Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas zverejnil reakciu na plán prímeria

.tasr .svet

Dokument, ktorého pravosť predstavitelia potvrdili, ponúka zatiaľ najjasnejší prehľad požiadaviek Hamasu za prepustenie vyše 100 rukojemníkov.

Hamas zverejnil reakciu na plán prímeria SITA/AP Photo/Ariel Schalit

reakciu palestínskeho militantného hnutia Hamas na navrhovanú dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov zverejnili v libanonskom denníku al-Achbár. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Dokument, ktorého pravosť predstavitelia potvrdili, ponúka zatiaľ najjasnejší prehľad požiadaviek Hamasu za prepustenie vyše 100 rukojemníkov. Tých Hamas niesol v Izraeli pri masívnom útoku zo 7. októbra a zadržiava ich v palestínskom Pásme Gazy.

Hamas v reakcii na plán vypracovaný Spojenými štátmi, Izraelom, Katarom a Egyptom žiada trojfázovú dohodu trvajúcu celkovo štyri a pol mesiaca, ktorá bude viesť k ukončeniu vojny a prepusteniu všetkých rukojemníkov.

Návrhu Hamasu by tomuto hnutiu fakticky umožnil zostať pri moci v Pásme Gazy a obnoviť svoje vojenské spôsobilosti, čo je scenár, aký Izrael ostro odmieta, konštatuje AP.

Počas prvej 45-dňovej fázy by Hamas prepustil všetky zvyšné ženy a deti, ako aj starších mužov a chorých ľudí výmenou za prepustenie všetkých žien, detí, chorých a starších väzňov zadržiavaných Izraelom. Izrael by následne prepustil ďalších 1500 palestínskych väzňov vrátane 500 konkrétnych osôb určených Hamasom – pravdepodobne dôležitých militantov odpykávajúcich si doživotné tresty.

Izrael by v prvej fáze tiež stiahol svoje ozbrojené sily zo zaľudnených oblastí Pásma Gazy, zastavil letecké operácie a umožnil vstup oveľa väčšej humanitárnej pomoci a začatie obnovy palestínskeho územia. Takisto by umožnil vysídleným ľuďom vrátiť sa do svojich domovov, a to aj v severnej časti Pásma Gazy, a otvoril by všetky hraničné priechody.

V druhej fáze, o ktorej by sa vyjednávalo počas prvej fázy, by Hamas prepustil zvyšných rukojemníkov, prevažne vojakov a mužov civilistov, výmenou za ďalších palestínskych väzňov a Izrael by dokončil stiahnutie vojakov z Pásma Gazy. V tretej fáze by si obe strany vymenili pozostatky zosnulých rukojemníkov a väzňov – táto fáza by otvorila cestu k dlhodobému prímeriu.

Pravosť dokumentu zverejneného v arabsky písanom denníku al-Achbár potvrdili predstaviteľ Hamasu a dvaja egyptskí predstavitelia, ale urobili to pod podmienkou anonymity, pretože nemali poverenie informovať médiá o citlivých rokovaniach. Denník je blízky libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, spojencovi Hamasu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite