Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Panel OSN vyzval Rusko, aby ukončilo deportácie ukrajinských detí

.tasr .svet

Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo násilne presunutých do Ruska 20.000 ukrajinských detí.

Panel OSN vyzval Rusko, aby ukončilo deportácie ukrajinských detí sita/Martial Trezzini/Keystone via AP

rusko musí skončiť s násilným presunom detí z Ukrajiny, poskytnúť informácie o deportovaných deťoch a zaistiť ich návrat domov, vyplýva zo štvrtkového vyhlásenia Výboru OSN pre pre práva dieťaťa. TASR informuje podľa agentúry AFP.  

Ukrajina uvádza, že od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na jej územie vo februári 2022 bolo násilne presunutých do Ruska 20.000 ukrajinských detí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to označil za genocídu. Rusko tieto obvinenia odmieta.

Výbor OSN pre prepráva dieťaťa je panelom pozostávajúcim z 18 nezávislých expertov, spresňuje AFP. V záveroch januárovej správy tohto výboru, ktoré zverejnili vo štvrtok, experti ďalej vyzývajú Rusko, aby skoncovalo s násilnými presunmi detí z okupovaného ukrajinského územia.

Rusko tvrdí, že umiestnenia evakuovaných detí sa organizujú predovšetkým na ich žiadosť a s ich súhlasom. Podpredseda výboru Bragi Gudbrandsson však novinárom povedal, že podľa záverov expertov existujú dôkazy o násilnom presune detí z Ukrajiny do Ruska.

„Nedokážeme identifikovať počet týchto detí, ale vieme, že ich je veľké množstvo,“ dodal. Experti zároveň požiadali, aby Moskva „poskytla informácie o presnom počte detí prevezených z Ukrajiny a o tom, kde sa ktoré dieťa nachádza“.

Je to potrebné na to, aby ich „rodičia alebo zákonní zástupcovia mohli vypátrať, a to aj prostredníctvom identifikácie takýchto detí a registrácie ich rodičovstva, a zabezpečiť, aby boli deti čo najskôr vrátené do svojich rodín a komunít“.

Výbor, ktorý monitoruje dodržiavanie Dohovoru o právach dieťaťa, tiež vyjadril obavy v súvislosti s tvrdeniami, že ukrajinské deti, ktoré majú hoci len dočasný pobyt v Rusku, „sú pozbavené svojej ukrajinskej národnosti, čo je porušením ich práv vyplývajúcich z tohto dohovoru“, cituje AFP. Experti pritom poukázali na dekrét vydaný minulý mesiac ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorým sa zjednoduší procedúra udeľovania ruského občianstva násilne presunutým alebo deportovaným deťom.

V súvislosti s vojnovým zločinom nelegálnych deportácií detí vydal na Putina v marci 2023 zatykač aj Medzinárodný trestný súd (ICC). Spolu s ním bol vydaný zatykač aj na ruskú ombudsmanku Mariju Ľvovovú-Belovovú. Práve v súvislosti s možnou zodpovednosťou Ľvovovej-Belovovej vyjadril vo štvrtok Výbor OSN pre práva dieťaťa znepokojenie - jej mandátom je totiž práve ochrana detí, cituje AFP.

Výbor vyjadril obavy aj v súvislosti so situáciou detí v Rusku vrátane tvrdení, že deti - rovnako ako dospelí - sú tam trestne stíhané pre vyjadrenia svojho politického názoru a zvlášť pre kritiku vojny na Ukrajine. Poukázal tiež na rozsiahlu a systematickú štátnu propagandu na ruských školách o vojne na Ukrajine a vyzval Moskvu, aby skoncovala s politizáciou a militarizáciou na školách.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite