Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí

.tasr .svet

V hlavnom meste ČR sa občiansky protest uskutočnil už po piatykrát.

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí facebook/Pražská kaviareň

v Prahe, Brne a ďalších zahraničných mestách sa po týždni opäť zišli stovky ľudí, aby podporili protesty na Slovensku proti novele Trestného zákona. Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer vyhlásil, že na Slovensku prebieha únos demokracie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Je nás vyše 4,3 milióna oprávnených voličov. Každý z nás je akcionárom tohto štátu, z toho je 30 percent tých, ktorí dali hlas tejto vládnej väčšine. Demokracia nie je o tom, že 30 percent krajiny znásilní zvyšok. To je diktát parlamentnej väčšiny,“ povedal Káčer s tým, že aktuálne konanie slovenskej vlády predstavuje „únos demokracie a demontáž právneho štátu“.

Predseda spolku Pražská kaviareň Andrej Probst zdôraznil, že vďaka vytrvalosti protestujúcich na Slovensku aj v zahraničí sa podarilo prijatie novely Trestného zákona oddialiť a dosiahnuť v nej aspoň malé zmeny. 

„Vládnej moci sme dali jasne najavo, že heslo 'Vyhraj voľby, môžeš všetko' neplatí. Niekto môže vyhrať voľby a meniť zákony, ale nemôže to robiť bez dôkladnej, vecnej a poctivej diskusie,“ povedal Probst.

V hlavnom meste ČR sa občiansky protest uskutočnil už po piatykrát. Organizátori zo spolku Pražská kaviareň odhadli, že sa na ňom zúčastnilo asi 200 ľudí. Nižšiu účasť v porovnaní s predchádzajúcimi protestmi si vysvetľujú nepriaznivým počasím. V Prahe počas celého protestu pršalo.

Okrem dvoch najväčších českých miest sa zhromaždenia uskutočnili aj v Bruseli, Paríži a írskom Newbridgei. Vo štvrtok ľudia protestovali aj v mnohých slovenských mestách. Demonštrácia v Bratislave bola tentokrát v stredu pred budovou Národnej rady SR.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite