Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stoltenberg vyzval Európu na zvýšenie výroby zbraní

.tasr .svet

Zdôraznil, že NATO musí rýchlejšie obnoviť svoju priemyselnú základňu, zvýšiť dodávky na Ukrajinu a doplniť vlastné zásoby.

Stoltenberg vyzval Európu na zvýšenie výroby zbraní SITA?AP Photo/Virginia Mayo

generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval európske krajiny na zvýšenie produkcie zbrojárskeho priemyslu, aby mohli ďalej podporovať Ukrajinu a zabránili možnej dlhodobej konfrontácii s Ruskom. Šéf Severoatlantickej aliancie to uviedol pre nemecký týždenník Welt am Sonntag v rozhovore, ktorý bol zverejnený v sobotu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Stoltenberg pred kľúčovou schôdzkou ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli a druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu zdôraznil, že Aliancia „musí rýchlejšie obnoviť a rozšíriť svoju priemyselnú základňu, zvýšiť dodávky na Ukrajinu a doplniť vlastné zásoby“. „Znamená to prechod od pomalej výroby v čase mieru k výrobe vo vysokom tempe v čase konfliktu,“ dodal.

Generálny tajomník NATO tiež povedal, že v súčasnosti „neexistuje bezprostredná vojenská hrozba voči členskej krajine NATO, no z Kremľa zároveň pravidelne zaznievajú hrozby voči Aliancii. “ Ruská invázia na Ukrajinu ukázala, že „mier v Európe nemožno považovať za samozrejmosť“, pokračoval.  

„Pokiaľ budeme investovať do našej bezpečnosti a zostaneme jednotní, budeme naďalej brániť akejkoľvek agresii... NATO sa nesnaží o vojnu s Ruskom, ale musíme sa pripraviť na možné desaťročia konfrontácie, “uviedol Stoltenberg. Aliancia podľa jeho slov pozorne sleduje, čo robí Rusko, a zvýšila svoju prítomnosť na východnom krídle NATO.

„Ak (ruský prezident Vladimir) Putin na Ukrajine zvíťazí, neexistuje žiadna záruka, že sa ruská agresia nebude šíriť ďalej. Preto je teraz podpora Ukrajiny a investovanie do vlastných kapacít NATO našou najlepšou obranou,“ zdôraznil.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite