Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ sa dohodla na reformách rozpočtových pravidiel

.tasr .svet

Text modernizuje súčasné pravidlá, ktoré obmedzujú dlh krajín na 60 percent HDP.

EÚ sa dohodla na reformách rozpočtových pravidiel SITA/AP Photo/Virginia Mayo

európsky parlament (EP) a členské krajiny Európskej únie (EÚ) dosiahli v noci na sobotu dohodu na reformách rozpočtových pravidiel EÚ, ktorých cieľom je podporiť investície a zároveň udržať výdavky pod kontrolou, informuje agentúra AFP.

Text modernizuje súčasné pravidlá, známe ako Pakt stability a rastu, ktoré obmedzujú dlh krajín na 60 percent hrubého domáceho produktu a deficity verejných financií na tri percentá.        

„Dohoda dosiahnutá!,“ uviedlo belgické predsedníctvo Rady EÚ na sociálnej sieti po 16-hodinovom rokovaní.

Európska únia strávila dva roky intenzívnym úsilím o rozvoj reforiem podporovaných šetrnejšími členskými štátmi, ako je napríklad Nemecko a inými krajinami, ako sú Francúzsko a Taliansko, snažiacimi sa o väčšiu flexibilitu.        

Po dlhom dohadovaní sa medzi Berlínom a Parížom sa 27 členských štátov v decembri dohodlo a následne začalo rozhovory s vyjednávačmi z Európskeho parlamentu.Text bol kritizovaný pre jeho veľkú komplikovanosť a ľavicoví predstavitelia ho označili za nástroj na zavádzanie úsporných opatrení v Európe.

Vyjednávači napokon dospeli k dohode v sobotu skoro ráno, práve včas, aby sa o texte mohlo hlasovať na jar v Štrasburgu pred parlamentnou prestávkou pred voľbami do EP. Reformy musia ešte formálne schváliť členské krajiny a tiež plénum Európskeho parlamentu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite