Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americký moderátor Tucker Carlson urobil rozhovor s Putinom, informoval Kremeľ

.tasr .svet

Carlson v utorok na sieti X zverejnil video, v ktorom povedal, že prišiel do Ruska, aby urobil rozhovor s prezidentom Putinom.

Americký moderátor Tucker Carlson urobil rozhovor s Putinom, informoval Kremeľ SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

kremeľ v stredu potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin poskytol rozhovor Tuckerovi Carlsonovi, bývalému moderátorovi americkej televízie Fox News. Ide o prvý rozhovor ruského prezidenta so západnými médiami od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. TASR informuje na základe správy agentúry AP. 

Bývalý moderátor vo videu tvrdil, že západní novinári viackrát robili rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému sa „podliezali“, ale „neobťažovali“ sa požiadať o rozhovor prezidenta Putina.  

Vladimir Putin po začiatku invázie výrazne obmedzil kontakt s medzinárodnými médiami. Ruské úrady prinútili ukončiť činnosť niektorým nezávislým médiám, iné zablokovali a viacerým zahraničným reportérom nariadili opustiť Rusko. Novinárov Alsu Kurmaševovú a Evana Gershkovicha zadržali. 

V decembri pozvali na Putinovu výročnú tlačovú konferenciu západných novinárov, ale možnosť položiť otázku dostali len dvaja.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov odmietol tvrdenie Carlsona, že žiadni západní novinári dosiaľ nepredložili žiadosť o rozhovor s Putinom. Kremeľ údajne dostal mnoho žiadostí, avšak od médií s „jednostranným postojom“. Carlsona na rozhovor vybrali, pretože „má iný postoj“ ako ostatné médiá v anglickom jazyku. Jeho postoj „nie je v žiadnom prípade proruský ani proukrajinský, ale skôr proamerický,“ uviedol Peskov. 

Moderátor ruskej štátnej televízie Vladimir Soloviov o rozhovore povedal, že „prerazí blokádu a naratív“ v západných médiách, že Rusko sa na Ukrajine dopúšťa „nevyprovokovanej, brutálnej invázie“. Carlson sa vraj s týmto naratívom nestotožňuje, a preto sa ho na Západe obávajú. 

Relácia konzervatívneho moderátora Tuckera Carlsona bola na Fox News najsledovanejšou spomedzi káblových spravodajských staníc. Televízia  ho prepustila v apríli 2023. Po odchode z Fox News začal Carlson vysielať svoju reláciu na sieti X, kde jeho videá dosahujú obrovskú sledovanosť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite