľom presadiť priamu voľbu prezidenta republiky. Socialisti pripomenuli, že takýto krok iniciovali už aj v roku 1989. 

S rovnakým zámerom spúšťa Demokratická koalícia (DK) petíciu za priamu voľbu hlavy štátu, oznámila podpredsedníčka a poslankyňa Európskeho parlamentu za DK Klára Dobrevová.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite